Nasıl Daha Üretken Olurum?

Yapmanız gereken işleri düşünüp buna rağmen yatağınızdan çıkmadan telefonla vakit geçirdiğiniz oldu mu? Yeni yıllara herhangi bir hedefle girip o hedefi gerçekleştirmediğiniz oldu mu? Bu yıl yeni bir dil öğreneceğinize söz verip bunun için zaman yaratmak isteyip de bir türlü bu sözü tutamadığınız? 

Üzerimize bulaşan bu ataleti yenebilmemiz için öncelikle yapacağımız işleri kafamızda organize edersek onları yapabilme ihtimali gözümüze daha kesin görünür. Örneğin bu yazının yazarı bunu bir ajanda yardımıyla yapıyor. Haftanın başında yapılacak işleri, girilecek dersleri, hobilere veya yeni dil öğrenme gibi hedeflere ayrılacak vakitleri tek tek yazıyorum. Böylece elime telefonu alıp saatlerce internette dolaşırken yapmamız gerektiren işleri hatırlamakla kalmayıp küçük kutucuklara tik atmayı ihmal etmiyorum. 

Elbette yapıp edeceğiniz işleri (ödev yapmak, piyano çalmak, kitap okumak vs.) sıkıcı veya yapılması gereken (kutucuktaki tiki görme) şeyler olarak görmek yerine onlardan keyif alabilmek de önemli. Bu nedenle tek bir güne bütün işleri yığmak yerine o işleri günlere hatta saatlere bölmek yani planlı ve organize olmak üretken vakit geçirmemizi de sağlayacaktır. 

Aynı şekilde rutinleşmemeye de dikkat etmeliyiz çünkü rutin şeyler bizi çabucak sıkabilir. Sağlıklı alışkanlıklara dönüşen şeylerin yanı sıra eğlenceli uğraşlar da edinmemiz gerekli diye düşünüyorum. Bütün sabahınızı sunacağınız bir ödeve hazırladıysanız sonrasında ara vermek ve başka şeylerle ilgilenmek (müzik, film, dizi gibi) de devam edebilmemiz için önemli. 

Berkay Şerbetci

26.04.2023

Leave a Comment