Nasıl Verimli Ders Çalışılır?

Verimli şekilde ders çalışmak her zaman araştırılan bir konu olmuştur. Öğrenciler bazen çok ders çalıştıklarını fakat sonuç alamadıklarını belirtmektedir. Bu durumu bütünüyle ortadan kaldırmaya yönelik içreğimizin faydalı olacağını düşünüyoruz. ​​​​​​​​​​​​

1-    Hedef Belirlemek

Verimli ders çalışmak için öncelikle bir hedef belirlenmelidir. Eğer bu hedeflediğimiz şeyi gerçekten istersek onu elde etmenin peşinden koşarız. Bu sayede daha verimli ve daha istekli ders çalışırız.

2-    Disiplin sahibi olarak

Verimli Ders çalışmanın pratik yolu ile ilgili bilgilendirme
Verimli Ders 1

Disiplinli olmamız gerekir. Eğer disiplinli olursak neyi ne zaman yapacağımızı biliriz. Disiplin kazanmakta zorlanıyorsanız her sabah uyandığınızda ilk iş yatağınızı toplayın. Biliyorum bu size saçma gelmiş olabilir ama bana inanınki sabah uykulu halde yatağınızı toplayabilirseniz diğer disiplinleri daha kolay kazanabilirsiniz. Ve dahası olarak o gün yapılması gereken hiçbir şeyi yarına ertelemeyin. Bu ertelemeler yarından ertesi güne oradan da daha ileri günlere ertelenir.

3-    Uyku düzenini ayarlamak

Uyku düzeni çok önemlidir. Eğer uyku düzenimiz iyiyse algımız daha açık olur bu sayede daha hızlı öğreniriz ve bu öğrendiklerimiz daha akılda kalıcı olur. Uyku saatimiz günde en az 5 en fazla 8 saat olmalıdır. Yetişkin bir insanın ortalama olarak 6-8 saat uyuması gerekir. Ayrıca uykuyu daha verimli hale getirebilmek için uyumadan 1-2 saat önce ekranı bırakmalıyız. Nedeni ise uyku uyanıklık düzenini ayarlayan melatonin hormonunun artmasıdır.

4-    Oda düzenini ayarlamak

Verimli ders çalışmanın kolay ve pratik yolu
Verimli Ders 3

Odamızın ders verimine etkisi vardır. Yani eğer ders çalıştığımız ortam dağınıksa bu psikolojimizi kötü yönde etkiler. Aynı şekilde odamız çok sıcaksa terler, bunalırız veya odamız çok soğuk ise titremekten ders çalışamayız. Sonuç olarak ders çalışmak için odamızın düzeni uygun olmalıdır.

5-    En verimli saatleri belirlemek

En verimli ders çalışma saatleri günün ilk saatleridir. Uzmanların söylediklerine göre bu saatlerde uyanıklık veren hormonlar (kortizon vb.) diğer saatlere göre daha fazla salgılanıyor. Diğer bir sebebi ise bu saatlerde beynimizin dinlenmiş olmasıdır.

6-    Program hazırlayarak

Ders çalışma programı hazırlamak için öncelikle çalışma stilini ve eksik olduğumuz konuları belirleyerek başlamamız gerekir. En önemlisi kesin saat aralıkları ile ders çalışmayın. Yani demek istediğim bugün 5 saat çalışacağım diyerek zorla 5 saat çalışmayın. Öğrenme odaklı olarak istediğiniz kadar çalışın. Bu sayede hem ders çalışmaktan sıkılmazsınız hem de öğrenerek çalışmış olursunuz.

7-    Motivasyonu yüksek tutarak ​​​​

Motivasyon çalışmanın devamlı olması için oldukça önemlidir. Eğer bir kere başarısız olursanız hemen motivasyonunu düşürmeyin daha da hırslanın, hırslanın ki başarıya ulaşın. Çevrenizdeki insanların da sizin hakkınızda yaptıkları kötü yorumları kafanıza takmayın.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment