Sınav Hazırlığı Yapan Çocuğumuza Nasıl Destek Vermeliyiz?

Pek çok aile sınavın yaklaşması ile stres yaşamakta ve zaman zaman bu durumu çocuğa da yansıtabilmektedir. Ailenin bu dönemde en büyük desteği vermesi gerekirken, çocuktan fazla stres yaşaması da sınava hazırlanan çocuğu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. İşte bu yazımızın amacı sınavlara girecek çocuğu olan ebeveynlerin nasıl destek verebilecekleri konusunda biraz olsun ışık tutabilmektedir.

Çocuğun sınavda başarılı olabilmesi için içinde bulunduğu ve çalıştığı ortamın sakin ve stresten uzak olması verimli çalışabilmesi için önemlidir. Ailenin çocuğu kaygılarından uzaklaştırması ve ona destek vermesi bu dönemde çok gereklidir. Sınavın öneminin sürekli vurgulanması, kazanamadığı zaman sanki büyük bir felaket olacakmış gibi davranılması çocuğun kaygılanmasına ve psikolojisinin bozulmasına yol açar. Aynı zamanda yaşadığı stres çocuğun hem psikolojik hem de bedensel sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun yerine çocuğa sınavın mühim olduğunu fakat en önemlisinin kendisi ve sağlığı olduğunu, sınavın bir son olmayacağını anlatmak ve bu bilinçle çalışmasını sağlamak onun kaygılarını azaltmak ve daha güvenle çalışmasını sağlamak için mühimdir.

Sınav Öncesi Ebeveyn Desteğinin Önemi

Çocuğumuza ders çalışması için nasıl yaklaşmalıyız
Çocuğumuza ders çalışması için nasıl yaklaşmalıyız

Sınav öncesinde ailesinin desteğinden yoksun olan çocuklar sınavda başarısız olabileceği ve bu durumda ailesinin ona kızacağı ya da dışlayacağı hissine kapılabilir. Böyle düşünceler kafasında olduğu sürece çocuk daha fazla gerilir ve kendini güvensiz hisseder. Dolayısı ile bu durumdaki bir çocuktan başarılı bir sonuç beklemek de zaten çok mantıklı değildir. Fakat tam tersine ailesinin desteğini alarak kendisini güçlü hisseden çocuklar daha özgüvenli ve rahat olacağı için daha iyi odaklanacak ve yüksek puan elde edecektir. Bu nedenle ebeveynlerin her zaman çocuğunun yanında olduğunu hissettirmesi önemlidir. Bu destek çocuğun sınavı sorun olarak değil aşılması gereken süreç olarak görmesini sağlayacaktır.

Sınav Döneminde Ebeveynlerin Davranışlarının Etkisi

Sınav hazırlığı yapan çocuğa nasıl davranmalıyız
Sınav hazırlığı yapan çocuğa nasıl davranmalıyız

Her ebeveyn çocuğunun başarılı olmasını, iyi bir üniversite kazanmasını ve iyi bir meslek sahibi olmasını ister ve bunun hayalini kurar. Çocuklarımızın geleceği tabi ki çok önemlidir. Fakat nihayetinde bunun bir sınav olduğunu unutmamak ve olmazsa olmaz olarak nitelendirmemek çok önemlidir. Çocuğun üzerinde sınav baskısı kurmamak, mutlaka başarılı olması gerektiği yoksa çok şey kaybedeceği izlenimini oluşturmamak gereklidir. Üzerinde bu şekilde baskı olan çocuk aslında tam tersine sınavda başarılı olma kaygısına düşmekte ve dolayısı ile ailesine başarısız olursa ne cevap vereceğini düşünmektedir. Bu durum çocuğun psikolojisine çok fazla zarar vermekte ve motivasyonunu azaltmaktadır. Buradan anlıyoruz ki baskı kurarak sınavda başarı elde edilmesi pek de mümkün olmamaktadır.

Peki o zaman ebeveyn olarak nasıl davranmalıyız? Sınava hazırlanan çocuğumuza nasıl bir tutum göstermeliyiz, kısaca özetleyelim;

  • Öncelikle çocuğa gerekli ilginin gösterilmesi çok önemlidir. ‘Deneme sınavın nasıl geçti, kaç netin var, neden daha çok doğrun yok’ demek yerine ‘Nerelerde hata yapıyorsun, hangi konuları telafi etmeliyiz’ gibi yaklaşımlar onunla ilgilendiğinizi ve ona ne kadar değer verdiğinizi gösterecektir. Ayrıca derslerinde anlamadığı yerleri anlatabilir, soru çözmesine yardımcı olabilir ya da yapamadığı dersler için nasıl bir yol izleyeceğini tartışabilirsiniz.
  • Ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalardan biri de çocuğunu başkaları ile karşılaştırmaktır. Bu çok yanlış bir davranıştır. Çocuğun özgüven duygusunu sarsabilir. Bu nedenle böyle bir tutum sergilemek yerine kendini daha çok geliştirmesi yönünde yaklaşımlarda bulunulması çok daha doğru olacaktır.
  • Çoğu ebeveyn sınava çalışan çocuğuna çok fazla yasak getirmektedir. Halbuki sınava çalışan çocuğun hayattan kopuk yaşaması onun daha çok içine kapanmasına ve stres yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle yasak getirmek yerine kısıtlama yapılması daha doğru olacaktır. Örneğin televizyon ve internet için belirli süreler koyularak izin verilebilir. Hatta çocuğun arkadaşları ile zaman geçirmesine fırsat verilmelidir.
  • Çocuğun yapamadıkları için eleştirmek ve suçlamak da onun psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek davranışlardır. Bu şekilde davranmak, onun sizden eksiklerini saklamasına ve kendi dünyasına kapanmasına neden olacaktır. Bu nedenle yapamadığı konular için onu suçlamak yerine çözüm önerisi getirmek, problemin ne olduğunu anlamak onunla ilgilendiğinizi ve önemsediğinizi gösterecektir.
sınav
sınav

Sınav döneminde ailenin çocuğuna yapacağı en büyük iyilik ve destek, ona güvendiğini ve başarabileceğini bildiğini hissettirmektir. Beklenti içine girilse bile bunu çocuğa belli etmemek, sürekli sınav ile ilgili konuşmamak gereklidir. Sınav dışında sosyal hayattan konuşmak ve çocuğun farklı aktivitelerde bulunmasına izin verilmek kaygının azaltılması için mühimdir. Bu şekilde bu stresli dönem çok daha sakin ve huzurlu geçirilebilir ve bu durumdan çocuk oldukça olumlu etkilenir. Başarısızlığın bir son olmayacağı, seneye tekrar deneyebileceği ya da alternatif okulların tercih edilebileceği konuşularak çocuk üzerindeki gerginlik en aza indirildiğinde sınavda başarı oranı daha çok artacaktır. Ailelerin çocuğa bu şekilde destek vermesi çocuğa daha çok özgüven kazandırarak sınava daha motiveli hazırlanmasını sağlayacaktır.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment