Sosyal Bilimlere İlgisi Olanların İzlemesi Gerekenler

Merhaba Sevgili inekle Okuyucusu, 

Bugün insanlığın tarihine, gezegenimize ya da arkeolojiye ilgin varsa tam senlik iki belgesel ve bir film tavsiyesinde bulunacağım. İlk olarak filmden başlayabiliriz.

1.The Dig 


Adından da anlayabileceğimiz gibi The Dig arkeolojiyi konu alan yalın ve temiz bir film. Film genel olarak durağan ve sakin ilerlemesine karşın oldukça sürükleyici. Konusuna gelecek olursak 1937 yılında İngiltere Suffolk’ta küçük bir kasaba olan Woodbridge yakınlarında yaşayan varlıklı bir kadın Edith Pretty, II. Dünya Savaşı’nın yaklaştığı dönemde, arazisinin içinde yer alan mezar höyüklerinde bir kazı yapılmasını istiyor. Edith Pretty, bunun için Basil Brown adında bir arkeologla anlaşıyor ve çok geçmeden kazı sırasında insanlık tarihini etkileyecek bir keşif yapıyorlar. Filmde II. Dünya Savaşı’nın varlığını ensesinde hisseden insanların arkeolojiye ne denli önem verdiklerini de görebiliyoruz. Ayrıca filmin hem gerçek bir olaydan hem de bu olayla ilgili yazılmış bir romandan ilhamla oluştuğunu da söylemeden geçmeleyelim. 

2. Tüfek, Mikrop ve Çelik 

İnsanlık tarihi hakkında ‘’Nereden geldik, neler yaşadık, ya da nasıl bu günlere evrildik?’’ gibi soruların varsa cevabını bulabileceğiniz keyifli bir belgesel. Belgeselde insanın 13.000 yıllık tarihi ele alınmış diyebilirim. Belgeseli bitirdikten sonra geçmişten günümüze pek çok konu hakkında neden-sonuç ilişkisi kurabilir, günümüz şartlarına adım adım nasıl geldiğimizi anlayabilir ve geçmiş hakkında sağlıklı bir şema oluşturabilirsin. 

3. Gezegenimiz

 Gezegenimiz, ekosistemin devamlılığını sağlama ve iklim değişikliğinin tüm canlıları nasıl etkilediğine odaklanan 8 bölümlük bir doğa belgeseli. Yağmur ormanlarından, tatlı sulara, sığ denizlerden çöllere, çöllerden çayırlara gezegenimizi ele alan belgeseli görüntü ve çekim kalitesinden dolayı da soluksuz izleyebileceğini söyleyebilirim.

İyi seyirler!

Kadriye Çelik

28.05.2022

Leave a Comment