Tarihe Adını Kazımış Kadınlar Serisi Bölüm 6: Safiye Ali

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Bugün adını tarihe altın harflerle kazımış kadınların hayatlarına yolculuğa çıktığımız serimiz Tarihe Adını Kazımış Kadınların altıncı bölümü ile karşınızdayım. Bu bölümümüzde ilk Türk kadın Doktor Safiye Ali’nin hayatına yolculuk yapacağız. Keyifli okumalar dilerim. 😊

Safiye Ali 1894 yılında dört kız kardeşin en küçüğü olarak İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid‘in yaverlerinden Ali Kırat Paşa, annesi Şeyhülharem Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım’dır. İstanbul Amerikan Kız Kolejinde eğitim görmüştür ve kolej yıllarında doktor olmaya karar vermiştir.  O dönemlerde kadın hastaların kadın doktorlara talebi artmıştır ancak Darülfünun Tıp Fakültesi kadın öğrenci kabul etmemekteydi. Ancak bu durum Safiye Ali’yi durdurmadı ve I. Dünya Savaşı devam ederken maddi zorluklara rağmen Almanya’ya giderek tıp eğitimini tamamladı.  1921 yılında “bebeklerde iç Pakimenenjit kanaması’ hakkındaki tezi ile diplomasını almıştır.

 1923’te Türkiye’nin ilk kadın doktoru olarak icazetnamesini almıştır ve kendi gibi doktor olan eşi Ferdinand Krekeler (evlendikten sonra ismini Ferdi Ali olarak değiştirmiştir) ile Cağaloğlu’nda muayenehane açmıştır. İlk zamanlar tanınmadığı için muayenehanesine kimse gelmemiş hatta kadın olduğu için düşük vizite ücreti ödemek isteyenler bile olmuştur. Bu dönemde aynı zamanda Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vermiş, kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak tarihe adını yazdırmıştır. Mesleki çalışmalarının yanı sıra Türk Kadınlar Birliğinin Sıhhiye Komisyonu Başkanlığını yürütmüştür.

Safiye Ali kanser teşhisi konulduktan sonra Türkiye’den Almanya’ya taşınmış ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde sağlığı el verdikçe görevini büyük bir aşkla sürdürmeye devam etmiştir. 5 Temmuz 1952’de hayata gözlerini yummuştur.

Bu bölümümüzde yaşadığı dönemin şartlarına rağmen tarihe adını altın harflerle yazdırmış, Türk kadınlarının ilham kaynağı olabilecek Safiye Ali ‘nin hayatına yolculuk yaptık. İlkleri başaran, gurur kaynağı kadınların hayatları hakkında bilgi sahibi olmak için serimizi takipte kalmayı unutmayın. İnekle Blog’la kalın! 😊

Kübranur Aktan

11.04.2023

Leave a Comment