Tıp Meraklıları İçin Hekimlikle İlgili Filmler

Sevgili tıbba gönül vermeye hazır okur,

Tıbba olan bu ilgi ve alakanı derinleştirmek, seni sahada yanımızda görebilmemize vesile olacak tıp eğitimine yönlendirmek için birkaç film önerisiyle geldim. Sınavdan önce kafa dağıtmak için güzel seçenekler olduğunu düşündüğüm tıp ve hekimlikle ilgili filmler şu şekilde:

1. Patch Adams

Tıbbiyeli olursan bu filmi izlemeden mezun olmayacağını söyleyebilirim. Her tıp fakültesinde bahsedilen bir film. Gerçek hayata dayanan bu hikayede ana karakterimizin hayatından vazgeçmeyi düşünen biri olarak ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatışı yapılır. Burada hekimlerin hastalara olan yaklaşımını gözlemler ve pek hoşuna gitmez. Hastalarla olan kendi iletişiminin ise hastalıkla ilgili farklı kapıları açtığını görür. Bu günlerinden sonra tıbbiyenin yolunu tutar. 

Kendisi hasta odaklı yaklaşımın savunucusu. Hastayla iletişimin, hastalığı değil hastayı tedavi etmenin önemli olduğunu düşünüyor. Hastalarını güldürerek daha iyi sonuçlara ulaşılabileceğini düşünerek sergilediği davranışlar hocaları tarafından tasvip edilmiyor. Palyaçoluğun yerinin tıbbiye olmadığı kendisine söyleniyor. 

Bu yolda yaşadığı deneyimler, atlattığı badireler hekimler ve hekim adayları için birçok ders içeriyor.

“Bir hastalığı tedavi edersen ya kazanırsın ya kaybedersin. Bir insanı tedavi edersen, seni temin ederim ki sonuç ne olursa olsun kazanırsın.”

2. Awakenings

Bu film ana karakterimizin yeni bir hastanede hekim olarak işe girmesiyle başlıyor. Sorumlu olduğu hastalar uyaranlara tepkisiz. Adeta birer kukla gibiler ancak kendilerine atılan cisimleri yakalayabiliyorlar. Bu davranıştan yola çıkarak ana karakterimiz bu hasta grubunda yeni bir ilaç deniyor. Film genel olarak bu ilacın hastalar üzerindeki etkisi, çevrelerindekilerin hastalara ilaç etkisindeyken nasıl yaklaştığı ve ilaç kesildiğinde neler olduğu üzerine ilerliyor. Pek fazla anlatıp filmin büyüsünü kaçırmak istemiyorum zira izlerken neden bunu yaptığımı anlayacaksınız. 

Bu film bilinci açık olmayan, sizi anlamıyor görünen, iletişime geçemediğinizi düşündüğünüz birçok kişiyle iletişiminizi sorgulatan cinsten. 

İnsan ruhu herhangi bir ilaçtan daha güçlüdür. Ve beslenmesi gereken de budur. İş, oyun, arkadaşlık, aile ile. Önemli olan bunlar. Unuttuğumuz şey buydu. En basit şeyler.

3. Doctor (1991)

İşte bu film bir hekimi tahtından alıp hayatı boyunca tedavi ettiği sayısız hastanın yerine koyuyor. Dünyanın bütün gücünün hekimde olmadığını, sadece bir insan olduğunu, diğer herkes kadar aciz ve yaralanabilir olduğunu gösteriyor. Sonunda hekimin kendini bir tahta değil, insanların yanında konumlandırması gerektiğini öğreten güzel bir film.

Bir hastayı daha terminal olarak tanımladığını duyarsam, bir dahakine kariyerini böyle tanımlarsın!

Gönül Adiloğlu

06.06.2022

Leave a Comment