Üniversite Hayatında Kütüphanelerin Yeri ve Önemi

Merhaba sevgili inekle Blog okuyucusu, bu yazımda sizlere üniversite hayatında, hayatımızdaki önemi artan kütüphanelerden bahsedeceğim. Türkçede kütüphane, kitaplar ve ev sözcüklerinden türemiştir. Kitapların evi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamına gelir. Kütüphaneler çoğu zaman sessiz bir ortamda yalnız kalmak isteyen insanların kaçış noktasıdır. Aynı zamanda yine sessiz bir şekilde çalışmaya ve daha iyi odaklanmaya ihtiyacı olan öğrencilerin sık sık gittiği yerlerdir. Bulamadığınız ya da almak için durumunuz olmayan kitapları bulup ödünç almanıza olanak sağlaması açısından da kütüphaneler oldukça önemlidir. 

Lise zamanı öğrenciler çoğunlukla sessiz bir çalışma ortamı için kütüphaneleri tercih etseler de kütüphaneler üniversite hayatında gerekli kaynak kitapları bulma, ansiklopedileri elde etme ve tezlere ulaşma konusunda ciddi bir öneme sahip olacaklardır. Üniversite kaynaklarının birçoğunun günümüzde satılmaması ya da yüksek fiyatlarla satılması öğrencileri kütüphanelerden bu kaynakları ödünç alarak belli bir süre kullanmaya iter. Verilmiş olan herhangi bir ödev için çoğu akademisyen basit bir internet araştırması istemez. Sizlerden tezler, ansiklopediler ve akademik kaynaklardan yararlanarak bu ödevleri yazmanızı isterler. Bu noktada ödev için bile olsa kütüphaneler hayati önem taşır.  Tez döneminde ise internet ortamında örnek tezler bulmak zor ve uğraştırıcıdır. Ancak özellikle üniversitelerin kendi bünyesinde bulunan kütüphanelerde birçok örnek tez çalışmasına kolaylıkla ulaşmak mümkündür. 

Özel kütüphaneler, devlet kütüphanelerinin yanı sıra üniversitelerin kendi bünyesinde de kütüphaneler bulunmaktadır. Üniversite kütüphanelerinden çoğunlukla yalnızca üniversitenin kendi öğrencileri yararlansa da istisnalar elbette ki mevcuttur. Devlet kütüphaneleri ise tüm halkın hizmetine açıktır. Yararlanmak için ise çeşitli üyelik prosedürlerini yerine getirmek yeterli olacaktır. Bu şekilde her türlü roman, hikâye, ansiklopedi ve kaynak kitaba hızlı ve kolay bir şekilde ulaşım sağlayıp ödünç alma imkânı da bulabileceksiniz. 

Özetlemek gerekirse üniversite hayatından önce çokta ilgi göstermediğimiz kütüphaneler, üniversite hayatıyla birlikte hayatımızda en çok uğradığımız ve bulunduğumuz konumlardan biri olacaktır. Umuyorum ki genç ve yaşlı demeden her insanımızın en uğrak noktası kütüphaneler olur. Ülkemizdeki kütüphane, kaynak kitap ve ansiklopedi türü ve sayısının da her geçen yıl artması dileğiyle. 

Enes Demir

21.03.2023

Leave a Comment