Üniversite Okunurken Yapılabilecekler Üzerine Tavsiyeler

Sevgili inekle Blog Okuru, merhaba. Ben sözel ders öğretmeni Efe ALAŞALVAROĞLU. Bugün, daha öncesinde değinilmemiş ama bir o kadar önemli olduğunu düşündüğüm “Üniversite okurken neler yapılabilir?” sorusunun cevabını birkaç maddede sizlerle bulmaya çalışacağız. Bu içerik sonunda merak ve büyük heyecanla beklediğiniz ya da yaşadığınız üniversite hayatınızı daha dolu, verimli bir şekilde geçirme yollarını bulmuş olacaksınız. Evet, gerekli ön bilgileri verdiğime göre artık başlayabiliriz. Hadi!

Üniversiteye kaydolduğunuz ilk anda ilk işiniz, kesinlikle kendinize uygun burs araştırmak olmalı. Çünkü günümüzde hangi alanda olursanız olun, doğru ve detaylı bir şekilde araştırmanız halinde mutlaka kendinize uygun bursu bulacaksınız. Özellikle bu konuda sıkıntı yaşayan bir alan olduğunu düşündüğüm sözelci arkadaşlarım için daha az bilinen Atatürk Yüksek Kurum burslarını söyleyebilirim. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu, tatmin edici burs miktarlarının yanında kariyerinize de etki ederek ileride CV’nize yazabileceğiniz bir burs veriyor. Ayrıca araştırma yapmak istediğinizde ilgili öğretim üyenizle iletişime geçerek TÜBİTAK tarafından verilen neredeyse sayısız bursa sahip olarak alanınızda önemli bir gelişmişlik sağlayabilirsiniz. Bunu mutlaka araştırın, bu kurumlar her yıl burs verdikleri kapsamı ve miktarı artırarak ilerliyorlar! Özellikle TÜBİTAK, araştırma yapmak isteyen herkesi teşvik etme konusunda çok başarılı, kendinize uygun bir burs bulamama ihtimaliniz yok. Tabii ki başvuruları takip etmeniz gerekiyor.:)

Üniversite okurken dönem dönem bolca boş vaktiniz olacaktır. Bu boş dönemleri değerlendirmek (Tabii biraz da zorluk çekeceğiz, kendimizden feragat etmemiz gerekebilir bazı zamanlarda.), maddi olarak rahat etmek için birçok kişinin göz ardı ettiği çalışma imkanları mevcut. Üniversite yıllarında KPSS’ye girerek bunu başarabilirsiniz. Bilgileriniz taze olduğundan girdiğiniz sınavda iyi bir puan almanız çok olası. İyi bir puan ile vardiyası da olan bir memurlukta çalışarak hem derslerinize gider hem çalışır hem de ciddi maddi kazanç elde edersiniz. Bu konu bilinmediği için pek rağbet görmüyor ama bunu uygulayacak sizler, farkında olup iyi bir kariyer başlangıcı yapabilirsiniz. En azından üniversite bitene kadar! Sonrasında istifa edebilir ve kendi alanınıza yönebilirsiniz, bunu kısıtlayan herhangi bir durum da yok:)

Üniversite yıllarınızda alanınızla ilgili kendinizi çok yönlü geliştirmeniz, ilerleyen dönemlerde sandığınızdan daha önemli bir kriter olarak karşınıza çıkacak. Sonraki yıllarda bunun pişmanlığını yaşamamak için anın farkında olun! Şu an boş/müsait bir vaktiniz varsa bilin ki kalkmanız lazım. Üniversite dönemindeki aktiflik, ilerleyen yıllarda da aynı ölçüde olacak ve siz, bununla tercih edilen kişi olacaksınız. Çeşitli kurumların (özel kurumlar, dernekler, vakıflar, üniversiteler, Gençlik ve Spor Bakanlığı) yaptığı sertifika eğitimleri, alanınızla ilgili olan ve sonunda katılımcı belgesi verilen konferanslar; kariyeriniz boyunca sizlerin elini güçlendiren unsurlar olacak.

Özel sektörde de çalışsanız üniversitede akademisyen de olsanız bu katılımlarınıza dikkat edilecek ve aranan, fikri alınan kişi siz olacaksınız! Şunu da eklemek istiyorum: Üniversiteye girdiniz, akademik bir kariyer planınız var ve bu konuda adım atmak istiyorsunuz. Kaçıncı sınıf olursanız olun, bu konuda atabileceğiniz somut adımlar var. Bunlardan en önemlisi 5 yıl geçerliği olan ALES’e girmek. Özellikle de bilgileriniz tazeyken bu sınava girip iyi bir puan alarak seçilme şansınızı artırabilirsiniz. Üstelik kötü bir puan almanız durumunda bu sınavın her sene 3 kez yapıldığını da hatırlatayım:). Bunu da dikkate alabilirsiniz.

Bugün sizlerle “Üniversite döneminde neler yapabiliriz?” sorusuna elimizden geldiğince cevap aramaya çalıştık. Burada verilen örnekler, yapılan tavsiyeler hem üniversite yıllarınızı geliştirmeye yönelik hem de üniversite sonrası için CV’nizi doldurabileceğiniz türden. Bu tarz ilginizi çekebileceğini düşündüğüm şeylerle bir başka yazıda sizlerin karşısında olacağımı umuyorum. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum:)

Efe Alaşalvaroğlu

04.04.2023

Leave a Comment