Üniversite Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler

Üniversite tercih tavsiyeleri

LYS ve YGS bitti ve sıra geldi tercih dönemine. Üniversiteye bir adım kala vereceğiniz bu önemli kararı bir kabusa dönüştürmeyin. İyice düşünün, ne istediğinizi tartın ve sakin bir şekilde seçimlerinizi yapın. Bu tercih döneminde aklınızda tutabileceğiniz birkaç tavsiyemiz var.

1. Tercih yaparken puanınızı değil sıralamanızı ve yüzdelik diliminizi dikkate alın.

Çünkü katsayılar her sene farklı faktörlerden etkilenirler. Ancak sıralama daha gerçekçi bir tahmin yapmanıza yardımcı olabilir.

2. “Çok da içimden gelmiyor” dediğiniz hiç bir bölümü tercih etmeyin ve bir kez daha sınava hazırlanmaktan korkmayın.

Çünkü bir yıl aslında uzun ömrünüzde çok kısa bir süre ve verimli bir çalışmayla 80.000’den ilk 10 000 seviyesine kadar çıkabilirsiniz.

3. Tercih edeceğiniz üniversite bir vakıf üniversitesi ise direkt olarak okulun öğrenci işlerinden ve okuyan öğrencilerinden okula dair bütün detayları öğrenin.

Çünkü her vakıf üniversitesinin kuralları farklıdır. Eğitim ücretlerinin yıllık artışında hangi yöntemin kullanıldığını öğrenin. Örneğin bazı vakıf üniversiteleri TEFE-TÜFE’yi geçmeyecek şekilde ücret artışı yaparken bazı üniversiteler okul bütçesi göz önüne alınarak artış yapar ki bu da son derece ucu açık bir tanımlamadır. Ayrıca burslu bölüm tercih eden öğrenciler bursun hangi durumlarda kesileceği hangi durumlarda askıya alınabileceğini öğrenmeyi unutmasınlar. Yani koşulsuz 7 yıl devam mı edecek yoksa ortalaması 2.00 ‘ın altına düştüğü an kesintiye mi uğrayacak? Bunun dışında vakıf üniversiteleri ingilizce eğitime ağırlık verdikleri için hazırlık sınıfları devlet üniversitelerine nazaran daha yoğun geçer ve hazırlık sınıfında zorlanan öğrenciler olabilir.

4. Meslekleri gerçek anlamda öğrenin. Mümkünse o meslek gruplarından profesyonel insanlarla konuşun.

Örneğin kimya mühendisliği kimyagerliğin üzerinde bir bölüm değildir. Kimya mühendisi ve kimyager aynı iş kolunda farklı pozisyonlarda çalışan insanlardır.

Ayrıca aynı bölüm farklı üniversitelerde farklı müfredatlara sahiptir. Mesela Fizik bölümünü ele alırsak; bir üniversitede Katı Hal Fiziği ağırlıklı eğitim verilirken, öbür üniversitede farklı bir eğitim verilebilir. Bu nedenle tercihlerinizi yaparken hem bölümü hem de üniversiteleri iyi araştırın. Siz matematikçi olmak isteyip Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümünü yazarken aslında istediğiniz tarz bir matematik eğitimi Yıldız Teknik Üniversitesi’nde veriliyor olabilir.

5. “Şu bölümün iş alanı yok, mezunları iş bulamıyor” gibi genellemeleri ciddiye almayın.

Unutmayın ki işe diplomanız değil, siz gireceksiniz. Kişisel özelliklerinize uygun, kendinizi gösterebileceğiniz bütün meslek gruplarında yeteri kadar gelir elde edebilirsiniz. İsteyerek okuduğunuz bir bölüm ardından severek yaptığınız bir iş, sonunda başarı da getirecektir!

Leave a Comment