Ünlü Tablolar ve Ressamları-Bölüm 1 : Güvercin Tutan Çocuk–Pablo Picasso

Merhaba inekle Blog Okuru, ben sayısal ders öğretmeni Selin. Bugün yepyeni bir seriye başlıyoruz. Çevremizde birçok ünlü tablo görüyoruz, birçok ressam duyuyoruz fakat bu tabloların kime ait olduğunu bilmiyoruz, bu ressamlar hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Bu yazımda muhtemelen daha önce gördüğünüz fakat belki de ismini bilmediğiniz bir tablodan bahsetmek istiyorum. Orijinal ismi “Child with a Dove” olan, Türkçeye “Güvercin Tutan Çocuk, Güvercin ve Çocuk” gibi şekillerde çevrilmiş. Bu resmi “Şeker Portakalı” kitabının kapağından da hatırlamanız mümkün. Can Yayınları tarafından uzun süre kapak görseli olarak kullanılmış.


Picasso bu yağlı boya eserini yaptığında 21 yaşındaydı. Bu resmi yorumlamak oldukça kolay çünkü çizimdeki nesneler oldukça açık. Resimdeki çocuk bir dış mekanda, yerde renkli bir top var ve çocuğun kız olduğu tahmin ediliyor. Elindeki hayvanın güvercin veya kuğu olduğu düşünülüyor. Kuğu burada masumiyetin simgesi, çocuğun upuzun beyaz elbisesi de “masumiyet” duygusunu güçlendiriyor. Ben bu resme baktığımda saflık, doğallık ve çocukluğun o masumiyetini görüyorum, peki ya siz?


Bu eserin orijinali 73×54 cm ebatlarına sahip, şu an Londra Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.Gelelim ressamına, Pablo Picasso. Kübizm akımının kurucusu olan İspanyol ressam, Fransa’da yaşamıştır. Yaşamı boyunca sanata yepyeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Picasso ressamlığa oldukça küçük yaşlarda başlamış, 16 yaşında yaptığı “Bilim ve Merhamet” tablosu ile onur ödülü almıştır. Ayrıca ressamımız seramik, heykel ve tiyatro ile de ilgilenmektedir. Kişisel sergileri mevcuttur.


Hayatı boyunca yaşadığı olayları, sıkıntıları, kısacası tüm duyguları eserlerine yansıtan Picasso, 8 Nisan 1973’te Fransa’da akciğer ödemi ve kalp krizi yüzünden hayata gözlerini yumdu. Geride unutulmaz, eşsiz eserler bıraktı.

Selin Funda Özbay

02.09.2023

Leave a Comment