Ünlü Tablolar ve Ressamları–Bölüm 2 : Belleğin Azmi–Salvador Dali

Merhaba inekle Blog Okuru, ben sayısal ders öğretmeni Selin. Bugün serimizin ikinci bölümüyle birlikteyiz. “Eriyen Saatler” olarak da adlandırılan Belleğin Azmi tablosu, başarılı ressam Salvador Dali’nin oldukça ünlü eserlerinden biridir. Issız bir kumsaldaki eriyip yumuşamış cep saatlerini resmettiği 1931 tarihli bu tablo sergilendiği günden beri büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.

Bu tablonun ortaya çıkış hikayesi ise oldukça ilginçtir. Sıcak bir gecede aniden uyanan Dali, duvardaki saati erimiş halde gördüğünü söyler. Bunun üzerine bu eserin ortaya çıktığını söylese de tabloda pek çok figür yer almaktadır. Ortadaki canavar formundaki insan figürü ile Dali’nin kendisini resmettiği tahmin edilmektedir. Çevredeki eriyen saatler akıp giden zamanı sembolize etmektedir. Bazı görüşlere göre bu saatler, gerçek dünyadan kopuşu imgelemektedir. Resmin sol tarafındaki turuncu saat karıncalarla doludur. Bu karıncalar ile Salvador Dali’nin neyi anlatmak istediğini bilemesek de bu konuda da birçok görüş öne çıkmıştır. En bilineni, karıncaların çalışkanlığı simgelediğidir.

Eserin genelinde aslında zamanın ne kadar hızlı geçtiği, “eridiği” “akıp gittiği” mesajı verilmektedir. Arka plana baktığımızda gün doğumu ya da gün batımı olduğunu söyleyebiliriz; yani aslında günden geceye ya da geceden güne geçiş, zamanın akması burada da karşımıza çıkıyor. Ortada duran canavar figürü, yani Dali’yi imgeleyen figürün üstündeki erimekte olan saat de aslında bu zamanın akıp gitmesinden ünlü ressamımızın da etkilendiği mesajını çıkarmamızı sağlıyor.

Belleğin Azmi adlı bu eser, 1932 yılında 250 Amerikan doları karşılığında satılmış olup 1934 yılından bu zamana kadar New York’taki National Museum Of Art‘ta sergilenmektedir.

Peki, bu ünlü eserimizin ressamı Salvador Dali kimdir? Sürrealizm denilince akla gelen ilk sanatçı olan Dali, sanat dünyasına iz bırakan bir ressamdır. 11 Mayıs 1904’te İspanya’da dünyaya gelen Dali’nin sanat başarısını en çok destekleyen kişi annesiydi. Ne yazık ki ünlü ressam, annesini meme kanserinden oldukça erken kaybetmiştir. Ressamlığının yanı sıra heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilik ile de uğraşan sanatçı, 23 Ocak 1989 tarihinde kalp yetmezliğinden hayatını kaybetmiştir.

Selin Funda Özbay

01.10.2023

Leave a Comment