Yaşamımıza Ortak Olanlar: Evcil Hayvanlar

Bu yazımda gün geçtikçe yaşamlarımızda yer edinen evcil hayvanları ve onların çocuklara kazandırdıklarını sizlerle paylaşacağım. Bundan beş yıl önce evimize şu an hayatımızın merkezinde olan köpeğimiz geldi. O hayatımıza girmeden hayatımızda önemli bir eksiklik olduğunun farkında değildik fakat eve giren minik dostumuz ile bağ kurdukça bu eksikliğimiz tamamlandı. Evde bir hayvanın olması başta ev sakinlerinin mutluluğunu artıyor. Verdiğiniz bir lokma ekmeğin karşılığında size kuyruk sallayan, sarılan, minnet duygusunu elinden geldiğince size hissettirmeye çalışan sevimli dostunuz yaşamdaki negatiflikleri bir süreliğine unutturuyor.

Free çeşitli Renkli Kedi Yavruları Stock Photo

Üzüldüğünüzde üzüntünüzü fark eden ve sizinle üzülen, sevindiğinizde sizinle beraber sevinen üstelik bunu karşılıksız yapan bir canlı yaşamınıza renk katıyor. Evcil hayvan türü ne olursa olsun bize bu hayatta insanların dışında başka canlıların olduğunu ve onların yaşamlarına saygı duymamız gerektiğini öğretiyor.

Free Gündüz Ot Yiyen 2 Tavşan Stock Photo

Bir çocuğun küçük yaştan itibaren evcil hayvanı ile büyümesi, çocuğun gelişimi açısından son derece önemlidir. Öncelikle evcil hayvanlar stresi azaltıyor. İçgüdüsel olarak sağladıkları sevgi sayesinde stres seviyesini azalttığı gözlemlenmiştir. Evcil hayvanlar çocuğa sorumluluğu öğretirler. Özellikle çocukların yaş seviyesine uygun olarak evcil hayvan bakımını üstlenmesinin sağlanması çocuğun gelişimini olumlu yönde etkiler.

Free üç Sarı Civciv Stock Photo

Örnek vermek gerekirse sabah ve akşam kedisinin mamasını verme sorumluluğunu alan bir çocuk evcil hayvanı sayesinde sorumluluk duygusu gelişmiş olur ve bir işi bitirme konusunda daha başarılı olurlar. Sevimli dostlarımız olan köpekler üzerinden örnek vermek gerekirse köpeğinin bakımını üstlenen bir çocuk köpeğini tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı çıkaracak hem köpeği ihtiyacını giderecek hem de çocuğun hareket etmesi teşvik edilecektir. Köpeğini gezdirirken karşılaştığı insanlarla köpekler hakkında konuşurken farkında olmadan sosyal becerilerini de geliştirmiş olacaktır.

Free Beyaz Ve Siyah Sibirya Husky Yavrusu Stock Photo

Siz de çocuğunuzun sosyal ve duygusal becerilerini desteklemek hem de bir canlıyı yaşamınıza dahil etmek istiyorsanız, yaşam standartlarınızı göz önünde bulundurarak yaşamınıza bir evcil hayvan dahil edebilirsiniz.

Sena İnanç

28.06.2022

Leave a Comment