Yeni Eğitim-Öğretim Yılında Motivasyonu Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

Yaklaşık 3 aylık bir tatilden sonra yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla beraber öğrenciler için yeniden okula başlamak zor bir süreç olabilmekte. Öğrenciler gerek her gün okula gitmek gerekse tekrardan düzenli bir şekilde ders çalışmaya başlamak için motivasyona ihtiyaç duyabilirler. şte bu sürece daha kolay uyum sağlayabilmek ve aynı zamanda bu eğitim-öğretim döneminde motivasyonu yakalamak için sevgili inekle öğrencilerine 3 tavsiyem var:

1. Okul Sonrası Aktivitelere Kayıt Olmak


Okul dışı aktiviteler öğrenciler için önemli bir motivasyon kaynağıdır. İlginizi çeken ders dışı etkinliklere katılım hem etkinlikte hem de genel olarak okulda motivasyonunu ve dikkat etme yeteneğini artırabilir. Uzmanlar tarafından önerilen en doğru planlama; öğrencilerin çalışmalarını tamamlamak için yeterli zamana sahip olduklarından emin olmaları ve daha sonra bunun etrafındaki diğer etkinliklere de yer vermeleridir.

2. Hedef Belirlemek


Hedef belirlemek, öğrencinin neye yöneldiğini ve neye ulaşmak istediğini belirlemede etken bir faktördür. Bu hedefler uzun ve kısa vadeli olabilir. Günlük olarak şu kadar soru çözeceğim ya da dönem boyunca zorunlu olmayan zamanlar hariç devamsızlık yapmayacağım tarzında hedefler konulabilir. Bu hedefleri belirlerken, kendinize haftalık/aylık bir çizelge benzeri yararlı olacak materyaller hazırlamayı unutmayın.

3. Dersleri Düzenli Takip Etmek ve Konuları Tekrar Etmek


Okulda işlenen konularla düzenli olarak takip etmek öğrenciler için başarının en önemli unsurlarından biridir. Yani öğrencinin güne gününe konulara aksatmadan çalışması, konuları anladıktan sonra bunun üzerine pekiştirmek için testler veya denemeler çözmesi önerilir. Okulda/ dershanede konular ilerledikçe de aynı tempo ile çalışmaya ayak uydurmak çok önemlidir. Eğer işlenen konuları takip etmekte geri kaldıysanız hiç üzülmeyin. Bu açığı kapamak için hafta sonlarını ve okul tatillerini verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Çünkü başarı ve motivasyon birbirini tekrar eden unsurlardır ve bu noktada umutsuzluğa kapılmadan çalışmaya devam etmek gerekir.

Siz Sevgili inekle öğrencilerinin, bu tavsiyelerle beraber iyi bir eğitim-öğretim yılı geçirmesini temenni
ederim.

Nilay Şen

19.09.2022

Leave a Comment