Yıllık Planlama için Motivasyon: Bullet Journal

Merhaba inekle velisi, öğretmeni ve öğrencileri. Yeni yıla girmemize günler kala son yıllarda oldukça yaygınlaşan, hatta bir sanat haline gelen “bullet journal” metodundan bahsetmek istedim. Bullet journal, Ryder Carroll tarafından dikkat ve öğrenme bozukluğu çeken insanlar için oluşturulmuş bir kişisel günlük metodudur. Fakat, görüyoruz ki yıllar geçtikçe bu method bir akım veya sanat haline dönüştü. Eğer siz de ileriki yıllarda dönüp geçmişe bir göz atmak, yılınızı olabildiğince düzenli hale getirmek ve sizi biraz da olsun dış dünyadan uzaklaştıracak bir hobi edinmek isterseniz bullet journal hazırlamaya başlayabiliriz!

Bullet Journal için Gerekli Materyaller

Kişiselleştireceğimiz bu günlük için ilk ve en önemli malzeme noktalı bir defter. Noktalı defterlerin tercih edilme sebebi ise düzgün tablolar oluşturabilirsiniz veya çizimler yapabilirsiniz. Son dönemlerde bullet journal için hazırlanmış özel ajandalar da bulunuyor. Defteri edindikten sonra ise günlüğünüzü renklendireceğiniz, on iki ay boyunca kullanacağınız temaları süsleyeceğiniz renkli kalemlerinizin olması şart. Kalem tercihi size kalmış tabii ki ama genellikle fırça uçlu kalemler tercih ediliyor. Temel malzemelerden sonra ise kişisel günlüğünüzü nasıl bir temada kullanmak istediğinize bağlı olarak çeşitli kırtasiye malzemeleri de alabilirsiniz. Bullet journal için en çok kullanılan materyaller renkli ve desenli bantlar, craft kağıtları, aylık temalarınıza uygun çeşitli fotoğraflar veya stickerlar!

Bullet Journal Düzenini Nasıl Oluştururum?

Kişisel bir günlük olduğu için sizin yıllık hedeflerinize, isteklerinize, çalışma düzeninize göre hazırlanması oldukça önemli. Başlangıçta on iki ayı ve günlerini gösteren büyük bir takvim oluşturmayla başlayabilirsiniz. Bu takvim sizin bir yıldaki önemli tarihlerinizi işaretleyebileceğiniz ve altına notlar alacağınız alanlar bulundurmalı. Sonrasındaki sayfalarda yıllık hedeflerinizin olduğu bir liste, o yıl yapmak istediklerinizi belirttiğiniz bir sayfa ile devam edebilirsiniz. Bu iki bölüm size hedef ve hayallerinizi sık sık hatırlatarak motive edecektir. Yılın bizim için en keyif veren aktivitelerinden olan kitap ve dizi/film listelerini de unutmamak gerek. Yıllık hedeflediğiniz kitap sayısına göre bir kitaplık oluşturabilir ve izlemek istediğiniz diziler/filmler için kontrol listesi yaratabilirsiniz. Yıllık bölümlere devam edecek olursak, bunlara ek sevdiklerinizin doğum günlerinin olduğu bir sayfa veya yeni yılda almak istediğiniz eşyaların olduğu bir istek listesi de hazırlayabilirsiniz. 

Notlu Beyaz Kağıt

Yıllık bir liste düzeninden sonra ise aylık bölümlere geçebilirsiniz. Bullet journal akımıyla ilgilenen kişiler genellikle her aya uygun temalar çizerek ve süsleyerek devam ediyorlar. Bu ayların her haftası için de ayrı bölümlendirmeler yapabilirsiniz. Aylık alışkanlık takibinin olduğu veya hüznünüzü, neşenizi gösteren “mood” takipleri de oluşturabilirsiniz. İnternette bol bol tasarımlarına yer verilen bu kişisel günlük metodu yılınızı oldukça motive ve düzenli bir şekilde geçirmenizi sağlayacak, mutlaka denemelisiniz!

Herkese musmutlu bir yıl diliyorum!

Merve Bayır

14.12.2021