Zor Soru Kolay Sorudan Daha mı Çok Puan Getirir?

Standart sapma konusu her sınavdan sonra konuşulur. Varlığı bilinir ama ne olduğu hakkında çoğu kişinin kafası karışıktır. Genel düşünceye göre az kişi tarafından çözülen sorular daha çok puan getirir. Bunu sağlayan duruma da standart sapma denir. ​Peki gerçekten de zor soruları çözmek çok puan getirir mi? Cevabı hayır. ​Standart sapma, soru bazında uygulanmaz. Ders bazında uygulanır. Yani matematikte çözülen en zor soru ile en kolay soru arasında aslında hiçbir puan farkı yoktur.

Peki o zaman standart sapma neye göre ek puan getiriyor?
Bir derste senin yaptığın net, Türkiye ortalamasının ne kadar üstündeyse, standart sapmanın sana katkısı o kadar artar. Başka bir deyişle de bir dersten yaptığın net Türkiye ortalamasında veya Türkiye ortalamasının altındaysa standart sapmadan gelecek herhangi bir puan söz konusu değildir.

Peki standart sapma sınavda kaç puan getirir?
Standart sapmanın getirdiği puan her sene değişse de birkaç puan bandındadır. ​Ama sıralamayı etkilediği için bu birkaç puan da önemlidir. Geçen senedeki YGS verilerine baktığımızda öğrenciler en çok Türkçe(17 net), sonra Sosyal(12 net), sonra Matematik(5 net), en az da Fen(4 Net) neti çıkarıyor. Bu da demek oluyor ki özellikle matematik ve fen derslerinde yüksek net yapmak öğrencinin ortalamadan daha çok uzaklaşması anlamına geldiği için standart sapmadan kazanılacak puanı daha da arttırıyor.

Yani diyeceğim şu ki sınavlarda temel amacımız zor soru çözmek değil en fazla sayıda soru çözmek olmalı​. Bu yüzden sana zaman kaybettirecek sorularla gereğinden fazla uğraşmak ve bu yüzden normal koşullar altında yapabileceğin ama sırf zaman yetmediği için yapamadığın soruları kaybetmek, isteyeceğimiz en son şey. Turlama Tekniğinden faydalanarak önceliği yapabileceğin, daha basit görünen sorulara vermek ikinci ve üçüncü turlarda da yapamadığın sorularla uğraşmak böyle bir sorunun oluşmasını engelleyebilir.

H.Ali
Eğitim Danışmanı / Psikolojik Danışman

Leave a Comment