Tıp Hakkında Merak Ettikleriniz
Öncelikle herkese merhabalar. Yazdığım yazılara olan ilginiz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. Bu yazılara verdiğiniz geri dönüşler bizler için gerçekten büyük önem taşıyor. Bunları hassasiyetle inceliyoruz ve bazen bir sonraki yazıların şekillenmesinde bu bilgileri kullanıyoruz. Şu ana kadar çok sayıda TIP ile ilgili soruyla karşılaşıyorum ve bunları tek tek cevaplamak yerine kapsamlı bir yazıyla sizlere seslenmeyi tercih ediyorum.
Ben TIP konusunu üç bölümde incelemek istiyorum.
Tıp eğitimi nasıl bir eğitimdir?
Öncelikle ülkemizdeki tıp eğitimi dünyadakinden oldukça farklıdır. Bir Tıp Fakültesi’ne yerleşen öğrenci ilk 4 yılı genel teorik derslerle geçirirken, son iki yılında stajlarla ve intern hekimlik denilen pratiklerle geçirir. Kısacası ilk 4 yılı başarıyla tamamlayan bir öğrenci 5.yıldan itibaren yavaş yavaş hekimlik yapmaya başlar. Ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS’a girme yolunu seçenler asıl büyük yarışı burada yaşarlar. Çünkü binlerce tıp öğrencisi arasından sıyrılarak klinik (radyoloji, anestezi, genel cerrahi, jinekoloji vs.) dallarına veya temel bilimler (anatomi, fizyoloji vs. ) dallarına yerleşmeye çalışırlar.
Bu sınavın tıp eğitiminde önemi büyüktür ve tıp mezunları için bir nevi kader sınavıdır. Bu sınav bundan 10-15 sene önce birkaç belli başlı üniversite arasında geçmekteydi. Çünkü sistem bugün olduğundan farklıydı. 1990’larda ve 2000’nin başlarında üç büyük şehrin üniversitesi yüksek puanla öğrenci alırken, diğerlerinin puanları daha düşük kalmaktaydı. Çapa, Cerrahpaşa, Hacettepe, Ege, Ankara tıp gibi bölümler ilk 10.000’den hatta bazıları ilk 1000’den öğrenci alırken kimi Tıp fakülteleri 50.000’lerden bile daha düşük sıralamalardan öğrenci alıyordu. Bugün ise TUS için herkes neredeyse benzer şanslara sahip. Çünkü Tıp Fakülteleri şehirlerinden bağımsız olarak hep yüksek puanlara sahipler. Haliyle ülkemizin her yerindeki fakülteler başarılı öğrenciler almaktadırlar.
Bir diğer nokta ise; bu sınavı kazanamayan veya sınava girmeyenler de doktorluklarına yine çok saygın olan aile hekimliğiyle devam etmekteler.
Tıp eğitimi ve doktorlukla ilgili duyduğum ve düzeltmek istediğim en büyük yanlışlık ”10 yıl okumak” kavramı. Birincisi bir mühendis de veya bir avukat da okulu bitse dahi kendini geliştirmeye devam etmek zorundadır. Haliyle kimse 4 yıllık okulu bitince her şeyi öğrenmiş olmuyor. Ancak, asıl önemli nokta ise eğitimin 6 yılından sonra asistan hekim olanlar (TUS’u kazananlar) veya aile hekimliğine başlayanlar doktorluk yaparak maaş alan bireyler haline gelirler. Yani 10 yıllık bir öğrencilik değil durum.
Son olarak tıp eğitimi imkansız bir eğitim değildir. Yani o filmlerde, dizilerde izlediğiniz gibi tıp okurken yağlı saçlarla gezmek zorunda kalmanız gerekmiyor. Ayrıca, tıp eğitimi zor da elektrik mühendisliği eğitimi kolay mı sanıyorsunuz? Hepsinin kendine göre zorlukları ve kolaylıkları var.
Tıp kazanmak için ne yapmalıyım ?
Bu sorunun cevabının “İlk 10.000 ‘e girmek için ne yapmalıyım?” sorusundan bir farkı yok. Çünkü sizlerin de bildiği gibi birkaç vakıf üniversitesindeki paralı tıp eğitimleri haricinde, devlet üniversitelerindeki eğitimlere yerleşebilmeyi garantileyebilmek için ilk 10.000, en kötü ilk 15.000 içinde olmak gerekiyor. Puan hesaplamasına gelince “Kaç soru yapmalıyım?” sorusuyla çok sık karşılaşıyorum. Ancak, herkesin YGS sonucu ve orta öğretim puanı farklı olduğundan buna tek bir cevap vermek imkansız. Buradan tek söyleyebileceğim Biyoloji bölümünün katsayısı sizler için farklı olsa da ilk 10.000’lik dilime fizik, kimya, matematik yapmadan girmenizin imkansıza yakın olması. Yani 3 fizik netiyle tıp fakültesine yerleşmek için diğer bölümlerde çok çok fazla nete ihtiyacınız olur. Haliyle sınavda kaç soru yapmalıyımın cevabını ancak şöyle verebilirim; sınavda biyoloji başta olmak üzere bütün sayısal bölümlere imzanızı atmalısınız.
Ben tıp eğitimine uygun bir öğrenci miyim ?
Daha önceki yazılarımdan birinde size ablamdan söz etmiştim. Aslında kendisi hayatta tanıdığım en iyi zaman yönetimi uzmanıdır. Liseyi 4.90 ortalamayla bitirdi, dereceyle Cerrahpaşa İngilizce Tıp’a girdi. Orayı bitirdikten sonra da uzmanlığı kazanarak Radyoloji uzmanı oldu. Onun tıp eğitimi boyunca ve Tus hazırlığı boyunca aynı evde yanyana odalarda yaşadık. Ablam tanıdığım en bakımlı insanlardan biridir. Makyajsız bakkala dahi gitmez, sinema delisidir ve eğitim hayatı boyunca haftanın birkaç gününü Taksim’de geçirirdi. Fakat başında dedim ya tam bir zaman yönetimi ustasıdır. Mesela okul çıkışı Taksim’e gidip 9’da eve mi geldi bir dakika oyalanmaz odasına girer ve derse başlar ya da otobüsle bir yere mi gidecek yanına çalışacak birşeyler alır ve otobüsteki süreyi değerlendirirdi. Eğer böyle bir yapıya sahipseniz, ablam gibi hiçbir şeyden feragat etmeden uzman doktorluğa kadar ilerleyebilirsiniz. Ama arkadaşlarımla gezerim, ardından eve gelir iki dizi izlerim sonra da yatana kadar whatsapp’ta takılırım diyorsanız hiçbir bölümü okuyamazsınız, Tıp’ı hiç okuyamazsınız.
Son olarak bir konuda sizi aydınlatarak yazıyı bitirmek isterim. Doktorluk belli bir yaşa geldikten sonra veya ciddi bir çalışmayla maddi anlamda tatmin olabilen bir meslek grubudur. Ancak, bundan 20 yıl öncesindeki duyduğunuz kazançlar bugün çok az doktora kısmet olmaktadır. Hepsi bir yana sadece kazancı yüksek olur diye doktor olmaya çalışmak büyük bir hezimeti yanında getirebilir. Çünkü gün boyu bakılan hastalar, geceleri tutulan nöbetler, sayfalarca okunan kitaplar maddiyat gibi bir motivasyonla yapılamaz. Ancak insan hayatına fayda sağlayacağım motivasyonu ve manevi tatminiyle bu iş gerçekten hakkıyla yapılabilir. Bizlerin, hayatımızı kurtarmak için çabalayan doktorlara ihtiyacımız var.
Umarım gönlünüzden geçen olur.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı
17 thoughts on “Tıp Hakkında Merak Ettikleriniz”
12.sınıf EA öğrecisiyim bu seneki tercihleri yapmayıp seneye sayısaldan hazırlanmayı düşünüyorum ders çalışma açısından önerileriniz varsa paylaşırmısınız.
Melike merhaba, bununla ilgili olarak forum.inekle.com’a yazabilirsin, inekle.com’daki üniversitelilerden yardım alabilir ya da inekle tv videolarımızı isleyebilirsin: youtube.com/inekletv
Bence duzenli olarak calismalisim
inşallah bende büyüyünce tıp kazanırım 🙂
ahhhhhh kazanırsın
CiddeN çok faydalı bir yazıydı teşekkürler.
İkinci sınıf tıp okuyorum ve cidden sabır taşım çatlıyor resmen ancak aile üyelerimin şimdiden tıp bayramımı kutlaması her şeye bedeldi… Azim ve sabır istiyor ve benim önümde çook uzun bir yol var
bende ilkyıl kazanamadm amayine çalışmayı bırakmıyorm hedeftıp fakültesi tabiki benim amacım da insanlığa yararlı bir hekim ve onlara şifa bulmak için okumak isriyorm iyi bir doktar olmak için istiyorum
Ben bu yil 11. Sinifi okuyacagim insallah anadolu lisesinin sayisal bolumunu sectim ve tip okumak istiyorum ilk 10.000 beni cok endiselendiriyor kendimi ilk 10.000 de goremiyorum dogrusunu soylemek gerekirse cok da caliskan biri degilim ama bu benim hayalimdir babama yakisir bir evlat olmak istiyorum
Gerçekten harika anlatmışsın. Tıp öğrencisi olmak devamlılık gerektirir. Bana göre değil.😑
En büyük hayalim *-*
Yazı harika olmuş. Ellerinize sağlık.
ne zaman hastaneye gitsem doktorlara özenerek bakıyorum şuan 11.sınıftayım şimdiden hazırlanıyorum umarım Allah nasip eder…..:)
Emre abi, bizi bilgilerin ile aydınlattığın için çok teşekkür ederim. Senin sayende doktor olma isteğim arttı.
ben de bir mezunum ve sayısalım Allah izin verirse tıp okumak istiyorum teşekkürler yazı için
Ben bu sene tıp fakültesini kazandım. Hep doktor olmak istiyordum zaten, sonunda hayallerime bir adım yaklaştım. Daha okulum başlamadı. Açılmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Siz de gerçekten çok güzel anlatmışsınız, sanki kendimi okudum gibi hissettim.
Harika bir yazı. Harika bir sunum. Harika bir anlatım. Ben 10. Sınıf öğrencisiyim burada ne işim var değil mi? Hahahaha 😀 Sayısal bölümdeyim ve işimde çok iyiyim. Okuyabileceğimi düşünüyorum. Sadece doktorluk deyip geçiyordum. Ama bir sürü duyum alınca bu yazıyı okumak sorularımın en güzel cevabı oldu. Teşekkür ederim. İnşallah ben de birilerinin hayatına dokunabilirim.🙏🏻