7 Maddede Sınav Korkusunun Üstesinden Gelmek!

Sınavlar hayatımızın içerisinde içerisin de önemli bir yere sahiptir. Sınavı korkusu ve kaygısı bugün pek çok insanın korkulu rüyasıdır. Sizin için sınav korkusuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı maddeler aşağıda sıraladım:

1-) Hazırlık yapın

Sınav korkusu genellikle bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, sınava iyi hazırlanmak çok önemli bir husustur. Her konuda düzenli çalışın. Kendinize özel ders çalışma planı oluşturun, ders notlarınızı gözden geçirin, sınavla ilgili pratik soruları çözün ve konuları anladığınızdan gerçek anlamda emin olun.

2-) Hep olumlu düşünün

Sınav Korkusu ile nasım mücadele edilir
Sınav Korkusu ile nasım mücadele edilir

Olumsuz ve negatif düşünceler sınava bakış açınızı etkiler. Bunun yerine, siz olumlu düşünmeye odaklanmalısınız. Edindiğiniz güveni artırmak için kendinize olumlu ifadeler kullanın: “Bu sınavı başaracağım”, “Daha önce de yaptım, bu sefer de yapabilirim.” gibi cümlelerle sık ​​sık kendinize olumlama yapın.

3-) Nefes egzersizleri yapın

Sınav sırasında rahatlamak için derin nefes almak veya nefes egzersizleri yapmak faydalı olacaktır. Hemen yavaşça derin bir nefes alın, ardından nefesinizi verin. Bu egzersizi birkaç kez tekrarladığınızda vücudunuzun rahatladığını göreceksiniz.

4-) Gevşeme tekniklerini kullanın

Sınav öncesi ve sınav sırasında çeşitli gevşeme teknikleriyle rahatlayabilirsiniz. Meditasyon yapmak veya ilgi alanınıza yönelik hobilerle uğraşmak size kesinlikle iyi gelecektir. Hafif egzersiz yapmak, bu süreçte rahatlamanızı sağlayan başka bir aktiviteyle uğraşmak sınav korkusunu gerçek anlamda hafifletebilir.

5-) Pozitif deneyimlerinizi hatırlayın

Daha önce başarılı olduğunuz sınava yada bir konuya odaklanın, mevcut sınav korkusunu hafifletebilir. Böylece geçmişteki başarılarınızı hatırlayarak kendinize olan güveninizi arttırabilirsiniz. Bu durum sizi olumlu etkileyebilir.

6-) Başkalarından destek alın

Sınav korkusuyla başa çıkmak için destek alabilirsiniz. Ailenizle veya öğretmenlerinizle bu konuyu konuşun. Duygularınızı paylaşmak sınav korkularınızı hafifletmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sınav kaynaklarından veya profesyonel rehberlik hizmetlerinden destek alabilirsiniz. Ancak bu süreçte aldığınız desteğin size olumlu enerji vermesine dikkat ediniz. Modunuzu düşürmeyin.

7-) Doğru beslenin ve iyi uyuyun

Sağlıklı bir beslenme düzeni ve yeterli uyku, sınav korkusuyla başa çıkmak için vazgeçilmezdir. Unutmayın ki bu yalnızca bir sınav… Fizyolojik yapınıza, ruh ve mental sağlığınıza zarar vermesine asla izin vermeyin.

Sınav korkusu ve benzeri tüm konularla alakalı kesinlikle uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim yardım almalısınız.

Leave a Comment