“Siz Ne İsterseniz Erasmus O Olur!”
Öncelikle Erasmus nedir merak edenler için hemen kısaca bir açıklayalım. Erasmus üniversite öğrencilerinin başka ülkelerde bulunan anlaşmalı üniversitelerde bir veya iki dönem okumasını sağlayan bir öğrenci değişme (student exchange) programıdır. Programa katılmak için belli bir başvuru süreci olduğunu da hatırlatalım. Üniversitenizden bununla ilgili detaylı bilgiyi alabilirsiniz.
Neden Ostrava?
Aslında neden Ostrava değil de neden Çek Cumhuriyeti sorusu daha uygun. Çünkü ben şehirden çok ülke seçtim. Çek Cumhuriyeti Avrupa’nın ortasında, eğlence kültürü hayli gelişmiş, daha önce Erasmus yapanların hayranlıkla anlattığı ve diğer Avrupa ülkelerine göre de ucuz bir ülke. Tercihimi yaparken Çek Cumhuriyeti’nin bu özellikleri beni çekmişti.
Erasmus’a başvururken öğrenciler neye dikkat etmeliler?
Erasmus’un yurtdışı öğrenci değişim programı olduğunu elbette biliyordum ancak her işin olduğu gibi Erasmus’un da ayrıntıları, prosedürü var. Bu nedenle tavsiyem önce üniversitelerin Erasmus Merkezi sitelerinden ya da Erasmus hakkında bilgi alabilecekleri çeşitli sitelerden Erasmus hakkında araştırma yapsınlar. Daha sonra da Erasmus deneyimi yaşamış öğrenciler ile mümkünse bire bir konuşsunlar. Mümkün değilse bile internette deneyimini paylaşan öğrenci yorumlarını kesinlikle okusunlar. Benim tavsiyem “Yurtdışında nasıl yaparım yalnız başıma…” düşüncesine hiç girmemeleri. Spontane karar verin ve bu deneyimi yaşayın.
Erasmus seçimi yaparken neye önem vermeli sence?
Erasmus öyle bir şey ki, siz neye önem verirseniz onu bulabilirsiniz. “Kaliteli bir mühendislik eğitimi almak istiyorum” diyorsanız Almanya’ya gidebilirsiniz, “İtalyanca öğrenmek ve bu kültürü paylaşmak istiyorum” diyorsanız İtalya’ya gidebilirsiniz, “Kültürel akiviteler ve eğlence hoşuma gidiyor” diyorsanız İspanya’ya gidebilirsiniz. Bunlar bir kısmını kendim gözlemlediğim, bir kısmını da araştırarak öğrendiğim bazı örnekler.
Demek istediğim, siz ne isterseniz Erasmus o olur. Erasmus tercihimi yaparken Türkiye’deki okulumun yüklediği “ağır” sorumlulukları biraz olsun hafifletebileceğim, daha çok ülke gezebileceğim, daha çok insan ve kültür tanıyabileceğim, eğlenebileceğim bir ülke istiyordum ve Çek Cumhuriyeti’ni seçtim. Gittiğim ülkelere bakınca gerçekten en doğru ülkeyi seçtiğimi düşünüyorum. Özetle gidebileceğiniz ülkeleri iyi araştırın ve gerçekten ne istediğinizi bilin.
Erasmus düşünen öğrencilere tavsiyelerin var mı?
Erasmus düşünen öğrencilere tavsiyem en kötü ihtimalle 1 dönem bunu kesin yapmaları. Benim okulum buradaki kurumla 1 sene (2 dönem) anlaştığı için çok şanslıyım. Başvuru aşamasından önce, ortalamalara dikkat ☺ Erasmus öğrencilerinin seçimi öğrencilerin okul başarısı ve dil puanları dikkate alınarak yapılıyor. İstedikleri ülkeye gidebilmek için biraz derslere dikkat etmeleri gerek. Başvuru aşamasında ise; ülke ve kurumları çok iyi araştırmak gerekiyor. Daha önce de bahsettiğim gibi internette yığınla bilgi var bu konuda. Buna ek olarak, tercihlerinizi yaparken gitmeyeceğiniz bir ülkeyi öylesine yazmayın. Hem tercihinizi öldürüp, hem de gitmek isteyen başka birinin yerini lütfen işgal etmeyin ☺ Başvurular sonuçlandıktan sonra da, hızla hazırlıklarınızı yapın ve o ülkeye ışık hızıyla gidin ☺. Erasmus hayat içindeki 1 yıl değil, 1 yıl içindeki yepyeni, dopdolu bir hayattır.
Erasmus’un avantajları neler sence? Bir öğrenci neden Erasmus’a gitmeli?
Erasmus’un avantajı kıstas aldığınız kriterlere göre değişir. Dana önce de söylediğim gibi iyi eğitim almak üzere bir ülke seçtiyseniz, sağlam bir çalışma disipliniyle ya da mesleğiniz konusunda daha çok bilgi ile dönebilirsiniz. Ancak bunlar dışında genel olarak tüm şehir veya ülkelerin ortak bazı faydaları var:
- Erasmus ile yalnız gittiğiniz ülkeyi değil tüm Avrupa’yı tanırsınız. Çünkü, gittiğiniz okulda 10 ile 30 millet arasında çeşitlenebilen farklı tip insanlar görürsünüz.
- İleride ülkesine gittiğinizde arayıp görüşebileceğiniz arkadaşlarınız olur.
- Avrupa hakkında genel kültürünüz genişler. Hangi ülkenin nüfusu ne kadar, hangi şehir hangi ülkede, hangi ülkenin neyi meşhurdur öğrenirsiniz.
- İlgi gösterirseniz gittiğiniz ülkenin dilini öğrenirsiniz.
- Ufkunuz genişler, farklı kültürlerin çeşitli olayları farklı şekilde ele aldığını, farklı yorumladığını görürsünüz.
- Daha önce benim gibi ailenizden ayrılmadıysanız ya da hiç yurtdışında bulunmadıysanız özgüven kazandırır. Ben Erasmus‘ta tek kişilik bir odada yaşıyorum. Fatura ödemek ve çöp atmak dışında odanın tüm sorumluluğu (temizlik, nevresim değiştirme, yemek yapma…) bana ait.
Erasmus’un üniversite hayatına & gelecekteki kariyerine katkıları var mı? Nedir?
Öncelikle eğitim ve kariyer hedeflerim yurtdışı odaklıydı ancak temelleri yoktu. Buraya gelmem bu yöndeki özgüvenimi artırmakla beraber, sosyal davranışlarımda da beni olgunlaştırdı. Erasmus’ta genellikle grup olarak hareket ediyoruz ve sürekli iletişim halindeyiz. Kendinizi bir gruba ait hissediyorsunuz. Dahası, gittiğiniz ülkenin dilini de öğreniyorsunuz.
Erasmus’a gitmek üniversitenin uzamasına neden olur mu?
Okulun uzama durumu; kendi okulunuza, gittiğiniz okula, okuduğunuz bölüme, 1 dönem ya da 1 sene gitme durumunuza bağlı olarak değişiyor. 1 dönem kalanlar “genellikle” okulu uzamadan geri dönüyor. Ben bunu hiçbir zaman hesaplamadım şahsen. İlla okulu uzatmak istemiyorsanız, bunu gelmeden görebiliyorsunuz zaten derslerin karşı okulla eşleşme durumuna göre. Ancak, Erasmus mu yapayım yoksa okul erken mi bitsin diyorsanız, benim Erasmus yaptığım okuldaki Türklerin büyük bir kısmı buraya 1 dönem için gelmişlerdi ve bu paydanın da büyük bir kısmı da okullarının uzayacaklarını bildikleri halde anlaşmalarını 1 seneye çevirdiler. Düşünenlere, İyi Erasmuslar !
One thought on ““Siz Ne İsterseniz Erasmus O Olur!””
Çek cumhuriyetinde üniversite egitim dili ne ve siz kac ortalamayla gittiniz?