Üniversite Tercihi İçin Öneriler
Üniversite sınavının sonuçları açıklandı. Öncelikle hepinize geçmiş olsun demek isterim. Yoğun bir yıl geçirdiniz belki de hayatınızın en gergin yılını atlattınız ama sonuçta bitti. Şimdi önünüzde son bir adım kaldı, o da meslek seçimi. Bu adım bu yıl geçirdikleriniz içinde belki de en farklı olanı çünkü her şeyi bu son adımı güzel atabilmek için yaşadınız.
Öncelikle hep söylediğim ve çok inandığım bir şeyin bir kez daha altını çizeceğim. Sadece “Bir yıl daha hazırlanamam” mantığıyla asla istemiyorum dediğiniz bir bölümü yazmayın. Unutmayın, hayat uzun ve sizler gençsiniz, bir yıl güzel bir gelecek için feda edilmeyecek bir zaman değil.
Konuya dönecek olursak tercih yaparken gördüğüm en büyük hatalardan biri, puanım boşa gitmesin mantığıyla istenmeyen bölümlere yerleşmek. Çok fazla öğrencide bu durumu gözlemliyorum. 30 000.’yi alan bir bölümü, bütün sene hatta bütün ömür hayal edip, puan ve sıralama biraz yüksek gelince puanım boşa gitmesin diyerek daha yüksek puanlı bölümleri yazıyorlar. Bu ciddi anlamda bir kumardır. Birincisi bir bölüme 5000 kişi farkla girmek bir kayıp değildir. Aksine girdiğiniz bölümdeki öğrencilerin ortalamasından yüksek olmanız bir avantaj bile olabilir. İkincisi bu yıl 30 000. sıralamadaki öğrenciyi alan bölümün bir sene sonra hangi puan dilimine geleceğini bilemezsiniz. Özetle puanınıza göre bir bölüm seçmeniz mantıksız değil ancak sırf puanınıza uygun diye daha önce hiç düşünmediğiniz bir bölümü seçmeniz çok mantıklı değil. Riskli olmasının yanısıra, istemediğiniz bir bölümde okuyarak mutsuz olabilirsiniz.
Meslekler hakkında bilgi edinin. Bu klişe cümleyi her yerde duyuyorsunuz ancak, benim önereceğim biraz daha farklı bir yöntem. Örneğin, Fizik bölümünü isteyen bir öğrenciye etrafındaki herkesten negatif yorumlar gelecektir. “Fizikçi olup ne yapacaksın, bilim adamı olup aç mı kalacaksın?” gibi bilindik söylemler. Ancak, durum öyle değildir. Fizik bölümünde yüksek matematik eğitimi olduğundan fizik mezunları bankalardan tutun da bilgisayar sektörüne kadar sayısız sektörde kendilerine iş alanı yaratabilirler. Peki, ben bir tek Fizik bölümü ile size bilgi verebildim ancak diğerlerini nasıl araştıracaksınız? Bunun için sizlere bir kaç önerim var. Başlangıçta internet üzerinden mutlaka araştırma yapın tabii ki. Sonrasında ise sizlere önerim o meslek dallarından insanlar bulmaya çalışın. Etrafınızda tanıdık yoksa kendinize tanıdıklar yaratın. Örneğin, aktüarya (bankacılık ve sigortacılık) bölümünü düşünüyorsanız gidin bir banka şubesine ve orada gördüğünüz bir çalışana “Burada aktüarya mezunu var mı?” diye sorun. Bundan sakın utanmayın ya da sıkılmayın. Unutmayın ki; ”Şans gezenin ayaklarında gezer”.
Bunun yanısıra, inekle.com‘daki üniversitelilerden yardım alabileceğinizi unutmayın. Tercihinize yazmayı düşündüğünüz üniversite ve/veya bölümlerde okuyan inekle öğretmenleri ile görüşün, fikirlerini alın, sorularınızı sorun ve bu sayede daha bilinçli bir tercih yapın.
Son olarak sizlere tavsiyem ailelerinizin dediklerine ne %100 riyayet edin ne de tamamen reddedin. Onların isteklerini ve tavsiyelerini göz önünde bulundurun ama son tahlilde kalbinizden geçeni yapın. Hepinize seveceğiniz mesleklere sahip olacağınız bir ömür dilerim.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı