inekle Kütüphane-Şubat Ayı
Merhaba inekle velisi, öğretmeni ve öğrencileri. Şubat ayında da birbirinden güzel kitaplarla sizlere iyi bir okuma sağlayacağız. Bu yüzden, sizler için olabildiğince farklı kültürlerin edebiyatlarına ait, okudukça okuyasınız, bitince üzüleceğiniz ama kitapseverlerle tartışmak için can atacağınız bir kitap listesi oluşturdum. Çay ve kahvelerinizi hazırlayın, hemen başlayalım!
1.Doktor Ox’un Deneyi- Jules Verne
Hikaye Flandre’da Ouiquendone kentinin fazla sakin insanlarını ve onların doğalarından rahatsız olan Doktor Ox ve asistanını konu alıyor. Doktor Ox ve asistanı şehre aydınlatma projesi ile gelerek yerleşirler ve ne kadar da ilginçtir ki tüm masrafları bu bilim adamı karşılıyordur. Bundan dolayı, şehrin yöneticileri durumu pek hoş karşılayarak kabul ederler ve olaylar bu noktadan sonra patlak verir.
Jules Verne öyküde ara ara size misafir olarak bilgilendirmeler, geçmişe-geleceğe dönük vurgular yaparak size keyiflendirecektir. Öykünün tamamlanış çerçevesine baktığımızda ise olayların ne kadar tutarlı ve zamanında ilerlediğini göreceksiniz. Eğer kısa ve sürükleyici bir kitap arayışındaysanız bu eser tam size göre.
2. Küçük Ağaç’ın Eğitimi- Forrest Carter
Beş yaşında ailesini kaybeden, nene ve dedesi Çeroki olan ve onlarla yaşayan Küçük Ağaç isimli çocuğun saf ve temiz hikayesini okuyoruz bu kitapta. Bir Çeroki köyünde Küçük Ağaç, nenesi ve dedesi şarap işi ve çiftçilikle geçinmektedirler. Burası bir Çeroki köyü olduğundan beyaz insanlar Çerokiler üzerinde baskı kurarak belli antlaşmalar imzalatmışlardır ve zamanı geldiğinde köylerini alabileceklerdir. Bu yüzden kitap azınlıkta olan toplulukların hayatlarındaki zorluklara da dikkat çeker. Kitabın genelinde ise Küçük Ağaç’ın köy yaşamı, başına gelen zorluklar ve bu zorluklarla başa çıkması yer alır.
Okuduğunuzda içinizi sımsıcak yapacak bu roman kendi benliğinizi tekrar sorgulamanıza sebep olacak. Carter bu kitabı belki de tüm insanlığın eğitimi için yazmıştır. Belki de hepimiz birer Küçük Ağaç’ız.
3. Papazın Kızı- George Orwell
Orwell’ın distopya dışı romanlarından biri olan Papazın Kızı Dorothy isimli kızın önce muhafazakar yaşamına, sonrasında ise onun nasıl sefalete sürüklendiğine ve zorda durumda kaldığına parmak basıyor. Dorothy diğer karakterlerin de yardımıyla inancı, inançsızlığı, yoksulluğu ve zenginliği sorguluyor.
İngiliz toplumunu dönemine göre bizlere bu kadar iyi yansıtan Orwell hem sürükleyici hem de betimlemeleriyle zihnimizde Dorothy’i ustalıkla canlandırabileceğimiz bir eser sunuyor. En bilinen eserlerinden olan 1984 ve Hayvan Çiftliği sonrasında bu eser size çok farklı gelecek ve Orwell’a tekrar hayran kalacaksınız.
4. Bülbülü Öldürmek- Harper Lee
Neredeyse herkesin kitap listesinde olan ama okumaktan hep kaçtığımız bir roman Bülbülü Öldürmek. Harper Lee eserde başlıca Scout ve Jem kardeşlerin, babaları Atticus’un ve sonrasında Maycomb’daki diğer sakinlerin hayatlarına değiniyor. Babaları avukat olduğu için siyahi bir adamın tecavüzle suçlanmasının davasını üstlenir. Diğer yandan Jem ve Scout ise gizemli ve evine hapsolmuş komşuları Radley’nin sırrını çözme peşindedir.
Harper Lee o dönemdeki Kuzey-Güney çatışmasına, ırkçılığa ve cinsiyetçileğe dikkat çekerek birçok sembol kullanmıştır. Bu sembollerin temsili Atticus ise romandaki en önemli karakterdir. Kitabı okuduğunuzda karakterle aranızda güçlü bir bağ oluşması ve bittiğinde üzülmeniz de çok doğal. 😊
5. Ermiş-Halil Cibran
Halil Cibran bu başyapıtta yıllarca yaşamış olduğu kentten ayrılan Ermiş’in halkın sorularına olan yanıtları aktarır. Ermiş aşk, evlilik, ölüm gibi neredeyse her konuda insanlara hazine değerinde öğütler vererek onları aydınlatır. Halil Cibran kısacık bir kitaba hayatın sırlarını sığdırmıştır yani.
Ermiş’in sözleri herkesin hayatında bir noktaya dokunurken belki de verdiği cevaplardan biri bile hayata bakış açımızı değiştirecek. Bundan sebep, Ermiş ile tanışmanızı ve bu güzel eseri başucu kitabınız olarak görmenizi tavsiye ederim 😊
Merve Bayır
04.02.2022