Ankara Üniversitesi–İngiliz Dili ve Edebiyatı
Merhaba sevgili arkadaşlar, ben inekle hocalarından Burçin Aksoy. Ankara Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum. 1 yıl hazırlık eğitim aldım ve şimdi 2. sınıfa geçtim. Bu yazımda sizlere tercih döneminde faydalanmanız için hem kendi okulumdan hem de bölüm ve iş imkanlarından bahsetmek istiyorum.
Tercih Dönemi
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki tercih dönemi genellikle İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği ya da İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümlerinin aynı olduğu düşünülüp buna göre tercih yapılıyor. Ama aslında bu bölümler birbirinden oldukça farklıdır ve ortak noktaları eğitim dillerinin İngilizce olmasıdır. Bu yüzden sizden isteğim tercih yaparken bu bölümleri farklı bölümler olarak değerlendirip gerçekten hangi bölümü okumak istediğinize göre tercih yapmanızdır. Şimdi biraz da İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden bahsedelim.
Ankara Üniversitesi – İngilizce Hazırlık Eğitimi
Öncelikle hazırlık eğitiminden bahsetmek istiyorum. Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan öğrenciler zorunlu hazırlık eğitimi alırlar. Ancak listening, speaking, writing ve reading gibi becerilerinin iyi olduğunu düşünen öğrenciler hazırlık okumak istemezlerse hazırlık atlama sınavına girip direkt 1. sınıfa geçebilirler. Hazırlık eğitimi alan öğrenciler ise 1 yıl boyunca Gölbaşı Yerleşkesi’nde eğitim görürler. Bu eğitimde İngilizce 4 temel beceri gelişimi hedeflenir. Bunun yanı sıra bölümümüz edebiyat olduğu için birçok şiir, kısa hikaye ya da kısa romanlar analiz edilir ve essay (makale) yazımı öğretilir. Hazırlık eğitiminin bölüme çok büyük katkısı vardır çünkü bölüm dersleri sınavlarında genellikle essay yazılır ve derslerde analizler yapılır. Bu yüzden hazırlık okumanın faydasını bu bölümü okurken fazlasıyla hissedeceksiniz.
Ankara Üniversitesi – İngilizce Dili ve Edebiyatı Bölümü
İkinci olarak, bölüm ve ders içeriklerinden bahsetmek istiyorum. Bölümümüz Sıhhıye’de bulunan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ndedir ve merkezi bir konumda olduğu için fakülteye ulaşım kolaydır. Bölümde devam zorunluluğu vardır ve öğretmenler sizden derslere düzenli olarak katılım göstermenizi beklerler. Bunun dışında öğretmenler sizin 4 temel becerinizin gelişmiş olduğunu varsayarak doğrudan writing, speaking ve reading becerilerinizi göstermenizi isterler. Bu yüzden derslere gelmeden önce istenilen konuların okunup gelinmesi, derslerde speaking açısından yorumlarınızı katmanız ve sınavlarda da writing becelerinizi kullanıp essay yazmanız beklenir.
Derslerin içeriklerine bakacak olursak da şunları söyleyebilirim. Derslerde özellikle İngilizce şiir, kısa hikaye ve tiyatro analizleri yapıyoruz. Yalnızca Shakespeare, Marlowe, Charles Dickens gibi İngiliz yazar ve şairlerin değil aynı zamanda Edgar Ellan Poe, James Joyce ya da Euripides gibi yazarların eserlerini de okuyoruz. Kısacası edebiyatın her alanını görüyoruz. Bunun yanı sıra İngiliz tarihi ve mitoloji öğreniyoruz, çeviriler yapıyoruz ve günlük yaşamdan ya da bilimsel konulardan makaleler okuyoruz. Bu sayede hem analiz ve yorum yeteneğimiz gelişiyor hem de makaleler okudukça, yorumlarımızı sınavlarda belirttikçe ve sınıf ortamında paylaştıkça speaking, writing ve reading becerilerimiz gelişiyor. Bütün bunlar bir dili öğrenmenin yapı taşlarıdır. Bu yüzden 1. sınıfı bitirdiğinizde bile ne kadar çok ilerleme gösterdiğinizi anlıyorsunuz.
Kariyer Olanakları
Son olarak kariyer olanaklarından bahsetmek istiyorum. Bu bölümden mezun olduktan sonra “İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması” alırsınız ve “İngilizce Filolog” unvanı elde edersiniz. İngiliz Dili ve Edebiyatı ya da diğer İngilizce bölümlerinden mezun olan öğrencilerin birçok iş olanağı vardır. Bu olanakları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Üniversite eğitimini alırken bile öğrencilere özel dersler vermeye başlayabilirsiniz.
- Mezun olduktan sonra yine özel dersler vermeye devam edebilirsiniz ya da özel eğitim kurumlarında İngilizce Öğretmeni olarak çalışabilirsiniz. Bazı kurumlar sizlerden formasyon eğitiminiz olmasını bekleyebilir. Bunun için “Formasyon Sertifika Eğitimi” programlarına başvurup eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
- Devlet kurumlarında ya da okullarında çalışmak için formasyon eğitimi aldıktan sonra KPSS’nin ilgili alanından yeterli puanı alıp başvuruda bulunabilirsiniz.
- Üniversitelerde akademisyen olabilirsiniz.
- Çeviri ofislerinde ya da yayınevlerinde çevirmen olarak çalışabilirsiniz.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki eğer edebiyata ilginiz varsa ve bu alanda bir kariyer yapmak istiyorsanız İngiliz Dili ve Edebiyatı keyifle okuyabileceğiniz bir bölümdür. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz üniversitenin web sayfasında ders içeriklerine veya diğer bilgilere göz atabilirsiniz. Hepinize başarılar diliyorum, umarım istediğiniz ve hayalini kurduğunuz bölümlere yerleşirsiniz!
Burçin Aksoy
02.08.2022
One thought on “Ankara Üniversitesi–İngiliz Dili ve Edebiyatı”
Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Bu bölümü okuyan biri olarak verdiğiniz bilgilerin çok değerli olduğunu ve birçok kişiye yardım edeceğini düşünüyorum!