Sürdürülebilir Öğrenme Yöntemleri

Merhabalar inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Mert Turhan Güçlü. Bugün sizlere “Sürdürülebilir Öğrenme Yöntemleri” konusunda edindiğim tecrübelerden bazılarını aktaracağım. Hazırsanız, başlayalım.

image 53

Öğrenci yaşamının vazgeçilmezidir verimli çalışmak. Verimli çalışmak ise düzenli çalışmayla olur. Düzenli çalışmaktan kastım çok çalışmak değil etkili çalışmaktır. Ancak bu anlaşılmasın ki çok çalışmak, etkili çalışmak değildir. Aksine ben, uzun süreli çalışmaların pomodoro gibi yarım saatlik periyotlarla çalışmalardan daha verimli ve etkili olduğunu düşünüyorum. Mesela en basitinden üniversite sınavına giriyoruz. İlk sınavda Temel Yeterlilik Testi (TYT) 165 dakika sürüyor. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 180 dakika sürüyor. Keza liseye giriş sınavı da uzun sürüyor. Bu kadar üzün süreli sınavlarda yüksek başarı elde etmiş insanlar nasıl soruların çoğunu doğru yapıyor? Bunun sebebi şu: Bu insanlar, ben de dahil olmak üzere ekseriyetle uzun bloklar halinde çalışan insanlar olduğu için odaklanma becerilerini kaybetmiyorlar. Yarım saat çalışmadan sonra 5 dakika mola vermek yerine 2 saat çalışıp yarım saat mola vermek bu yüzden çok mantıklı ve efektif bir yöntem olur. Eğer sizler de uzun süreli çalışmaya alışırsanız odağınız kolay kolay bozulmaz. Çünkü beyin kendini böyle programlar.

image 51

Çok çalışmanın öneminden bahsettiğimize göre şimdi verimli çalışmaya gelelim. Verimli çalışmak birim zamanda alabileceğin maksimum verimle çalışmaktır. Çoğu sayısal dersi nasıl öğreniyoruz hiç düşündünüz mü? Hep hocalarımız demiştir ezber yapmayın mantığını öğrenin diye. Peki bu nasıl oluyor? Matematik gibi derslerde de aslında ezber yapıyoruz. Ezberlediğimiz formülleri pratik olarak sorularda uyguladığımız için bu sayısal işlem yeteneği haline geliyor. Yani muhakeme kazanmış oluyoruz. Zaten işin mantığını öğrenmek için önce ezberlemek şarttır. Mesela Türkçe bilmeyen bir yabancı Türk alfabesini bilmeden kelimelerin fonetik seslenişini bilemez. İşin mantığını öğrenmek için nasıl kolay ezber yapabileceğimizden bahsedeyim biraz da.

image 52

Öncesinde hafıza sarayı ve zihin haritaları yöntemlerini kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki bu iki yöntemden daha etkili bir yöntem var. Ben buna ilişki kurma yöntemi diyorum. İlişki kurma yöntemini şöyle açıklayabilirim. Mesela tatil deyince aklınıza ilk olarak ne geldi? Muhtemelen aklınıza deniz veya kumsal geldi. Deniz deyince aklınıza ne geldi? Muhtemelen su geldi. Su deyince aklınıza ne geldi? Berraklık, balıklar ya da H2O geldi aklınıza. Şimdi ben size tatil kelimesini bir daha söylersem siz tatille sahili, sahille denizi, denizle suyu, suyla balıkları düşünebilirsiniz. Şimdi buraya bir bilgi kodlayalım. Türkiye Kuzey Yarım Kürede olduğu için genellikle yaz ayları sıcak geçer. Yaz gelince ne olur? Tatil olur. Ancak muson ikliminin etkili olduğu Güney Doğu Asya ülkelerinde yazlar yağışlı geçer.

image 54

Şimdi bilgileri birleştirelim ve ne kadar çok bilgi öğrendiğinizi görün. Tatil Türkiye’de ne zaman olur: Yaz aylarında. Yaz aylarında Türkiye nasıl bir iklime sahip olur: Sıcak ve kurak. Peki yazların yağışlı olduğu bir bölge var mıdır: Evet vardır. Güney Doğu Asya ülkelerinde (Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde) yazlar yağışlıdır. Seller çok olur. Hatta denizdeki balıklar sahile vurur. Peki bu şablonu nasıl çizdim ben? Tatil sözcüğüne birçok bilgiyi kodlayarak. Tatil deyince aklıma yaz geldi. Yaz deyince sahil geldi, sahil deyince aklıma deniz geldi, deniz deyince aklıma su geldi, su deyince aklıma balık geldi.

image 55

Tatil: Türkiye’de yaz aylarında okullar ve üniversiteler tatil olur. Yaz deyince aklımıza ilk olarak ne gelir: Sıcak gelir. Sıcak deyince aklımıza sahil gelir.

Sahil: Sahil deyince aklımıza kumsallar ve deniz gelir.

Deniz: Deniz deyince aklımıza su ve balıklar gelir.

Su: Su deyince aklımıza sel gelir, berraklık gelir, h20 gelir. Sel deyince aklımıza muson coğrafyası gelir.

Muson coğrafyası: Tatil ne zamandı? Yaz aylarındaydı. Peki yaz ayları Türkiye’de sıcak ve kuraktı. Yazların yağışlı olduğu bir yer var mıdır? Evet vardır. Güney Doğu Asya coğrafyasında, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde yazlar yağışlıdır ve seller olur. Ancak ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesi yazları sıcak ve kuraktır.

image 56

İşte böyle bir hafıza yöntemini sizinle paylaşmak istedim. Bu yöntemi her derste kullanabilirsiniz. Ben sayısalcı olmama rağmen bunu coğrafya dersinde kullandım. ÖSYM’nin hep sorduğu muson coğrafyasını, Türkiye’nin klimatolojisini, hatta suyun formülünü(h20), Güneydoğu Asya coğrafyasında yazların yağışlı geçmesini ve sellerin olmasını öğrendik.

image 57

Hafızayı doğru eğitirseniz öğrenemeyeceğiniz hiçbir bilgi yok. Sadece doğru şekilde, kodlayarak öğrenmek gerekiyor. Yazının sonlarına doğru gelirken hocam sen bize sürdürülebilir öğrenme yöntemlerini anlatacaktın, nereden nereye geldin diye sorabilirsiniz. Ben size balık tutmayı öğrettim bu yazıda. Bir şeyi öğrenmek için önce onu ezberlemeliyiz. Ve bunu nasıl pratik bir şekilde yapabileceğinizi gösterdim. Umarım bu yazıdan yararlanırsınız.

Sonraki yazılarımda görüşmek üzere sevgili inekle Blog okuyucuları. Esen kalın.

Mert Turhan Güçlü

image 58

29.12.2023

Leave a Comment