2 Ayda TYT Nasıl Biter
Evet yanlış duymadınız iki ayda tyt çok rahat bir şekilde bitebilir. Bu makaleyi sonuna kadar okuduğunuzda sizde bunun çok rahat bir şekilde mümkün olduğunu anlayacaksınız. Hadi başlayalım.
TYT NEDİR
TYT üniversiteye girmemiz için gerekli olan iki sınavdan ilkidir. TYT’de tam tamına 120 soru sorulur. Bu sorular 40 türkçe, 20 sosyal (tarih-coğrafya-felsefe-din), 30 matematik, 10 geometri ve son olarak 20 fen(fizik-kimya-biyoloji) dersleri şeklindedir. TYT toplam üniversite sınavının yüzde kırkı demektir. Yani sınavı kazanabilmemiz için büyük öneme sahiptir. Hadi şimdi TYT’ye nasıl çalışmamız gerektiğinden bahsedelim:
TYT’YE NASIL ÇALIŞILIR
TYT’nin mantık ağırlıklı bir sınav olduğunu ve çok pratik gerektirdiğini artık hepimiz bilyoruz. Yani TYT’ye çalışmanın birinci ve en önemli kuralı sürekliliktir. TYT’ye çalışırken hergün her derse bakıp konuları sürekli bir şekilde tekrar etmemiz ve üstüne onlarla ilgili yeteri miktarda test çözmemiz gerekir.
TYT’ye çalışırken bir diğer kuralda erken saatte kalkmaktır. 6-7 gibi uyanan ve bu saatlerde çalışmaya başlayan bir sınav öğrencisi öğleye kadar bir çok tekrarını yapmış olur. Hem sabah kalkar kalkmaz olan dönem zihnimizin en açık olduğu döneme denk gelmektedir. Bu dönemde çalıştığımız yarım saatlik bir ders bile daha ileri bir zamanda çalıştığımız 2-3 saatlik dersten hem daha etkili hem de daha kalıcıdır.
Sınav öğrencisinin yapması gereken bir diğer şey ise yeteri kadar uyumaktır. Yani sabah erkenden kalkıp gece yarılarına kadar ders çalışmakta çok verimli olmayacaktır. Zaten beynimiz akşama kadar yorulduğundan gece çalıştıklarımızda çok fazla akılda kalıcı olmaz. 11.30-12 gibi uyuyup güzel bir şekilde uykumuzu alabilirsek çalıştıklarımız çok daha kalıcı olacaktır.
TYT öğrencisi sürekli deneme de çözmelidir. Çünkü o anın sürekli canlandırmasını yapmış oluruz ve bu şekilde sınav anında başımıza gelebilecek süre sorunu zorluk gibi sorunların hepsini önceden defalarca kez görüp ona göre bu sorunlardan kurtulmanın yollarına bakıp sınav anını daha rahat bir şekilde geçirebiliriz. Bu TYT denemelerini mutlaka süreyle yapmalıyız, çünkü TYT de bir süre sıkıntımız olabilir. Süreyi daha önceden kontrol altına alabilirsek TYT de çok daha başarılı olabiliriz.
TYT 2 AYDA NASIL BİTER
TYT’nin tüm konuları zaten hepimizde mevcut. Şimdi bu konuları nasıl bitireceğimizden bahsedelim. İlk olarak basit derslerden başlıyoruz. Yani ilk başlayacağımız dersler Felsefe ve Din Kültürü. Felsefede görmüş olacağınız gibi tam tamına 13 konu başlığı var. Bunlar sözel konular olduğu için daha çok ezbere dayalı olacaktır.
Bu yüzden felsefeden yapmamız gereken, günde bir konunun ders videosunu izleyip onun önemli notlarını çıkarmak olacaktır. Bu günde sadece yarım saatimiz alır. 13. gün sonunda tekrar ilk konuya geçip bu sefer ders videolarını izlemeden sadece not aldığımız yerleri çalışırsak 14 . gün ve sonrasında taş çatlasın günde sadece 15 dakika felsefeye ayırmış oluruz. Böylece iki ayın bitiminde sadece 15 dakika çalışarak felsefeyi tam 4 kere tekrar etmiş olup felsefeye dair hiçbir problemimiz kalmamış olacaktır.
Geçelim Din Kültürüne. Din Kültürü’nden 10 konu var. Yine felsefedeki metodla bu sefer günde 10 dakika çalışmada Din Kültürünü de tam 6 kere tekrar etmiş oluruz böylelikle 10 netimiz cebimizde durur. Gelelim diğer derslere. Sosyal Bilgiler’den devam edecek olursak sıradaki dersimiz Tarih diyelim.
Tarihte tam tamına 22 konu başlığımız var. Günde iki konu bitirmeye çalışacağız. Bunun zor olduğunu sakın düşünmeyin, çünkü konuların içeriği gayet kısa. Yani yarım saat, bir saat vererek yine Tarih’i de dört dörtlük bir şekilde halledebiliriz. Genel olarak Sosyal Bilimler dersi içeriğindeki dersler ezber içerikli olduğu için bu şekilde en verimli sonucu alabiliriz. Son Sosyal Bilgiler dersimiz olan Coğrafya’da da yaklaşık 20 konu mevcut. Tarih’teki gibi içeriği kısa konular olduğundan dolayı yine günde 2 konu bitirerek gayet güzel bir şekilde Coğrafya’yı da bitirebiliriz. bu şekilde Sosyal Bilgiler’e günde 2 ila 2,5 saat ayırarak 20 neti garantileyebiliriz.
Türkçe Dersini Nasıl Bitireceğim?
Türkçe’de yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi tam tamına 40 tane soru vardır ve bu soruların çoğu paragraf sorusudur. Bu yüzden Türkçe’de ilk yapmamız gereken şey günlük 20 tane paragraf sorusunu süreli bir şekilde çözmektir. Bu kolay gibi gözükse de inanın çok önemli bir aşamadır ve hayat kurtarır. Bunun yanı sıra Türkçe’de yapmamız gerekenler konuları Sosyal derslerindeki gibi tekrar edip normal dil bilgisi testleride çözmek olacaktır.
Türkçe’de yaklaşık 20 konu var ve günde bu konulardan 2 tanesini işlersek 10 günde tüm dil bilgisine hakim oluruz. Sonraki günlerde de sürekli bu konulardan testler çözerek türkçeden de hatırı sayılır bir net yapabiliriz ve günde bir yada bir buçuk saatimizi ayırarak 2 ayda Türkçe’yi de halletmiş oluruz.
Gelelim sayısal derslerin babası ve açık ara TYT’nin en zor dersi olan Matematik’e .Matematik’i çoğu öğrenci yapamayacağını düşünür. Bu yüzden çalışmayı sürekli erteler. Unutma ertelersen kaybedersin. Sen ertelersen hayat da seni erteler ve mezuna kalırsın. O yüzden beni iyi dinle ve atağa geç. İlk başta yapmamız gereken günde ne olursa olsun 20 tane problem çözmek. Ama bunu çözemediğimiz problemleri atlayarak değil, onu mutlaka çözerek yapmalıyız. Yani 20 soru belirleyip o soruların hepsini muhakkak çözmemiz gerekiyor. Bu adımı başarıyla uygulayabilirsek diğer adımlara geçebiliriz. Yine ortalama 20 konu mevcut.
Problem hariç her gün bu konulardan birini bitirip en az 40 soru sadece işlediğimiz konudan test çözmeliyiz. Bu şekilde yaparsak iki ayın sonunda tam 3 kere bir konuyu tekrar etmiş olucağız ve bir konudan en az 120 soru çözmüş olucağız. Buda 1 konu için gayet yeterli oacaktır. Bu şekilde matematiği ciddi oranda ilerletebilir ve TYT de hatrı sayılır netlere ulaşabiliriz.
Geometri’de ise yine teorikten çok pratiğe ihtiyacımız var. Her gün 1 konu tekrarı yapıp o konudan en az 30 soru çözersek geometriyide halletmiş oluruz. En son olarakta Fen Bilgisi derslerine geldik. Üç dersten de hemen hemen 10 ila 12 konu var. Günde üçünden de 1’er konu tekrar edip 45-50 soru çözersek Fen Dersi’ni de rahat bir şekilde halledebiliriz.
Böylece iki ayın sonunda çoğu eksiğimizi kapatmış olarak yolumuza daha özgüvenli bir şekilde devam edebiliriz. Yazınca çok gelmiş olabilir ama inanın bu program günde 5-6 saatinizi ancak alır. Bu kadar da çok diyor olabilirsiniz ama hayallerinize ulaşmak için iki ay gibi kısa bir sürede tüm TYT’yi bitirmek bence harika olur ve sonucu inanın buna değer.
Son olarak şunu unutmayın ki hiç birşey sizden değerli değil. Zorlu bir süreç geçiriyoruz evet. Ama sonunda bir ışık var. Bizi bekleyen hayallerimiz, gitmemiz gereken ve hep aklımızda olan bir üniversite var. Yani daha yeni başlıyoruz. Bu yüzden kendinize çok iyi bakın ki ilerde büyük bir heyecanla hayalinizdeki o mükemmel mesleğe ulaşabilesiniz. Şimdiden çook başarılar. Umarım herkes istediği bölümlere gidebilir 🙂
Evden online ders alarak zaman kazanmak için sitemizi inceleyin.