Mudanya Ateşkes Antlaşması
Batı Anadolu’nun kurtulmasından sonrasında sıra, Doğu Trakya ve Boğazlara gelmişti. Bu bölge İngilizlerin kontrolü altında bulunuyordu. İngiltere bu bölgenin hakimiyetini bırakmamak için savaşmak istese de müttefiklerinden ve sömürgelerinden yardımcı birlikler gelmeyince ateşkesi kabul etmek zorunda kalmıştır. Yapılan görüşmelerden sonrasında Mudanya Konferansı’nın toplanmasına kararlaştırılmıştır.
Mudanya görüşmelerinde Türkiye’yi Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa başkanlığında askeri bir heyet temsil etmiştir. Diğer tarafta ise devletlerin İstanbul’daki işgal kuvvetleri komutanları yer almışlardır. İsmet Paşa’nın Doğu Trakya’nın hemen boşaltılmasını arzusunun reddedilmesi üstüne Mudanya Konferansı tehlikeye girse de Fransa’nın arabuluculuğu yardımıyla yeniden görüşmeler başlamıştır.
Yapılan görüşmelerde antlaşma İsmet Paşa tarafınca imzalanmış ama Yunan temsilcisi yetkisinin olamadığı nedeni öne sürülerek antlaşmayı imzalamaktan kaçınmıştır. Fakat İngiltere antlaşmanın kendileri ve müttefikleri tarafınca uygulanacağını söylemesi üstüne Yunan temsilci antlaşmayı kabul etmiştir. Böylece Türk-Yunan Savaşı sona ermiştir. Antlaşmaya göre;
- Türkiye ile Yunanistan arasındaki silahlı çatışmalara son verilecek.
- Doğu Trakya Meriç ırmağının sol kıyısına kadar boşaltılacak ve TBMM Hükümeti`ne teslim edilecek.
- İstanbul ve Boğazlar TBMM hükümeti yönetimine bırakılacak.
- İtilaf Devletleri sulh antlaşması imzalanıncaya kadar İstanbul`da kalacak.
Mudanya Ateşkes Antlaşması Önemi
- Türklerin askeri zaferlerini tamamlayan siyasal bir zaferdir.
- Mondros Ateşkes Antlaşması geçersiz olmuştur.
- Boğazlar, İstanbul ve Doğu Trakya harp yapılmadan alınmıştır.
- İstanbul ve Boğazların TBMM’ye verilmesi, Osmanlı Devleti`nin hukuken sona erdiğini göstermektedir.
Özel ders vermek için en uygun platformlardan biri olan sitemizi keşfedin.