İlk Anayasa: Anayasa Nedir?

Anayasa devletin hukuki statüsünü belirleyen, devlet-vatandaş ilişkilerinin dayanacağı temel ilkelerin ne olduğunu gösteren, yönetilenlerin temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen ve devletin saldırı ve ihlallerine karşı olarak koruma sağlayan hukuki normlar bütünüdür.

Anayasa 4

Anayasaların genel işlevi iktidarı sınırlandırmak, halkı iktidara karşı korumak ve halkın temel hak ve özgürlüklerini koruma altına almaktır. Anayasa kanunları diğer kanunlardan üstündür ve genellikle bu kanunları değiştirmek diğer kanunlara göre daha zordur.

Anayasaların Ortaya Çıkma Nedeni

Anayasa

Anayasaların ortaya çıkma nedeni; Devletin keyfi uygulamalarına karşı bireyin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasıdır. Devlet iktidarının sınırlandırılması ise yasama, yürütme ve yargının hukuk kuralları çerçevesinde düzenlenmesiyle mümkün olur. İlk anayasa da bu tür nedenlerden dolayı ortaya çıkmıştır.

İlk Anayasa

Anayasa 3
Law.

 Anayasa yöntemine uygun olarak ilk yazılı Anayasa 1787 yılında Philadelphia’da imzalanan 7 maddelik ABD Anayasası’dır. Ancak 1215 yılında İngiltere’de 63 Maddelik Magna Charta Libertum(Büyük Özgürlük Fermanı) Avrupa’daki ilk anayasal belge olarak kabul edilir. Bu ferman ile Kral’ın hukuka bağlı kalması ve keyfi davranışlarından kaçınması gibi hükümler içerip iktidarı sınırlandırdığı için ilk anayasal belge niteliğindedir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz İnekle öğretmenleri sizlere ayrıntılı şekilde yardımcı olacaktır.

Özel ders almak için doğru adrestesiniz, sitemizi ziyaret edin.

Leave a Comment