İç Mekan Tasarımı Bölümü Nedir?
İç mekân tasarımı; henüz tasarımı tamamlanmamış yapılanmaların iç bölümlerinin tasarlanmasını ele alan bir bölümdür. Teknikerler tasarım yaparken hem sanat hem de teknolojiden faydalanmaktadır. Bir nevi iç mekân tasarımı bölümü, yapıların iç kısımlarının tasarımı ile ilgilenen ve ilgilenirken sanat ile teknolojiyi ele alarak teknik çizim yapabilen insanları yetişerek topluma kazandıran bir bölüm olmaktadır. Birçok kişinin oldukça tercih ettiği ve keyif veren bir önlisans programıdır. Bir mekânın tasarımıyla ilgilenmek, çizim yapmak oldukça eğlenceli ve bir o kadar da tercih edilen bir iştir. Genellikle özgün çizimleri ele alan ve estetik bakış açısını barındıran, sorumluluk sahibi kişiler tarafından tercih edilen bir bölümdür.
İç mekân tasarımı bölümü okuyan kişiler, almış oldukları işin iç bölümünde bulunan eksikleri gözden geçirirler. Ardından yapılması gereken değişikleri veya yeniden yapılacak olan bölümlerin listesini çıkarırlar. Daha sonra ise tasarlanmış oldukları iç mekân tasarımını hayata geçirirler. Bunun yanı sıra üstünde çalışmış olduğu mekân boş ise, yapılması gereken elektrik, su ve donanımsal ihtiyaçları belirtirler. Tasarımı yapılan mekâna uyumlu yapıda ve yeterli olacak kadar yapı malzemesi seçimi yaparlar.
İç Mekan Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Ne Kadardır?
İç mekân tasarımı bölümü bir ön lisans programı olmakta ve birçok üniversitede 2 yıllık olarak eğitim vermektedir. Birçok öğrencinin tercih ettiği bir bölüm olmaktadır. İç mekân tasarımı bölümü okumak isteyen kişiler bir nevi teknolojiyle alâkadar olmuş ve teknik çizim yapabilen kişiler olmalıdır. Bu bölümden mezun olmak isteyen öğrencilerin, seçmiş olduğu üniversitenin bünyesinde bulunan birtakım mezuniyet şartlarını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ardından toplamda 120 AKTS haklarını tamamlamaları üzerine mezun olma yetkisine sahip olabilmektedirler.
İç Mekân Tasarımı Bölümü Dersleri Hangileridir?
İç mekân tasarımı bölümü seçip 2 yıllık eğitim hayatını tamamlamak isteyen kişiler, toplamda 4 eğitim dönemi boyunca ders göreceklerdir. Tasarım, teknik resim çizimi, malzeme bilgisi ve yapı malzemeleri gibi birçok alanda eğitim alacaklardır. Birçok dersten mesul olacaklar ve dersleri tamamlayıp gerekli şartları yerine getiren adaylar, “ İç Mekan Tasarımı Ön lisans Diplomasını” almaya hak kazanacaktır. İç mekân tasarımı bölümünde bulunan başlıca dersler aşağıdaki listede yer almaktadır.
- Yapı malzemeleri
- Bilgisayar destekli tasarım çizimi
- Malzeme bilgisi
- Koruma ve restorasyon çalışmaları
- Dekorasyonda üretim farklılıkları
- Döşeme yönetimleri ve tekstil
- Tasarım şartları ve mekân
- Temel hukuk
- Temel sanat eğitimi
- Teknik resmi
- Mekan Tasarımı öğrencileri DGS sınavı ile geçebilecekleri 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.
- Tezhip,
- El Sanatları,
- Mimarlık,
- İç Mimarlık,
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı,
- Geleneksel Türk Sanatları,
- Geleneksel Türk El Sanatları
Üniversite bölümleri ile ilgili bilgi almak için ve alanında profesyonel öğretmenlerle tanışmak için İnekle sitesinden istifade edebilirsiniz.