Münazara Nedir? Münazara Nasıl Yapılır?

Münazara karşıt fikirlerin belli kurallar dahilinde çarpıştırıldığı bir tartışma platformudur. İkişer kişiden oluşan 4 takım tartışma konusunu oluşturacak yasa tasarısını 15 dk önce öğrenerek gerekli hazırlık çalışmalarını yaparlar. Tartışılacak konular güncel, ekonomi, spor, siyaset, hukuk, sağlık vb tüm konularda olabilir. Her münazara 7 dakika 20 saniyelik konuşmalarını yapar ve yaklaşık bir saat süren münazara maçı tamamlanmış olur. Maç jürisi değerlendirmesini yapar ve birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü takımı açıklar.

Münazara Nedir

Münazara Nasıl Yapılır?
Münazara nerede, hangi durumlarda yaplmaktadır?

Temelleri avam kamarasına dayanan münazaranın günümüzdeki en bariz örneğini İngiliz Parlamentosunda görmek mümkündür. Dünyada ve ülkemizde de birçok ünlü siyasetçinin münazara geçmişi olduğu da bilinmektedir.

Bir münazara maçında çok fazla konuşmak önemli değildir, önemli olan sunulan argümanların içeriğinin ne kadar dolu olduğu ve diğer münazaraların argümanlarını ne derecede çürütebildiğidir. Bunun yanı sıra etkili bir hitabet ve kürsü hakimiyeti de jüriyi etkileyen diğer önemli hususlardandır. İyi bir münazır olabilmek için çok okumak ve günceli sıkı sıkıya takip etmenin önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Münazara ve benzer kavramlar ile ilgili uzman inekle.com öğretmenleriyle görüşebilir, bilmediğiniz konularda fikir sahibi olabilirsiniz.

Leave a Comment