21. Yüzyılda Öğretmen Olmak İster Misiniz?
Öğretmenlik, öyle bir meslektir ki, sürekli kendinizi yenilemeniz gerekir. Teknolojiyi takip etmeniz gerekir. Yıllar önce kara tahta başında yapılan öğretmenlik, şimdi modern sınıflarda, modern araç gereçlerle ve akıllı tahtalarla yapılmaktadır. Geçmiş zamanlarda yazı yazacak kalem, defter bulamayan, eşyasını koyacak çantası olmayan öğrencilerin yerini bu gün, giyim kuşamı düzgün, her türlü ihtiyacı karşılanmış, teknolojiyi kullanan öğrenciler almıştır. Eğitim artık modern teknolojiye uygun olarak yapılmaktadır. Bu nedenle öğretmen adaylarının ve öğretmenlik yapanların teknolojiye ayak uydurmaları, eğitimle ilgili yenilikleri takip etmeleri, çocukların eğitimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Günümüzde artık öğretmenin rolü değişmiştir. Eskiden bilgi aktarma görevini yerine getiren öğretmen, günümüzde bilgi aktaran değil bilgiye ulaşma yollarını gösteren rolündedir. Günümüz hayatında artık herkes istediği bilgiye ulaşama imkânına sahiptir. Teknolojik gelişmeler tüm hayatımızı etkilediği gibi eğitim hayatımızı da etkilemiştir. Gelişmeler eğitim hayatına yeni metot ve teknikler, yeni terimler ve yeni uygulamalar katmıştır. Öğretmenlerin, görevlerini yerine getirirken bu imkânlardan faydalanma azami derecede faydalanmaları gerekir. Pekâlâ, 21. yüzyıl öğretmeni nasıl olmalıdır? Hangi özellikler taşımalıdır?
Öğrenci Merkezli Eğitim ve Kişiselleştirilmiş Öğretme Yöntemini Kullanın
21.yüzyılda öğretmen klasik ve kalıplaşmış öğretme metotları yerine, modern yöntemleri kullanmalıdır. Eğitim verirken; öğrencilerin özelliklerine, gelişim seviyelerine, kişiliklerine, öğrencinin hedeflerine göre eğitim verilmelidir. Günümüzde artık öğrenci, istediği her türlü bilgiye ulaşma imkânına sahiptir. Eğer çocuğa ilgi ve istekleri doğrultusunda eğitim verilirse, öğrenmeye daha çok ilgi gösterirler ve motivasyonu artar. Bu da çocuğun hayatta başarılı olması sonucunu doğurur.
Yeni Teknolojileri Takip Edip Öğrenin
Hayatımızın her alanına giren teknoloji, bizlere her alanda kolaylıklar sağlamaktadır. Teknolojinin kullanılması gereken alanların başında eğitim sektörü gelmektedir. Öğretmenin günümüz şartlarında öğrenciye faydalı olabilmesi için teknolojiden uzak kalmamalıdır. Teknolojiyi takip edemeyen öğretmen öğrencinin ve çağın gereklerinin gerisinde kalacaktır. Öğretmen, hangi alanda görev yapıyorsa, en azından alanı ile ilgili yenilikleri takip etmelidir. Alanı ile ilgili öğretmen deneyim ve uzmanlığa sahip olması gerekir. Teknolojik gelişmeleri takip etmek ve öğrencileri öngöre yetiştirmek bir tercih değil zorunluluktur. Öğretmenin bunun farkında olması gerekmektedir.
Öğrencileri Üretici Olmaya Teşvik Edin
Öğrenciyi mutlu eden şeylerin başında kendine ait bir ürün ortaya koyabilmesidir. Teknoloji çağı olarak adlandırılan günümüz çağında maalesef çocuklar teknoloji araç gereçleri ile içi içe yaşamaktadır. Bu araçların çocuğa faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Çoğu zaman bu araç gereçler çocuklar tarafından eğlence amacı ile kullanılmaktadır. Bu nedenle bu araç gereçlerle eğitimle ilgili içerik üretememekte ve üretmekte zorlanmaktadır. Öğretmen, klasik yöntemler kullanmak yerine, bu konuda çocuklara destek olmalıdır. Çocuğun derslerde teknolojik imkânları kullanarak üretim yapmasına yardımcı olunmalıdır. Çocuğa, bir şey üretmenin, başarılı olmanın sevinç ve gururu yaşatılmalıdır. Çocuk bu sayede; hem derse ilgili hem de başarılı olacaktır. Bu çalışmaları yapabilmek için, öğretmenin teknolojik olarak donanımlı olması gerekir.
Küreselliğe Açık Olun
Teknoloji sayesinde artık eğitim öğretim yerel olmaktan çıkmıştır. Bu günün teknoloji araçları sayesinde dünyanın farklı yerlerindeki ülkeler, insanlar ve diğer konularla ilgili bilgi edinmek artık kolaylaşmıştır. Öğretmen, eğitim öğretimde sadece ders kitapları ile yetinmemelidir. 21. Yüzyıl öğretmenleri, öğrencilerine dünyanın değişik yerlerini keşfetmelerine yardımcı olmalı, farklı insan ve kültürler ile ilgili bilgi sahibi olabilmelerine katkı sağlamalıdır. Ders anlatımlarında, sorulan soruların cevaplandırılmasında ve yapılan diğer etkinliklerde bu araçlardan yararlanmasına imkân sunulmalıdır.
Eğitimde Teknolojinin İmkânlardan İstifade Edin
Bu imkanların başında akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı tahtalar gelmektedir. Ayrıca bu araç gereçlerdeki eğitim uygulamaları da öğrenmeye katkı sağlayan imkânlar sunar. Bu uygulamalar sayesinde eğitim öğretim faaliyetleri daha da kolay olmaktadır. Bu aletlerin faydalı olan yönleri ön plan çıkarılmalı, öğrenci olumlu tarafına yönlendirilmelidir. Ayrıca çocuklara, verilen araştırma ile ilgili sadece yazılı kaynaklardan değil, arama motorlarından arama yapmalarına imkân sağlanabilir. Teknoloji kullanımına meraklı olan çocuk, bu imkânı kendisine sağladığınızda, verilen görevi isteyerek yerine getirecektir. Bu durum çocuğun motivasyonunu artıracak ve diğer öğrencilerin derse katlını da olumlu etkileyecektir. Çocuk kendisine sunulan bu imkânlarla, teknolojik aletlerin sadece eğlence ve vakit geçirmek için değil, eğitim için de kullanılabileceği öğrenecektir.
İşbirliği Yapmaya Önem Verin
Eğitimdeki teknolojik gelişmeler ve kullanılan araç gereçler, öğretmen ile öğrenci arasındaki iletişim v işbirliğini artırır. Sadece kendi sınıf ortamında değil, diğer ortamlardaki eğitimcilerle, öğrencilerle de bu sayede iletişim kurulabilir. Modern eğitim yöntemlerinden biri de yaparak yaşayarak öğrenmedir. Çocuğun üzerin almış olduğu görevi başkaları ile yardımlaşarak yapması, hem alına görevi en kısa zamanda yapmasına, hem de yardımlaşmanın önemini kavramasına yardımcı olacaktır. Öğretmen, iş birliği yapmaya yönlendirici proje ve ödevlerle öğrenciyi desteklemelidir. Bu noktada akla gelebilecek örnekler; ortak sunum yapmak, araştırma ödevi, grup çalışması, tiyatro çalışması verilebilir. Bu sayede öğrencilerin hem derse katılımı, hem de motivasyonu artacaktır.
Dijitalleşme Faydalarından Yararlanın
Eğitim, önemli olduğu kadar pahalı bir sektördür. Ders araç gereçlerinden, öğretmen ve öğrencinin diğer ihtiyaçlarına kadar geniş bir yelpazede materyallere gerek duyulur. Eski dönemlerde genellikle kâğıt üzerinde sunulan eğitim öğretim faaliyetler günümüz teknolojisinde dijital ortamda sunulmaktadır. Öğretmen dijital materyalleri, hem kendisi kullanarak, hem de öğrencelerine kullandırarak bunu yapabilir. Bu sayede özellikle israfın önüne geçilecektir. Öğrenciler, dijital ortamlardaki kaynaklardan faydalandırılabilir ve diğer kişilerle paylaşılabilir. Dijital ortamda tartışmalar yapılabilir. Dijital materyaller kullanılarak öğrenciye farklı bir deneyim yaşatılabilir.
Sosyal Medyadaki Sohbetlere Katılmaktan Çekinmeyin
Artık günümüzde görüşmeler sadece yüzü yüze yapılmamaktadır. İnsanlar birebirlerini göremediği ortamlarda da görüşme v tanışma yapabilmekte ve düşüncelerini paylaşabilmektedir. Günümüzde kullanılan en yaygın görüşme ortamları sosyal medya platformlarıdır. Bu ortamlarda ki sohbetlere katılmak, tanışma amacı ile ilgili olabileceği gibi, alanınızla ilgili araştırma yapmak, diğer meslektaşların yaptıklarından haberdar olmak veya fikrinizi paylaşmak olabilir. Bu ortamları kullanmak, hem ne güncel bilgilere sahip olmak için hem iyi, hem de ucuz bir yoldur. Alanınızda kendinizi geliştirmek için sadece seminer, kurs ve konferanslara katılmak zorunda değilsiniz. Sosyal medya platformların kullanarak kendinizi geliştirebilir, öğrencilerinize öncülük edebilirsiniz.
Öğrenmeyi Sürdürmeyi İhmal Etmeyin
Teknolojini baş döndürürdü bir şekilde gelişmesi sayesinde yeni araç gereçler, yeni bilgiler ve keşifler ortaya çıkmaktadır. Özellikle kendi alanınızla ilgili gelişmeleri takip edin. Öğrenmiş olduğunuz bilgileri kesinlikle yeterli görmeyin. Öğrenme sadece bir zaman diliminde olmaz ve süreklilik arz eder. Kendinizi geliştirerek öğrencilerinize de örnek olun. Yeni teknolojiler ve araç gereçler ortaya çıkmaya devam ettikçe öğrenme de devam edecektir.
Proje Tabanlı Öğrenmeye Önem Verin
Öğrenciler, araştırma ve yeni bir şeyler keşfetmeye isteklidirler. Sınıfta uyguladığınız klasik ders işleme yöntemlerinden yavaş yavaş vazgeçin. Dersleri, sadece kitaplara bağlı kalarak işleme yerine, modern yöntemlerle işleyin. Dersle ilgili çocuklara araştırma yapın. Onları konunun uzmanları olan kişilerle tanıştırın. Yapabilecekleri projelerde onlara destek ve onlara rehberlik edin.
Yenilikçi Olmaya Gayret Edin
Öğrencilerin üretkenliğine katkı sağlamak için yeniliklere açık olun. Sınıfta öğrencinin dikkatini çekecek ve onların ders işlemesini kolaylaştıracak yeni araç gereç ve yöntemler deneyin. Farklı araç gereç kullanmak ve farklı yöntemlerle deş işlemek öğrenciyi derste daha aktif hale getirecektir.
Teknolojik Aletleri Kullanmaktan Korkmayın
Zaman teknoloji devridir. Birçok iş teknoloji sayesinde daha kolay yapılmaktadır. Bilgisayar kullanmaktan, akıllı tahtada ders işlemekten sıkılan öğretmenler olabilir. Bunun nedeni, bu konuda kendini geliştirememiş olması ve bazı önyargılar olabilir. Günümüzde artık yazı yazma aracı bilgisayar, telefon ve tablet gibi teknolojik araç gereçlerdir. Öğretmenler teknolojiye kapalı olmamalı ve ona uyum sağlamalıdır. Öğrencilerini de teknolojiyi kullanmaya yönlendirmelidir.
Yukarıda belirtilen hususlar 21. yüzyıl öğretmeninde bulunması gereken özelliklerden en önemlileridir. Bunun yanında sayılabilecek pek çok özellik vardır. Öğretmenlik yapmak isteyen veya halen öğretmenlik yapanların belirtilen özelliklerle kendini donatmalıdır. Eksik gördüğü hususlarda kendini yenilemelidir. Geleceğimiz olan çocuklar, bu öğretmenlerin ellerinde şekillenecektir.
Öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi almak istiyorsanız, mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurmalısınız.