Öğrenme: Öğrenme Optimizasyonu, Yol Haritası!

Öğrenme biyolojik olarak beyinde yeni nöron yollarının açılması ve nöronlar arası bağlantıların güçlendirilmesidir fakat bu bilginin günlük hayatta işimize yaraması için en üst düzeyde öğrenmeyi hedeflemiş olmak gerekir. Bu yazıda, istediğiniz her dalda uygulayabileceğiniz öğrenme prensiplerinin temellerini atacağız.

Beslenmeniz tüm hayatınızı etkiler. Beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için öncelikle stresten uzaklaşmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, ara öğünlerde özellikle kuruyemişlere yönelmeliyiz. Hayvansal yağları hayatımızdan çıkarıp sağlıklı yağlar (zeytinyağı, kuruyemiş gibi) tüketerek beyin fonksiyonlarımızı kısa sürede hiç olmadığı kadar iyi bir hale getirebiliriz. İkinci haftadan itibaren daha sağlıklı hissedecek, daha güçlü, daha enerjik ve daha üretken olmaya başladığınızı gözlemleyebileceksiniz.

Öğrenme nasıl kolay hale getirilebilir
Öğrenme 1

Sporu hayatınıza adapte edin. Spor yapmak vücutta kan dolaşımını sağlamakla kalmayıp bütün vücut fonksiyonlarınızı üst düzeye çıkarmak için gerekli hormon salınımını da sağlayacağı için düzenli spor yapmalısınız. Her şeyden önce fiziksel olarak sağlıklı, güçlü, enerjik olan insan psikolojik olarak da depresyondan uzak, üretken, pozitif bir hayata sahip olacaktır. Şüphesiz spor ve beslenmenin olmadığı bir hayatta her şey git gide monotonlaşacak ve bu da depresyona kadar gidecektir. Hangi sporu yaptığınızın bir önemi yok. Yeter ki düzenli spor yapın ve sporu hayatınıza adapte edin ve bunun bir anda olmasını beklemeyip kendinize zaman verin. Sonuçta yıllardır süregelen bir kötü beslenme alışkanlığınız var ve bunun bir iki haftada değişmesi mümkün değil. Kalıcı bir değişim için diyetinizi yavaş yavaş, alışa alışa değiştirin.

Etkin öğrenme nasıl yapılır?

Öğrenme ile ilgili önemli detaylar
Dyslexia

Kendi öğrenmenizi keşfedin. Öncelikle kişinin kendi öğrenme şartlarını keşfetmesi gerekiyor. Kendiniz için en verimli, en sürdürülebilir öğrenmeyi keşfettikten sonra bu öğrenme modelini uygulayarak istediğiniz her konuda uzmanlaşabilirsiniz. Her öğrenme stili için geçerli olan kurallar da var elbette.

Teoriyi ihmal etmeyin. Pratik ağırlıklı öğrenen biriyseniz bile çapraz okumalar yapın ve işin teorik tarafını asla es geçmeyin. Farklı kaynaklardan teorik bilgileri toplamak sizi pratikte de mükemmelliğe taşıyacaktır. Konuya farklı açılardan bakmayı deneyin.

Pratiği ihmal etmeyin. Teori ağırlıklı öğrenmeye yatkınsanız bile yapabildiğiniz kadar pratik yaparak bilgilerinizi pekiştirin. Teorinin pratikle, tecrübeyle birleşmediği öğrenmeler çok yüzeysel kalacaktır ve buna derin bir öğrenme diyemeyiz. Uzmanlaşmak istiyorsanız pratik ve teoriyi birlikte götürmelisiniz.

Öğrenme nasıl daha kolay bir hale gelir
Öğrenme 4

Detaylarda kaybolmaktan korkmayın. Çoğu zaman kaliteli bir öğrenme, detaylara hakim olmaktan geçer. Bir konuda kendinizi en üst seviyeye taşımak istiyorsanız detaylar gözünüzü korkutmamalı. Tam tersine meraklı zihninizi doyurmak için detaylara keyifle dalmalısınız.

Acele etmeyin. Hiçbir şey bir anda olmaz. Bir haftada, bir ayda, birkaç ayda da olmaz. Bir yola başlamak istiyorsanız bu yolun kısa olmadığını, sizden öncekilerin de benzer zorlukları yaşadığını ve bunlarla mücadele etmek için zaman ve sabır gerektiğini en baştan zihninize kazıyın.

Dışarıdan motivasyon aramayın. Gerçekten kendi istediğiniz bir konuya yönelin. Merakınızın olmadığı, dışarıdan motivasyona ihtiyaç duyduğunuz konulara girmeyin. Merak ettiğiniz, gerçekten size uygun olan konularda zaten motivasyonu sürecin içerisinde bulacaksınız. Örneğin günümüzde sporcular için çok fazla motivasyon videosu izliyorlar. Çünkü spora gitmek zor, ağırlık kaldırmak zor, rahat yatağı terk etmek zor, sert diyetler yapmak zor. Ancak bu motivasyon videoları izleyen insanlara bakarsanız hep bir şeylerden kaytardıklarını görürsünüz. Dışarıdan gelen motivasyona ihtiyaç duymayanlar ise diyeti, rahat yatağı terk etmeyi, ağırlık kaldırmayı o an istemeseler bile disiplinle yaparak süreci devam ettiren, kendi motivasyonlarını aynada gördükleri sonuçtan alırlar. Bu yüzden gerçekten istediğiniz şeyi yapın ki dışarıdan motivasyona ihtiyacınız olmasın.

Mükemmellik beklemeyin. Çoğumuz yaptığımız her şeyin mükemmel olmasını bekleriz. Özellikle de kısa zamanda iyi sonuçlar almak hepimizin hevesidir. Ancak pratikte bu mümkün değil. Mükemmel olmak için çok fazla hata yapmış olmak gerekir. Mükemmel olmayacağını bilerek yapın ve kendinize karşı anlayışlı olun. Hiç kimse yeni olduğu bir alanda mükemmel olamaz. Kendinize zaman verin. Böylelikle zaman içerisinde daha iyi bir noktaya çıkacağınızı zaten kendiniz de göreceksiniz.

Bu yazıda öğrenmeyi keyifle yapmanız için ve iyi bir öğrenme için gerekenleri sıralamaya çalıştım. Hayatınıza uyguladığınız takdirde başarıya daha doğru adımlarla gideceğinize inanıyorum. İyi öğrenmeler!

Uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak öğrenme becerilerinizi daha yukarı taşıyabilirsiniz.

Leave a Comment