YKS Doğru Tercihler: Başarı Kuralları

Yks (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), üniversiteye başlamak için girilmesi gereken iki oturumlu sınavlardır. İlk oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi), iki yıllık üniversite için yeterlidir. Dört yıllık üniversite eğitimi görmek istiyorsanız TYT ve AYT’ye girmek zorunludur. Herhangi bir dil üzerine eğitim almak istiyorsanız önce TYT ve YDT (Yabancı Dil Testi) sınavlarına girebilirsiniz.

Üniversite sınavında sonuçlara bakarken puana göre hareket etmek yanlıştır. Çünkü yığılma (birçok öğrencinin girmesi nedeniyle geçen senenin puanlarıyla daha düşük sıralama yapmak) olduğu zaman puanın önemi kalmaz. Bir üniversite tercih ederken puan yerine sıralamayı ele alırsanız daha mantıklı ilerlersiniz.Tercih döneminde 24 tercih yapma hakkı vardır. Tercih döneminde tercih yapacaklar için bu dönemler hayati öneme sahiptir. Tercih yaparken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır, aksi halde hayat boyu mutsuzluk bekleyebilir.

İstediğiniz Mesleği Tanıyor musunuz?

YKS sınavında başarılı olmanın en patik yolu
YKS 2

En önemli birinci kural, istediğiniz mesleği ne kadar bildiğinizdir. Bu sorunun cevabını bulmak için bölüm hakkında birçok bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Programın ne olduğunu, hangi beceri ve yetenekler gerektirdiğini, hangi bilgiler, yurtdışı stajı, eğitim esnasında hangi dersleri alacağınızı, mezun olduktan sonra üniversitenin iş birliği yaptığı şirketlerde çalışma olasılığınızı, alacağınız unvan ve görevleri, çalışma hayatındaki yerinizi ve gelecekte duyulacak ihtiyacı mutlaka gözden geçirmelisiniz.

Tercih Listesinin Önemi

İkinci kural ise tercih listesidir. Toplam 24 tane tercih yapma hakkınız vardır. Tercih yaparken mezuna bırakmak istemiyorsanız 24 tercihi de doldurmanız mezuna kalmama şansınızı artırır. 1, 2 ve 3 (gelmez diye düşündüğünüz ve bu bölümleri beğendiğiniz için “ya gelirse” dediğiniz kısımdır. Hiç çekinmeden “ya gelirse” mantığı ile yazın). 4, 5, 6, 7 (diyelim ki sınavda 100 bin sıralama yaptınız, bunun yarısı olan 50 bin sıralamayı tercih edebilirsiniz. Sırasıyla 50 bin, 60 bin, 70 bin, 80 bin veya 50, 60, 65, 70 bin sıralamaları da uygun olur). 7 ile 20. tercihe, 100 bin sıralama yaptıysanız 70 bin ile 125 bin arasındaki sıralama ile alan üniversiteleri tercih edebilirsiniz.

YKS sınavından nasıl başarılı olurum?
YKS 3

Başka bir örnek: sıralaması 200 bin olan için 7 ile 20. tercihe 150 bin ile 250 bin tercih sıralaması bölümler yazabilir. 21 ile 24. tercih yerleşmeyi garantileyen bölümlerdir. 100 bin sıralama için (130 bin ile 160 bin ile alan bölümler). 200 bin sıralama için 250 bin ile 300 bin ile alan bölümleri tercih etmeniz uygundur.

Bütçeniz Ne Kadar?

Üçüncü kural ise bütçedir. Türkiye’de iki üniversite (devlet, vakıf) çeşidi bulunur. Devlet üniversiteleri eğitimi ücretsiz vermektedir (bazı eğitimler istisna olabilir). Vakıf üniversitelerinde % burslu, P burslu, u burslu ve 0 burslu seçeneği vardır. Seçeceğiniz bölümün ücretli veya ücretsiz olduğuna ve nasıl bir maddi yük taşıyacağını araştırmak önemlidir. Ücretsiz bir üniversite seçerseniz aile yanında üniversite okumayacaksanız (kira veya yurt), ulaşım ve bireysel ihtiyaçları göz önünde bulundurun.

Üniversite Yeri ve Kampüsü

YKS sınavının bilinmeyen şifreleri
YKS 4

Dördüncü kural ise üniversite yeri ve kampüstür. Bazı üniversitelerin kampüsleri büyük ve ilgi çekici, bazı üniversitelerin kampüsü bulunmaz. Bu yüzden kesinlikle seçeceğiniz üniversiteyi internetteki kampüs gezmelerini izleyerek araştırabilirsiniz. Eğer seçeceğiniz üniversiteler için bu videolar bulunmuyorsa internette araştırmalar yapın, öğrenci yorumlarını okuyun (üniversite hakkında olumlu ve olumsuz birçok düşünce okuyabilirsiniz). Ulaşım için hangi vasıtalar sayesinde gidilir, internette araştırarak öğrenebilirsiniz.

Mezuna Kalmak

Beşinci kural ise mezuna kalmaktır. İstediğiniz sonucu alamadıysanız bile istediğiniz bölüme tercih yapın. O üniversitedeki bölümü az kişi tercih etmişse sizi almaları da bir olasılıktır.

Mezuna kalan bir öğrenci için pozitif bir durum, konunun birçoğunu halletmiş olmasıdır (fakat sınav senesinde çalışan öğrenci için). Denemeler üzerinden gidebilir. Hızlı bir tekrarla bilgilerin tazelemesini sağlar. Matematik altyapınız varsa TYT matematik çalışmayın. Denemeler üzerinden giderek yapamadığınız soruları kesinlikle öğrenin. (Dershaneye gidiyorsanız) öğretmeninize çözdürün. Bunun için defter alıp yapamadığınız soruları deftere yapıştırabilirsiniz. Ara sıra defterdeki soruları tekrar çözün. Eğer tekrardan çözemiyorsanız çekinmeden öğretmeninizden tekrar yardım alın. Onların görevi anlamadığınız konuları anlatmaktır. Birçok öğrencinin durumu derste anlamadığı yeri kalabalık diye söylememektir. Sınav senesinde en büyük hatalardan biridir. Öğretmeninize tekrar anlatması için derste ricada bulunun.

Dersteki arkadaşlarınızın ne düşündüğü umunuzda olmasın, yeter ki siz konuyu anlayın. Eğer yine utanma gibi bir durum yaptıysanız anlamadığınız yeri not alıp teneffüste öğretmeninizden tekrar anlatması için rica edin. Bir başka sorun ise öğretmenden anlamamaktır; birkaç defa anlattırmanıza rağmen anlamıyorsanız en etkili çözüm internetten konu dinlemek veya anlamadığınız konunun soru çözümlerini dinlemek (dinledikten sonra soruyu tek başına yapmak) anlamanız için etkili olur. Anladığınız takdirde soru çözerek pekiştirebilirsiniz.

Dershaneye gitmeden mezuna kaldıysanız, kendinize günlük ve haftalık programlar hazırlayarak çalışın. Evde ders çalışma ortamınız yoksa kütüphanede ders çalışmak motivasyonunuzu yerine getirir. Programını kendi hazırlayamayan öğrenciler online eğitim koçluğu satın alıp eğitim koçuyla birlikte program hazırlayabilir. Hem psikolojik olarak kötü düşüncelerinizden arındırır hem de motive olmanızı sağlayacak etkenlerdendir. En önemlisi diyebileceğimiz bir uyarı da AYT ders konularına yoğunluk verin.

TYT

TYT denemelerle halledilebilir, fakat AYT için konu çalışmak önemlidir. AYT sizi TYT’den daha fazla sıralamalarda öne çekecektir. Mezun veya 12. sınıf öğrencisi olun, mutlaka TYT için günlük 30 paragraf, 30 geometri ve 30 problem çözün; zaman geçtikçe soru sayılarını artırın. Ekim, kasım aylarında ise haftada 1 gün TYT denemelerine başlayın (o gün paragraf, problem ve geometri çözmeyin. Deneme yeterli olacaktır). Sınav zamanı yaklaşınca günlük TYT denemesi yapabilirsiniz. Yazın mutlaka 2 AYT konusunu bitirin; bunlar trigonometri ve logaritma olabilir.

Bu sayede AYT’de net artışına başlamış olursunuz. Eğer bir sayısalcı iseniz kesinlikle TYT fen kısmını bitirin; yoksa AYT fen kısmını yapmanız imkansıza yakındır. Aynı şey eşit ağırlık ve sözel bölümleri için de geçerlidir. Onlar için TYT sosyal bilimler konularını bitirmek önemli bir görev olmalıdır. Ekim ayından sonra haftada bir olacak şekilde AYT denemesi yapın. Sınav yaklaştıkça deneme sayılarını artırın. Mezuna kalacaksanız ve bir temeliniz yoksa bir senede derece yapmak çok zordur. Çünkü ilk çalışma disiplini oluşturmanız gerekir.

İlk 3 saatle başlayarak süreyi birden artırmak yerine haftalık artırarak çalışma düzeni kazanılabilir. Sabah erken kalkıp ilk paragraf çözmek ve sonrasında ezber konularını çalışmak beynin en etkili olduğu vakitlerde verimli bir sabah geçirmenizi sağlar. Eğer bunlar size zor geliyorsa kesinlikle mezuna kalmayın. 1 sene size eziyet gibi gelebilir. Bunun yerine sıralamanızın yettiği bölümleri tercih edin.

Her şey sizin elinizdedir. İstediğiniz bölümleri tercih etmeyi ve mezuna kalmayı siz karar verin. Aileniz istiyor diye bir bölüm yazmayın ve mezuna kalmayın. Mutlu olacağınız hayatı yaratmak için iyice düşünüp öyle karar verin.

YKS veya diğer sınavlarla alakalı profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurmalısınız.

Leave a Comment