TYT Sınavı İle PMYO
Ülkemizde polis olabilmek için bir çok alternatif seçenek bulunuyor bunlardan birisi de üniversite sınavı olarak nitelendirdiğimiz sınavın ilk oturumu olan TYT(Temel Yeterlilik) sınavıdır. Bu makalede TYT oturumuna girerek nasıl polis olabiliriz sorusunun cevabını bulmaya çalışacağız.
Polis Meslek Yüksekokulu kısa adı ile PMYO olarak bildiğimiz meslek yüksekokulları ön lisans düzeyinde yatılı polis eğitim okullarıdır. Bu okullar öğrenci alımı yaparken üniversite sınavı olan TYT oturumunu dikkate alır. Kendi belirlemiş olduğu belli bir baraj puanını aşarak bu okullara başvuru yapabiliriz.
PMYO Başvuru Aşamaları Nasıl Olur?
Öncelikle bilmemiz gereken ilk şey üniversite sınavı başvurusunu yapmış olmamız ve günü geldiği zaman üniversite sınavında TYT oturumuna girmemizdir. Sınav sonuçları açıklanmadan önce Polis Akademisi internet sayfası üzerinden PMYO başvuruları açıklandığında başvurumuzu yapmamız gerekecektir. Başvuruyu yaptıktan sonra açıklanan baraj puanının üstünde bir puan aldıysanız muhtemelen mülakat seçmelerine hak kazanmış olacaksınız.
PMYO Mülakat Aşamaları Nasıl Olur?
Başvurunuz onaylanıp mülakata çağrılma tarihiniz belli olduğunda tatlı sancılı bir süreç sizi bekliyor olacaktır. Mülakat gününüz geldiğinde sizden istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayıp belirlenen mülakat yerine gitmeniz gerekecektir. İlk olarak FYT olarak adlandırılan Fiziki Yeterlilik Testi yani halk arasında spor mülakatına alınıp eğer gereken barajı geçerseniz sözlü mülakata hak kazanmış olacaksınız.
Ortalama 2 gün süren bu mülakatların hepsini başarılı bir şekilde geçtiğiniz taktirde sizi sağlık muayenesi için belirlenen günde belirlenen bir hastanede tekrardan sağlık muayenesine çağıracaklar. Eğer sağlığınızda bir problem yoksa bütün bu mülakat puanları ve TYT puanında yer aldığı ABP’niz (Aday Belirleme Puanı) hesaplanacaktır. Bu puan üzerinden sıralamaya girmiş olacaksınız. Adaylar en yüksek puandan düşüşe doğru sıralanıp sırası ile çağrılmaya başlanacaktır. Bu da demek oluyor ki sadece TYT puanı yeterli değil daha önemlisi olan mülakat puanları sizin aday belirleme puanınızı yani sıralamanızı etkileyecek önemli faktördür.
Peki Sonrası?
Sıralamada sıra size geldi ve yerleşmeye hak kazandığınız zaman yatılı 2 yıllık meslek yüksekokuluna kayıt yaptırabilirsiniz. 2 yıl sonunda polis olarak meslek hayatınıza başlayacaksınız. Unutulmamalıdır ki polislik veya askerlik meslekleri para için maddiyat için yapılacak meslekler olmayıp sadece maddiyat için seçildiği takdirde yapılması çok zor olan mesleklerdir. Bu işe gönül vererek, severek tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
TYT ve PMYO ile ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.