Kemosentez nedir? Hangi canlılar kemosentez yapar?
Işık enerjisi kullanılmadan madde üretimine kemosentez denir. Gereken enerji ; demir, kükürt, hidrojen veya azot gibi inorganik bileşiklerin veya metanın oksitlenmesiyle elde edilir. Karanlık ve güneş görmeyen bölgelerde gerçekleşen madde sentezine kemosentez denir. Kemosentez yapan canlılara kemoototrof canlılar denir. Kemoototrof bütün canlılar prokaryot canlılardır bu yüzden hepsi tek hücrelidir. Kemoototrof canlılar sadece oksijenli ortamda yaşayabilirler.
Kemoototroflar
Kemoototroflar kendilerine besin üretmenin yanında başka faydalarda sağlarlar bunlar: doğadaki madde döngüsünün gerçekleşmesini sağlamaları ve amonyak ve metan gibi zehirli maddeleri oksitleyerek çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamalarıdır. Kemosentez yapan canlılar şunlardır: kükürt bakterileri, azot bakterileri, Demir bakterileri, bazı arkebakterilerdir. Kemoototrof canlılar karbondioksit haricinde başka hiçbir karbon kaynağının mevcut olmadığı ya da eser miktarda bulunduğu çok zorlu alanlarda çoğalabilirler.
Kemosentetik canlıların evrilmek için uygun çevresel koşullarda yaşaması gerekir. Kemosentez yapan canlılar ancak bu ortamda evrilebilirler örnek olarak, daha etkili enzimler geliştirebilirler. Mutasyonlar ve geçirdikleri doğal seçilim süreçleri kemosentez yapan canlıların adaptasyonlarını sağlar. Kemosentez yapan canlılar zorlu çevre koşullarında yaşarlar bu koşullar kemosentez yapan canlılara baskı oluşturur ve adaptasyona teşvik eder. Örneğin hidrotermal bacalarda yaşayan kemosentez yapan canlılar bu ortamın özelliklerine uygun hale gelmek için evrilirler.
Ders içerikleri konusunda mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak daha iyi neticeler alabilirsiniz.