Dersi Derste Öğren, YGS’ye Vakit Ayır
“12. sınıf konularıyla YGS’yi birlikte götürmelerini tavsiye ederim. Okulda ders işlenirken YGS çözmek yerine, dersi derste öğrenip kalan zamanda YGS çalışarak bir denge kurmaları gerekir.”
Furkan, Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği, (%30 İngilizce), 3. Sınıf
Lisedeyken inek bir öğrenci miydin?
Pek sayılmaz, hatta değildim diyebilirim. Tabii inek bir öğrenci olmanın net bir tanımı olmadığı için net konuşmak mümkün değil. Fakat kendimi dershane ve okuldaki arkadaşlarımla karşılaştırdığımda bu sonuca vardım.
Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Sınava hazırlanırken bu işin ne kadar ciddi olduğunun farkında değildim. Sınavda aldığım puanın hayatımın bundan sonraki kısmını ne kadar etkileyebileceğinin o zamanlar farkında değilmişim, şimdi anlıyorum.
Üniversite sınavı 2 aşamadan oluşuyordu. YGS ve LYS. YGS %40, LYS %60 civarında bir etkiye sahipti. Taktik olarak; LYS daha çok etki edecek düşüncesiyle hem de 12. sınıf okul derslerinin LYS kapsamında olmasından ötürü LYS’ye ağırlık verdim. Zaten çok ‘inek’ bir öğrenci olmadığım için YGS’yi biraz fazla arka plana atmışım sanırım. YGS sınavında ummadığım bir sonuçla karşılaştım ve bu bende şok etkisi yarattı ve daha çok çalışmam gerektiğini farkettim. Neyse ki inancımı kaybetmedim ve LYS ile puanımı yukarılara taşıdım. YGS’nin de moral açısından o kadar önemsiz olmadığını acı bir deneyimle keşfetmiş oldum.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Hiç şüphesiz annem. Yoğun, stresli ve yorucu günlerde sürekli benim iyiliğimi, sağlığımı, rahatımı düşünerek benim derslere odaklanmamı sağlamaya çalıştı. Anneler melektir. 🙂
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
12. sınıf konularıyla YGS’yi birlikte götürmelerini tavsiye ederim. Okulda ders işlenirken YGS çözmek yerine dersi derste öğrenip kalan zamanda YGS çalışarak bir denge kurmaları gerekir. YGS’ye kadar tamamen ona odaklanmak da yanlış bence. Yalnız son 1 ay kala ağırlık vermek daha doğru olabilir.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Aslında seçim aşaması çok büyük bir öneme sahip. Sonuçta bir sürü emek harcayıp kazandığın puanı değerlendirme vakti. Ben seçim yaparken öncelikle kesinlikle kafamda mühendis olacağımı belirlemiştim. Çünkü mühendisliğin ne olduğunu, mühendisin nelerle uğraştığını az çok o zamanlarda biliyordum ve kendime uygun olan, yapmayı isteyebileceğim mesleğin bu olduğunu düşünüyordum. Fakat, hangi mühendisliği istediğimi bilmiyordum. Sınava girene kadar o kadar çok sorulmuştu ki bu soru; ”Hangi bölümü istiyorsun?”. İnadına karar vermiyordum sanki. Belki de daha iyi bir üniversitede daha düşük puanlı bir mühendisliği seçerim düşüncesi de yok değildi. Sonuçta mühendis olmak istiyordum aynı zamanda iyi bir üniversite de.
Sonuç olarak puanım gelmişti ve sıralamaya bakarak puanımın yettiği aşağı yukarı tüm okulların tüm bölümlerini yazdım ve düşünmeye başladım. Birçok insanla konuştum, düşüncelerine değer verdiğim insanların sözlerini dikkate aldım. Şiddetle tavsiye edeceğim; okumayı düşündüğünüz bölümde okuyan veya mezun olmuş biriyle konuşmanız olur. Ona merak ettiğiniz her şeyi ayrıntılı olarak anlatmasını isteyin. Kimse sizden bunu esirgemeyecektir. Bu büyük bir yardım.
Sence inekle’nin faydaları neler?
Birçok faydası var. Keşke daha önceden kurulsaydı da biz de faydalanabilseydik. Öncelikle ucuz olmasını söyleyebiliriz sanırım. Son sene dershane öğretmeninden özel ders almış biri olarak söylüyorum burası çok çok uygun. 🙂 Ve öğretmen kadrosu gayet başarılı ve anlayışlı. En iyi özelliklerinden biri de istediğin zaman istediğin soru ve konuyu öğrenebilmek. Bu da çok önemli.
Öğrenciler inekle’den en iyi şekilde nasıl yararlanabilirler?
Özellikle yapılamayıp kafa karıştıran soruları gelip burada çözdürüp nasıl yapıldığını öğrendiklerinde ya da dershanede veya okulda bir konuyu kaçırdıklarında burada öğrenerek kendileri için en iyi ve en hızlı şekilde yarar sağlayabilirler.