Adını Dünyaya Duyurmuş En İyi 5 Türk Bilim Adamı

Ülkemizde yetişen birçok bilim insanı vardır. Adını dünyaya duyurmuş en iyi 5 Türk bilim adamı çalışmaları ve sağladıkları başarılarla ilham vermeye devam etmektedir. Sağladıkları başarılar dünya gündeminde yer alan bilim adamlarımız insanlık adına büyük başarılara imza atmıştır. Bugün dünyanın tanıdığı bilim insanı olmaları emeklerinin karşılığıdır. Bu çağdaş ileri görüşlü bilim adamları sayesinde ülkemizde gururlanmaktadır.

Adını dünyaya duyurmuş en İyi 5 Türk bilim adamı yaptıkları bilimsel çalışmalarla dünyayı kendilerine hayran bırakmaktadır. Özellikle sağlık alanında yaptıkları buluşlarla tıp alanında devrim yaratmışlardır. Elbette ki bilim adamı dediğimizde hep erkekler ön plana çıkıyor ama aslında Türk bilim kadınları da dünyanın en tanınmış bilim insanları olarakta dikkat çekmektedir. Özellikle Türk kadınları bilimsel araştırmalarda oldukça başarılıdır.

Dünyaya İsmini Duyuran Türk Bilimciler

Adını dünyaya duyurmuş En iyi 5 Türk bilim adamı gelecek nesiller için rol model niteliğindedir. Bilim adamlarımızın örnek alınması Türk insanı olarak gelecekte birçok başarılara imza atılması yönünden umut verici olacaktır. Ulusal ve Uluslararası başarıları ile ülkemizi ve kendi başarılarını duyuran bilim adamlarımız gün geçtikçe daha güçlü ve daha iddialı başarılarla şaşırtıcı buluşlar sağlamaktadır. Özellikle genç bilim insanlarına cesaret aşılayan bu örnek insanlar bilim alanının gelişiminde öncülül etmektedir.

1.     Prof.Dr. Aziz Sancar

Ülkemizin önemli bilim insanı Prof.Dr. Aziz Sancar
Prof.Dr. Aziz Sancar

1946 yılında Mardin’de doğan Aziz Sancar, adını dünyaya duyurmuş en iyi 5 Türk bilim adamı arasında yer alır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Dallas Teksas Üniversitesinde doktorasını yapmıştır. Kariyer alanına baktığımızda biyokimya ve moleküler biyoloji öne çıkmaktadır. Özellikle kanser araştırmalarında ve DNA çalışmalarında oldukça tanınmıştır. Özellikle DNA onarımı ile Nobel Kimya Ödülü alarak dünyaya kalıcı iz bırakmıştır.

2.     Prof.Dr. Uğur Şahin

Ülkemizin önemli bilim insanı Prof.Dr. Uğur Şahin
22

19 Eylül 1965 yılında doğan Uğur Şahin Köln Üniversitesinden mezundur. Doktorasını Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesinde yapmıştır. İmmünoloji ve onkoloji dallarında önemli başarılar sağlamıştır. Dünyayı kasıp kavuran Corona virüs aşısını bularak insanlığa büyük bir hizmet etmiştir. Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeli tarafından geliştirilmiştir. Uğur Şahin kanser aşılarından da önemli çalışmalar yapmaktadır. Uğur Şahin’in pek çok ödülü bulunmaktadır.

3.     Feryal Özel

Ülkemizin önemli bilim insanı Prof.Dr. Ferya Özel
ferya özel

1975 yılında İstanbul’da doğan Feryal Özel çeşitli ödülleri ile dikkat çekmektedir. Türk astrofizikçi olarak dünyanın pek çok üniversitesinden ve derneklerden ödüller almıştır. Uzmanlık alanı karadelik, manyetarlar ve nöron yıldızları olarak bilinmektedir. Feryal Özel başarıları sayesinde pek çok burs alarak ismini dünyaya duyurmuştur.

4.     Canan Dağdeviren

Ülkemizin önemli bilim insanı Prof.Dr. Canan Dağdeviren
Canan Dağdeviren

1985 yılında İstanbul’da doğan Canan Dağdeviren ülkemizin gurur duyduğu kadın fizikçilerdendir. İlk üniversite eğitimini Hacettepe Üniversitesinde alan Canan Dağdeviren daha sonra Sabancı Üniversitesi, University of Illinois at Urbana-Champaign ve son olarakta Harvard üniversitesinde eğitim aldı. Özellikle tıp alanından geliştirdiği kalp çipi ve cilt kanserini teşhis cihazı geliştirdi. Buda Canan Dağdeviren’i Forbes 30 yaş altı bilim insanı listesine soktu. Genç yaşında tıp alanındaki çalışmalarından ötürü Science&SciLifeLab Ödülüne layık görüldü. Ayrıca Noel davetlisi olarak katılım sağladı.

5.     Naşide Gözde Durmuş

Ülkemizin önemli bilim insanı Naşide gözde Durmuş
Naşide gözde Durmuş

1985 yılında İzmir’de hayata gözlerini açan Naşide Gözde Durmuş genetik çalışmaları ile dikkat çekmektedir. Kanser ve antibiyotikler üzerine çalışmalarını yürüten Naşide Gözde Durmuş, MIT Technology Review dergisi tarafından her sene düzenlenen 35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesine girerek adını duyurmaya başlamıştır. Stanford Üniversitesinde çalışmalarını yürüten genetikçi bilim kadını şu an hastalıkları hücre ile teşhis edebilecek bir cihaz geliştirmek için çalışmaktadır. Durmuş 31 yaşında kanseri kan örneğinden tespit edebilen bir cihaz geliştirerek adını tüm dünyaya duyurmuştur.
Bilim adamları araştırması yaparken mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurmalısınız.

Leave a Comment