Anti Stres Yaşam Tarzı

İçerisinde bulunduğumuz stres durumundan kurtulmak için yaşam tarzımızda ufak değişiklikler yapmalıyız. Kortizol hormonu normalde bizim strese karşı verdiğimiz mükemmel bir mekanizma sonucu salgılanır. Ama fazlası zarardır ve stres yönetimindeki ana hedefimiz kortizol hormonunun gereğinden fazla salgılanmaması olmalı. Ardından mutluluk hormonlarını salgılatan hareketlerde bulunmalı ve besinleri diyetimize almalıyız.

Protein ve sağlıklı

Anti Stres yaşamın özellikleri ve şartları nelerdir
Anti Stres yaşamın özellikleri ve şartları nelerdir

Yağlardan zengin bir diyet. Stresli bir günün ardından yönelinen karbonhidrat öğünü anlık bir tatmin yarattıktan sonra zaten yüksek olan kan şekerini çok daha fazla yükseltir. Glisemik indeksi düşük hayvansal protein kaynakları, sağlıklı yağlar, sebze ve yeşillik ağırlıklı bir öğün sizi hem daha uzun süre tok tutacak hem de kan şekerinizi dengeleyecektir.

Kahveye dikkat! Kahvenin içindeki kafein vücuttaki kortizol salımını uyarır. Bu da daha fazla stres anlamına gelir. Sadece kafeinin değil, kahvenin içindeki diğer bileşenlerin de stres üzerinde etkili olduğu çalışmalarla mevcut. Dozunda tüketim önemli.

Uykunuza Özen Gösterin

Stres kontrolünde en değerli savunma mekanizması güzel bir uykudur. Hem melatonin hormonunun en fazla salgılandığı vakitler olan 21:00-02:00 aralığında uykuda olmak hem de günde 8 saat uyumak çok önemlidir.

Egzersiz Yapın

Anti Stres yaşam tarzını nasıl yakalamak mümkün
Anti Stres yaşam tarzını nasıl yakalamak mümkün

Hareket endorfin ve serotoninin salgılanmasını sağlar. Sadece hafif tempolu bir yürüyüş stres üzerinde oldukça etkilidir.

Doğada Vakit Geçirin

Yeşille iç içe yaşayanların ya da şehirde yaşasa bile evinde yeşillik besleyenlerin kortizol seviyeleri oldukça düşük. İmkan yaratarak kendinizi kesinlikle doğaya bırakın.

Bı2 değerine dikkat!

B12 vitamini sinir sistemi fonksiyonlarını destekleyerek stres kontrolünde önemli bir rol oynuyor. El ve ayaklarda karıncalanma, halsizlik, unutkanlık, yorgunluk, kansızlık gibi semptomlarınız varsa b12 değerinizi kontrol ettirmelisiniz

Probiyotik Zengini Beslenin

Vücutta üretilen serotoninin %95’i bağırsaklarda probiyotikler tarafından üretilir. Turşu, ev yoğurdu, kefir gibi doğal probiyotik kaynaklarını almak stres düzeyinizi düşürür.

Ders içerikleri konusunda mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak daha iyi neticeler alabilirsiniz.

Leave a Comment