Bölüm Tanıtımı: Kimya Mühendisliği

Kimya Mühendisliği

Merhaba sevgili inekle Blog okuyucuları, ben inekle sayısal ders öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Bu yazımda sizlere kimya mühendisliğinden, kimya mühendisliği ve kimya bölümü arasındaki farklardan ve kısaca Gazi Üniversitesi kimya mühendisliğindeki serüvenimden bahsedeceğim. 

Kimya Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Kimya mühendisliği dört temel mühendislikten biridir. Bu bölüm mezunları üretilecek maddelerin fiziksel ve kimyasal süreçlerini gözlemler ve gelişen teknolojide üretimin daha verimli olması için çalışır. Üretim sürecindeki herhangi bir sorunu saptayıp çözüm önerileri üretmek görevleri arasındadır. Maddelerin üretim süreçleri ile alakalı bir mühendislik dalı olduğundan Proses (Süreç) mühendisliği olarak da bilinmektedir. Kimya mühendisliği kimya kadar matematik ve fizik bilim dalları ile de ilgilidir. İyi bir kimya mühendisi olmak için bu bilimleri bir arada kullanabilmek önemlidir. 

Ücretsiz analiz, Araştırma, Bilim içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stok Fotoğraflar

 Daha önce lise müfredatında da gördüğümüz gibi kimya her yerdedir. Dolayısıyla aklınıza gelebilecek her türlü sektörde kimya mühendislerine ihtiyaç vardır. Bu sektörlere ilaç, kozmetik, gıda, boya, petrokimya, tekstil, cam ve savunma sanayi örnek olarak verilebilir.  Bu sektörlerde kimya mühendisleri araştırma geliştirme, fabrika organizasyonu ve işletme, kalite güvence ve çevre kalitesi, yönetim gibi alanlarda görev alabilirler.

Kimya Mühendisliği ve Kimya Bölümü Arasındaki Fark Nedir?

Bu bölümü kazanırsanız size en çok sorulacak sorular mezun olunca kimyager mi olacaksın, kimyagerlikle ne farkı var ki tarzında olacaktır. Tam bu noktada aradaki farkı anlatmak ve akıllardaki soru işaretlerini dağıtmaya geldim. Kimya bölümü okuyan insanlar mezun olduklarında daha çok laboratuvar ortamında çalışırlar ve küçük ölçekli maddelerin üretilmesinde görevlilerdir. Kimya mühendisleri ise üretilen bu küçük ölçekli maddenin endüstriyel boyutta üretilip halkın hizmetine sunmakla yükümlüdür. Dolayısıyla Kimya mühendisleri ve kimya bölümü okuyanlar birbirlerini tamamlayan çalışma arkadaşlarıdır ancak aynı işi yapmazlar. 

Gazi Üniversitesinde Kimya Mühendisliği 

Gazi üniversitesi Kimya Mühendisliği Mühendislik Fakültesinde   bulunmaktadır. %30 ve %100 İngilizce olmak üzere iki farklı program mevcuttur. Programlar arasındaki tek fark %100’deki derslerin tümü İngilizce görülürken %30 da seçili bazı dersler İngilizce görülmektedir, müfredatta herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Mühendislik fakültesindeki tüm bölümler için hazırlık eğitimi zorunludur. İlk iki yıl tüm mühendisliklerle ortak alınan derslere ek bazı alan dersleri bulunmaktadır. Son iki yıl ise tamamıyla alan derslerine odaklı eğitim görülmektedir. Her dönemde bir laboratuvar dersi bulunmaktadır ve laboratuvar imkanları oldukça yeterlidir. 

Ücretsiz Araştırma, Bilim, bilim insanı içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stok Fotoğraflar

Eğer siz de başta kimya olmak üzere diğer bilim dallarına da ilgiliyseniz ve mühendislik okumak istiyorsanız bu bölüm tam da size göre. Herkese başarılı bir tercih dönemi dilerim

Kübranur Aktan

06.08.2022

Leave a Comment