Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesi (1922)

Türk ordusu Sakarya Savaşı’nın derhal arkasından yeniden taarruza geçmemiştir. Ordunun genel gereksinimleri giderilemeye çalışılmış, ağır topların sayısını çoğaltmak ve süvari birliklerini kuvvetlendirmek için gayret sarf edilmiştir. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey ile İçişleri Bakanı Ali Fethi Bey batı dünyasının düşüncelerini almak ve diplomatik temaslar oluşturmak için Avrupa’ya gönderilmiştir.

Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Mustafa Kemal Paşa ordunun ihtiyaçlarının tamamlandığı sırada annesini ödeyeceğini bahane ederek Adapazarı ve İzmit yöresine giderek yanında olan ve orada bulunan paşalarla büyük taarruzu ne vakit gerçekleştirileceği hakkındaki görüşmeler yaptıktan sonrasında Ankara’ya geri dönmüştür.

Buyuk Taarruz Baskomutanlik Meydan Muharebesi 3

Sakarya Savaşı’ndan sonrasında Yunan Cephesi Marmara’dan Menderes’e kadar uzandığı ve aynı anda cephenin her yerinde saldırı edilemeyeceği düşünülerek Yunan ordusunun sağ tarafında büyük kuvvetler biriktirerek güneyden kuzeye doğru saldırı ederek Yunanların istifa yönlerinin kesilmesine ve bu biçimde Yunan ordusunun imha edilmesine karar verildi. Bu yön da ordu toplanmaya yerleşmeye başladı.

Mustafa Kemal Paşa taarruzu test etmek amacıyla gizli saklı bir biçimde Ankara’dan ayrıldı ve Akşehir’e gitmiştir. Burada beklenen ve planlana saldırı emrini vererek savaşı başlatmıştır. Yaşanan üç dört günlük muharebeden sonrasında Türk kuvvetleri için planlanan ve istenen noktaya gelinmiştir. Yapılan saldırılar neticesinde Yunan ordusu üç koldan gerilemiş sadece geri çekilirken de bölge yakmadık, yıkmadık yer bırakmamışlardır. Mustafa Kemal Paşa’nın “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emri doğrultusunda 4 Eylül’de Kula ve Alaşehir’i, 6 Eylül’de 279 Salihli’yi kurtarmış ve 9 Eylül 1922’de de İzmir’e girmiştir. Bursa ise 11 Eylül’de kurtarılmıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutan olarak bizzat yönettiği bu muharebeye Batı Cephesi Komutanlığı’nca “Başkomutan Meydan Savaşı” ismi verilmiştir.

Büyük Taarruzun Sonuçları

Buyuk Taarruz Baskomutanlik Meydan Muharebesi 4
  • Türk ordusu büyük bir zafer kazandı.
  • İtilaf Devletleri TBMM’ye ateşkes önerisinde bulundular.
  • Kurtuluş savaşı başarıya ulaştı.
  • Yunan işgali son buldu.
  • Malazgirt Savaşı Anadolu’nun kapılarını Türklere açmış, Başkomutanlık Meydan Savaşı ise Anadolu’nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalmasını sağlamıştır.
  • Türklerin savunma anlayışı son ermiş artık taarruza geçmişlerdir.

Online özel ders vermek mi istiyorsunuz? Sitemizi ziyaret ederek detayları öğrenin.

Leave a Comment