Çocuk Kütüphaneleri
Merhaba inekle öğretmeni, öğrencisi ve velisi!
Bu yazımda çocuk kütüphanelerine değineceğim. Çocuklar gelecek kuşaklarımızın teminatıdır. Çocuklarımıza yapacağımız yatırımlarla gelecek kuşağımıza yatırım yapmış oluruz. Biz yetişkinlerin ruhunun gıdası kitapsa tıpkı bizler gibi çocuklarımızın da manevi gıdası kitaplardır. Anne ve baba çocuğuyla kitap okuyarak çocuğuna nitelikli bir dünyanın kapısını aralar. Kitap okuma hem bilişsel becerileri geliştirir hem de duygudaşlık gelişimine, sosyal becerisine katkıda bulunur.
Çocuk kütüphaneleri çocuklara ayrılmış alanlardır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizin 81 ilinin 35’inde İl ve İlçe Halk Kütüphanesinden bağımsız çocuk kütüphanesi bulunmaktadır. Geriye kalan 46 ilde ise İl ve İlçe Halk Kütüphanelerinde çocuklara ayrılmış çocuk kitaplığı köşesi bulunmaktadır.
Çocuk kütüphanesi; okul öncesi çocuklara, ebeveynlere/bakıcılara, bebeklere, 13 yaş altı çocuklara ve özel gereksinimi olan çocuklara hizmet eder. Kütüphaneler çocuklara özerklik ve sorumluluk duygusunu kazandırır. Çocuk kütüphaneleri çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre dekor edilmelidir. Atölyeler düzenlenmeli, öykü anlatımları gerçekleştirilmelidir. Kütüphane hizmetleri ve kaynakları nasıl kullanılmalı buna yönelik etkinliklerle kütüphane kullanımı öğretilebilir çocuklarımıza. Erken yaş dönemlerinde kütüphane alışkanlığı olan çocuklar ileriki yaşlarında da birer kütüphane kullanıcısı olacaklardır ve bu alışkanlıklarını gelecek kuşaklarımıza aktaracaklardır.
Çocuk kütüphaneleri dünyanın farklı ülkelerinde nerelerde ve ne amaçla karşımıza çıkar? Green Library for Kids, Yeşil Kütüphane Singapur’da bulunur ve dünyada çocuklar için yapılan ilk çevreci kütüphane olma özelliğine sahiptir. Çevreci kütüphaneler, yeşil kütüphaneler, sürdürülebilir bir dünya için doğayla uyumlu daha az kimyasal madde bulunan çocuklarda çevresel farkındalık oluşturmak isteyen, doğa dostu kütüphanelerdir. Kitap raflarında ekolojik temalı kitaplar bulunur. Çevre dostu, bilinçli kuşaklar yetiştirmeyi enteraktif etkinlikler yaparak kütüphane bünyesinde hedefler.
Muyinga Kütüphanesi, Burundi’de bulunur. Burundi bir Afrika ülkesidir. İşitme engelliler için oluşturulan bir kütüphanedir ve Muyinga’nın ilk kütüphanesidir. İşitme engelliler ile işitebilen bireyleri bir araya getiren etkinlikleri bünyesinde barındırır. Kütüphanenin yerel halk için sinema geceleri düzenlediği bilinmektedir.
Ülkemizde ise çocuk kütüphanesi denilince akla gelen kütüphanelerden biri; Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin içinde yer alan Nasrettin Hoca Çocuk Kütüphanesidir. Bünyesinde 25.000 kitap bulundurur. Kütüphane bünyesinde masal dinleme etkinlikleri ve geleneksel sanatlara ilişkin etkinlikler de yapılmaktadır.
Cennet Karayanık
25.01.2022