Dersi Derste Dinlemek

Merhaba sevgili inekle öğrencileri ve inekle Blog okuyucuları, bu yazımda sizlere dersi ders esnasında dikkat kesilerek ve anlayarak dinlemenin öneminden ve derslerdeki başarımız üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim. 

Dersi derste dinlemek herkesin küçük yaşlarımızdan beri bize önerdiği ve söylediği önemli bir konudur. Çoğu zaman derslerde odağımız dağılsa da veya o an dersi dinlemek istemesek de daha sonra bu kararların ve durumların büyük zararları ile karşılaşmamız oldukça mümkündür. Dikkatle dinlemediğimiz dersler sırasında işlenen konular daha sonrasında karşımıza çıktığında ciddi bir yabancılık hissetmemize neden olurlar bu durumda o an için ders motivasyonumuzun kaybolmasına aynı zamanda ders çalışma isteğimizin azalmasına neden olur. Ekstra bir dikkat harcayarak daha sonra başka şekilde bu konuyu öğrenmeye çalışmak hem enerji hem de ekstra zaman kaybına sebep olacaktır.

Bir derse çalışmanın birden fazla yolu vardır. Ders esnasında aktif dinleme yapmak da aslında bir ders çalışma çeşitidir. Bu aktif dinleme daha sonraki çalışma anlarımızda bize büyük bir katkı ve rahatlık sağlar. Konuyu hemen anında ve bir öğretmen anlatımı ile direkt izlemek ve dinlemek, konunun hafızamıza daha net bir şekilde yerleşmesini sağlar. Daha sonra dinleyeceğimiz konu anlatımları ve çözeceğimiz sorular esnasında bu aktif dinleme ile öğrendiğimiz konularda daha rahat ve sağlam bir ilerleyiş göstermiş olacağız. Konulardaki bu aktif ve hızlı ilerleyiş ders çalışma azim ve isteğinizin artmasını sağlayacaktır. Bu da verimli bir çalışma sürecini beraberinde getirecektir. 

Bu dikkatli ve aktif dinleme ders çalışma sürecini direkt etkilediği için derslerdeki başarımızda bu duruma bağlıdır. Daha kaliteli ve rahat bir çalışma süreci geçiren öğrenci sınavlarında ve ders içindeki performansında ciddi bir başarı artışı görecektir. Özellikle ders esnasında anlatılan konuyla içli dışlı olacağımız varsayıldığında ders içi katılımımızda gözle görülür bir fark olacaktır. Öğretmen ile aramızdaki bağlantı da bu sayede artmış olacaktır. 

Kısacası hep bize nasihat olarak söylenen, her sabah evden çıkarken duyduğumuz “Dersini güzel güzel dinle.” sözünün önemi umursanmayacak kadar fazladır. İlkokuldan itibaren alışkanlık haline getirilebilecek bu durum, eğitim hayatımızın son anına kadar bizim kurtarıcımız olmaya devam edecektir. Hepinize güzel ve başarılı bir eğitim hayatı diliyorum. 😊

Enes Demir

19.12.2022

Leave a Comment