Doğru Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Her öğrencinin hayatına giren ve asla uygulanmayan ders programları olmuştur. Saatlerle sınırları belirlenmiş olan ve kişiye özel hiçbir yanı olmayan bu programlar öğrenciyi çalışmaktan çok çalışmamaya teşvik ediyor. Geçen yazımızda ders çalışma programının neden gerekli olduğunu ve doğru bir programın başarıyı her halükarda arttıracağını söylemiştik. Peki nedir bu doğru ders çalışma programı?

Her şeyden önce her öğrenci farklıdır. Her öğrenci en yakın arkadaşından hatta kardeşinden bile yüzlerce, binlerce binlerce yönüyle ayrılır. Bu da ders çalışma programlarını kişiye özel olarak tasarlamamız gerektiğinin en büyük göstergesi aslında.

Bu nedenle ilk olarak kendini tanıman gerekiyor. “Ben günde bütün gücümle kaç saat çalışabilirim?” diye sor ve ilk birkaç hafta yapabileceğine inandığın süreleri yerleştir haftalık programına. Bir ya da iki haftada bir, bir önceki programa girdiğin süreyi ufak ufak arttırmaya çalış. Unutma. Ders çalışma uzun süre belirli bir tempoyla çalışıldığı zaman istenilen başarıyı getirir. Bu nedenle de bir gün aşırı çok çalışıp bir sonraki gün çalışmamak doğru değil.  Gerçekçi ve sürdürülebilir bir program başarılı programların en büyük sırrı.

Bir sonraki detay, programı oluştururken eksik olduğun dersleri daha yoğun şekilde yerleştirmen. Başarılı olduğun dersler seni iyi hissettirdiği için fark etmeden onları yazıyorsundur programa. Ama yapabildiklerini zaten yapıyorsun. Bu çalışma programları senin eksik yönünü geliştirmek için varlar.

Başka bir konu ise sınırlar. O gün kaç saat çalışacağını ve hangi derslerden hangi konuyu çalışacağını belirle ama şu saatte şunu çalışacağım tarzda programlardan uzak dur.  Çalışma programlarını askeri kampa çevirmek uzun vadede sıkılıp terk etmene neden olacak o programı. Çünkü hedeflediğin saatte en ufak bir aksilik olsa bütün günün hatta haftanın programı sürekli sarkıyor ve birbirine giriyor.

Programa bir gün için üç farklı dersten fazlasını koymamayı da öneriyorum. 6 saatte 6 farklı ders çalışmaktansa, 3 farklı dersi ikişer saat ve iki günde çalışmak, hem sürekli ders değiştirmekten kaynaklanan odaklanma ve alışma süresinin önüne geçiyor hem de farklı kombinasyonlarla haftalık programda her günün birbirinden farklı olmasını sağlıyor. Bir sonraki gün bir önceki günün aynısını yapmaktan çok daha heyecan vericidir beyin için.

Yeniliğin önemini uzun uzun anlatmıştık önceki yazılarda. Eğer kendi kendine program hazırlamakta zorluk çekeceğini düşünüyorsan, inekle‘deki öğretmenlerden birebir yardım alabileceğini unutma.

H.Ali

One thought on “Doğru Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?”
  1. burda cok faydalı bir bilgi verilmiş herkezin degerlendirmesi gerekir…

Leave a Comment