Erich Serno: Osmanlı Hava Kuvvetleri Komutanı

Erich Serno Türk subaylardan bir farkı yoktu. Çünkü o, bir Türk gibi Osmanlı için gayret göstermiş, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışmış ve Almanya’dan birçok uçağı Osmanlı’ya getirtmiştir. Almanya’da üretilen birçok yeni tarzda uçak, Erich Serno tarafından Osmanlı’ya getirilmiştir.

Erich Serno, bir Alman subayıdır. Dünyada yeni icat edilen savaş uçaklarına olan ilgisinden dolayı uçak eğitimlerine katılmış ve bu alanda inanılmaz başarılı olmuştur. Osmanlı’ya, buradaki orduyu modernize etmesi için gönderilmiştir. Osmanlı’da dört yıl görev alan Erich Serno, savaşın bitiminde Almanya’ya kaçmayı başarmış ve hayatının geri kalanında da yine uçaklarla ilgili iş yapmaya devam etmiştir. Uçak üretimi ve uçak parçası imalatı işleriyle uğraşmış ve birçok yere ortak olmuştur. 2. Dünya Savaşı’nda fabrikası ağır hasarlar almıştır. Almanların 2. Dünya Savaşı’nda yenilmesiyle Sovyet esir kampına atılmış ve burada inanılmaz zor günler geçirmiştir.

Erich Serno’nun hayatını okurken şunları fark edeceksiniz: Serno, büyük bir azim ile askerliğinde kademe kademe yükselmiş ve başarılarıyla birçok önemli kişinin gözüne girmeyi başarmıştır. Uçaklara olan ilgisi hiçbir zaman son bulmamıştır. Askerliği bırakmasına rağmen yine uçaklarla ilgilenmiştir. Gelin, çalışkanlığına hayran olacağınız bu harika insanı yakından tanıyalım.

Erich Serno

Erich Serno kimdir hangi görevlerde bulundu
Erich Serno kimdir hangi görevlerde bulundu

Erich Serno, tam adıyla Traugott Johannes Erich Serno, 18 Şubat 1886 yılında Alman İmparatorluğu Brandenburg’da dünyaya geldi. Serno, 14 Şubat 1906 yılında teğmen rütbesine erişti. Makineli tüfek eğitimleri aldı ve bu eğitiminden dolayı acemi asker alayına makineli tüfek eğitimi vermesi için görevlendirildi.

Dünyada uçağın icat edilmesiyle birlikte uçaklara ilgi duydu ve 1911’de uçuş eğitimi almak için Berlin’in yolunu tuttu. Eğitiminin ardından 1912 yılında askeri havacılık eğitimi ve tatbik kurumunda vazifelendirildi. 9 Ekim 1912 yılında Alman pilotluk sertifikası ve Prusya pilotluk brövesi aldı. 1914 yılında Avusturya hava tatbikatı sırasında ödüller alarak Prusya veliahtıyla yakınlık kurdu. Askeri akademi başvurusunda 2300 kişi arasından seçilen 151 kişiden biri oldu.

Artık tam anlamıyla savaş uçağı pilotu olan Serno, bu alanda tüm becerilerini kanıtlamış ve 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Batı (Verdun) Cephesi’ne gönderildi. Batı Cephesi’nde düşman kuvvetlerine karşı yapılan ilk keşif uçuşlarından birini Erich Serno gerçekleştirmiştir. Serno, Batı Cephesi’nde gösterdiği başarılardan dolayı II. Sınıf Demir Haç madalyası almaya hak kazandı. Burada iken hava koşulları sebebiyle kaza yaptı ve yaralandı. Erich Serno, kendi memleketine nakledildi ve orada tedavi gördü. Sonrasında Osmanlı’ya tayin edildiğini öğrendi ve bu duruma çok şaşırdı. Görevi Osmanlı ordusunu modernize etmekti. Yanında 40 kadar subayla yola çıktı. Osmanlı’ya vardığında Sultan Reşad Han’ın huzuruna çıktı ve bir üst rütbeye terfi edildi. Yüzbaşı rütbesi kendisine verildikten sonra Türk üniforması da Serno’ya takdim edildi. Enver Paşa’ya ziyareti sonrası resmi görevine başlamış oldu.

Nerelerde Görev Yaptı

1915’te Serno, Gelibolu Cephesi’ne atandı. Çanakkale’ye giderken Barbaros Hayreddin zırhlısı ile yolculuk yapıyordu ki bir İngiliz denizaltısı tarafından bulunduğu gemi batırıldı. Erich Serno, bu saldırıdan kurtuldu hatta bir doktorun hayatını dahi kurtardı.

Serno, ertesi gün bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hastalandı. Yeşilköy’e doğru giderken seyahat ettiği uçak Marmara Denizi’ne düştü. Rasıtası vefat etti, lakin kendisi yüzerek karaya çıkıp kurtuldu. Bu şanssızlıklardan sonra Enver Paşa kendisine Cankurtaran Madalyası verdi.

Erich Serno, Türk hava teşkilatını kurma gayesinde vermiş olduğu tüm çabalar sayesinde 1 Kasım 1915 tarihinde Osmanlı Hava Gücü Komutanı olarak atanmıştı. Görevi sırasında defalarca Almanya’ya gitmek durumunda kalmış ve her gidişinde Osmanlı’ya gerekli uçak ve teknik teçhizatı tedari etmeye gayret göstermiştir. Serno’ya aynı zamanda Alman-Bulgar ittifakı gereği Bulgar hava teşkilatını kurma görevi de verilmişti. Serno, 1917 yılında binbaşılığa yükseltildi ve aynı zamanda Prusya Kralı tarafından kendisine Hanedan Nişanı layık görüldü.

1917 yılında, yarım yıllığına Almanya’ya göreve giderken Enver Paşa tarafından kendisine bu sefer Mecidiye Nişanı layık görülmüştü. Almanya’ya gittiğinde Karpatlara atandı. Sonrasında kurmaylık kursu için Sedan’a gitti. Bir aylık eğitimi sonrası İtalya Cephesi’ne atandı, lakin sefer iptal edilince Alsace’daki komutanlığa çekildi. Ayrıldıktan 7 ay sonra tekrar Osmanlı’ya döndü. Buraya geldiğinde askeri durumun oldukça değiştiğini fark etti ve gereken teftişi yerine getirdi.

1918 yıllarında ağırlıklı olarak Kafkasya, Mezopotamya ve Filistin cephelerine iştirak etti. Burada, istihbarat toplayan hava birliklerinin faaliyetlerine odaklanmıştı. Savaş bitimine kadar Almanya’dan Osmanlı’ya birçok uçak, gerekli personel ve gerekli teçhizatı getirebilmek için çok büyük çaba sarf etmiştir. Almanlar, savaş boyunca Osmanlı’ya 460 kadar uçak göndermişti.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla görevini Mehmet Ali Bey’e devredip Enver Paşa’nın girişimiyle ayarlanan bir gemiyle Almanya’ya kaçmayı başardı. Diğer Alman personelleri ile birlikte Mayıs 1919 yılında topluca Almanya’ya ulaşmayı başardılar. Savaştan sonra uçak imalatı ve uçak üretimi işine girdi. Birçok uçak sanayisine yardım etti ve kendisi de uçak imalatı ve üretimi için sanayi tesisleri kurdu. Bu tesisler, 2. Dünya Savaşı sırasında ağır zararlara ve tahriplere uğradı. Almanların yenilmesiyle birlikte Serno da Sovyet esir kampına atıldı ve burada zor günler geçirdi. Sonrasında Serno, eşiyle birlikte Batı Almanya’ya kaçmayı başardı ve yaşamının geri kalanını Saksonya eyaletinde geçirdi. 1958 yılında anılarını kayıt altına almaya başladı. 1963 yılının Ekim ayında saat 11.10’da hayata gözlerini yumdu.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment