Evrim Teorisi ve Türler Neden Evrimleşir?

Yaşam, Dünya’nın tarih öncesi okyanuslarında ilkel organizmaların ortaya çıkmasından bu yana, 4 milyar yıllık bir yolculuğa çıktı. Bu süreç içerisinde yaşam hem suda hem karada Dünya’nın 4 bir çevresinde çeşitlenecek şekilde çeşitlendi ve evrimleşti.

Evrim bir canlının zaman içerisinde morfolojik ve davranışsal değişiklerin fiziksel ve biyolojik olarak çeşitlenmesidir.

Evrim teorisi, Charles Darwin tarafından ortaya atılan hayatı hayvan biyolojimizi anlama çabamıza adayan İngiliz bir doğa bilimci tarafından yürütülmüştür. Darwin 1800’lerin başında HMS Beagle gemisiyle çıktığı yolculuk sonucunda doğal seçilim yoluyla evrim teorisinin başlangıcını kaleme aldı ve daha sonra ”Türlerin Kökeni Üzerine” adlı bir kitap yazdı.

Evrim Teorisi

Evrim Teorisi ile ilgli bilinmeyenler
Evrim Teorisi 3

Darwin evriminin en ünlü örneklerinden biri ise Darwin Galapos Adalarından topladığı 14 ispinoz numunesi ile ortaya çıktı. Adaların çoğunda bulunan Galapos ispinozları, özellikle gagalarının şekli bakımından birbirinden farklıydı. Darwinin evrim teorisi bize hayvanların neden evrimleştiğini ve buna neden olan bazı güçleri anlatsa da, evrimin gerçekte nasıl işlediğini tam olarak açıklayamıyor.

Mendel, 1860ların sonunda yaklaşık 10.000 bezelye bitkisi kullanarak bir dizi melezleme deneyi gerçekleştirdi. Keşfettiği şey, genetik kalıtım mekanizmalarının ve organizmaların taç yaprak renkleri gibi özellikleri yavrulama aktarma yeteneklerinin kanıtıydı. Mendelin çalışmaları Darwinin teorisindeki boşlukları doldurdu ve doğal seçilim sürecini destekledi.

Fen Bilgisi veya Biyoloji alanında merak ettiğiniz tüm ders içeriklerini uzman inekle.com öğretmenleriyle beraber değerlendirebilirsiniz.

Leave a Comment