Fatih Sultan Mehmet: İstanbul Sonrası Yaptığı Büyük Fetihler

Hiç şüphesiz ki Fatih Sultan Mehmet üç kıtaya hakim olan Osmanlı İmparatorları içerisinde adından en fazla söz ettiren ve en çok tartışılanlarından birisidir. Siyaseten güçlü bir komutan olmasının yanında genç yaşında İstanbul’u fetheden bu büyük komutan bilindiği üzere yeri geldiğinde yapmış olduğu bu fetihle şiirlere bile konu olmuştur. İstanbul’un fethinde kullandığı gemileri karadan yürütmek gibi pek çok çılgın askeri stratejisi dillere efsanelere konu olmuştur. Peki Fatih Sultan Mehmet’in tarihe adını altın harflerle yazan tek seferi İstanbul’un fethi midir? İstanbul’un Fethinin ardından hiç büyük sefere çıkmamış mıdır? Gelin birlikte Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un Fethinin ardından gerçekleştirdiği büyük seferleri inceleyelim.

1-) Fatih Sultan Mehmet: Otlukbeli Muharebesi (1473)

Fatih Sultan Mehmet 2
Fatih Sultan Mehmet 2

İstanbul’un fethi Avrupalı devletler tarafından hiç hoş karşılanmamıştı. 1471 yılına gelindiğinde Fatih Sultan Mehmet’e karşı kurulan Haçlı Cephesi gerçek anlamda genişlemişti. Venedikliler, Akkoyunlular, Rodos Şövalyeleri, Karamanoğulları Akdeniz bölgesinde güçlü ve hakim olan devletler bir araya gelmişti.

11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet ve Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasanın orduları karşı karşıya geldi. Uzun Hasanın ordusu gerçek anlamda çok sayıda Türkmen askerden oluşuyordu. Karamanoğullarından takviye asker desteği de almıştı. Asıl gücünü hafif süvariler ve mızraklı piyadeler oluşturuyordu. Osmanlı ordusu her ne kadar ağır toplarla ve yeniçerilerle güçlü olsa da süvari ve sipahi gücünü savaş meydanına döktü. Ama yine de Osmanlı ordusu için toplar önemli rol oynayacaktı. Otlukbeli seferi için özel olarak hafif havan topları üretildi.

Fatih Sultan Mehmet 3
Fatih Sultan Mehmet 3

Savaşın bir süvari savaşı olmasındaki en önemli etken araziydi. İki ordunun karşılaştığı arazi akarsu tarafından yarılmış bir vadiydi ve savaşa hiç müsait değildi. Kayalık ve engebeli bir arazi olduğu için Otlukbeli muharebesi iki orduda atlı asker gücünden yararlanamadı. Bu sebeple savaş bir hafif süvari savaşı olarak kaldı. Muharebe Osmanlı süvari ve sipahisinin gerçek gücünü Haçlı ordusuna gösterdi ve kesin Osmanlı zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin sonunda Osmanlıya karşı birlik oluşturmaya çalışan Haçlı zihniyeti ve Avrupalı devletler İstanbul’un Fethinin ardından Osmanlıdan ikinci tokadı da yemiş oldu.

2-) Macaristan Üzerine Yaptığı Seferler ve Macaristan’ın Fethi (1479)

Fatih Sultan Mehmet 4
Fatih Sultan Mehmet 4

1474 yılında bir taraftan Erdel’e akınlar yapılırken, diğer tarafta Arnavutluk’ta İşkodra kuşatıldı. 1475 yılında Karadeniz’de Kırımda bulunan Ceneviz kolonileri ortadan kaldırılacak ve Kırım Hanlığı Osmanlı İmparatorluğuna bağlanacaktı. 1476 yılında Macaristan-Osmanlı ilişkileri yeniden gerildi.

Macaristan’ın Böğürdelen’i alması üzerine Fatih Sultan Mehmet önce Boğdan’a ardından Macar Kralı Matyas Corvinus’a karşı sefere çıktı. 1478 yılında Arnavutluk seferine çıkan Fatih Sultan Mehmet, İşkodra ve Akçahisarı fethedecekti. Macaristan’da hızla ilerleyen Osmanlı ordusu gerçek anlamda tehdit oluşturuyordu. 1479 yılında Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı ordusu Macaristan’ı fethetti. Macaristan’ın yıllarca bir efsane olarak anlatılacak.

Hatta bu fetihte rol oynayan ilerleyen süreçte filmlere bile konu olacak olan bir kahramanın doğuşuna neden olacaktır. Bu kahraman Malkoçoğlu Bali Beydir. 1479 yılında Macaristan’ın fethinde rol oynayan efsane savaşçı kahramanlardan birisi olan Malkoçoğlu yıllar sonra beyaz perdede usta oyuncu Cüneyt Arkın tarafından hayat bulacaktır.

3-) İtalya Üzerine Yaptığı Fetihleri

Osmanlı’nın Balkanlarda Macaristan üzerine yaptığı ilerleyişle eş zamanlı olarak Akdeniz de Venediklilerle yaptığı çekişmeler ve İtalya üzerine yapılan fetihleri önemlidir. Akdeniz de bulunan en büyük düşmanı Venediği pes ettirme noktasına gelen Fatih Sultan Mehmet’in gönlünde yatan aslan Akdenize de Karadeniz gibi gerçek anlamda hakim olmak ve İtalya’yı fethetmekti. Mesih Paşa komutasındaki ordu ünlü Rodos seferinde başarısız olurken, Gedik Ahmet Paşanın İtalya seferi başarılı olacak ve Otranto fethedilecektir.

Dünya haritası göz önüne alındığında Osmanlı çizme şeklinde olan İtalya’nın topuğuna kadar uzandığı söylenebilir. Coğrafi konum itibariyle Otranto tam çizmenin topuğundadır. 11 Ağustos 1480 yılında Otrantoyu fetheden Osmanlı ordusu sipahileri hemen şehri kuşattı. Şehir halkının bazı ileri gelenleri Osmanlıya karşı geldikleri için idam edildi. Böylece İtalya’ya kadar uzanan Osmanlı ordusu kara muharebelerinde olduğu kadar deniz muharebelerinde de bir cihan imparatorluğuna dönüştüğünü ispatlamış oldu.

İstanbul’un fethinin ardından Osmanlının Fatih Sultan Mehmet zamanında yaptığı büyük fetihler Osmanlı askeri ve donanma açısından gücünü gözler önüne serdiği gibi Fatih Sultan Mehmet’in bir İmparator olarak vizyonunun genişliğini de bütün dünyaya ispat etmiştir.

Ders içerikleri ve stratejilerle ilgili mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarak değerlendirme yapmalısınız.

Leave a Comment