Fen Bilgisi Dersinde Laboratuvar Kullanmanın Önemi

Fen Bilgisi Dersinde anlamayı kolaylaştıracak bir takım hususlar bulunmaktadır. Bunların başında Fen Bilgisi dersisinde laboratuvar ortamında işlenmesidir. Görerek ve yaşayarak yapılan değerlendirmeler her zaman daha kalıcı olmaktadır.

Problem

Fen bilgisi öğretmenlerinin; öğrencilerine deney yaptırdıkları sırada gösterdikleri sınıfa ve konuya hakimiyetleri önemlidir. Öğretmenlerin bir kısmı deneylerde başarı sağlarken bir kısmı deneylerde başarı gösterememektedir. Öğretmenlerin yürüttükleri fen ve teknoloji derslerinde akademik başarılarının yüksek olması için üniversitedeki laboratuvar derslerindeki tutumu, laboratuvar kavramını nasıl adlandırdıkları da önemlidir. (Arık ve Benli Özdemir, 2016) Deneylerin istenilen amaçlarına ulaşmasında fen bilgisi öğretmeni anahtar unsur olarak görülmektedir.

Fen Bilgisi Dersinde Laboratuvar ne derece öğrenmenin üzerinde etkisi bulunmaktadır?
Fen Bilgisi Dersinde Laboratuvar 2

Pek çok sınıfta; deney öncesi planlama, deneyin başlaması ve devamı, grupların idaresi, güvenliğin sağlanması gibi konulardan öğretmen sorumludur. Öğretmenlerin bilgi, deneyim ve inançlarının da sınıf içinde nelerin yapılabileceği ve deneylerin istenilen amaca ulaşıp ulaşamadığı üzerinde etkili olabileceği belirtilmektedir. (Yıldız, Aydoğdu, Akpınar ve Ergin,2015) İlköğretim ve ortaöğretimde fen bilgisi ve türevleri derslerde yeteri kadar laboratuvar eğitimi alamayan öğrenciler üniversite hayatlarında uygulama (laboratuvar) derslerinde yetersiz kalırlar mı? Bu durum meslek hayatlarında sorun teşkil eder mi?

 Evren ve Örneklem

Fen Bilgisi Dersinde Laboratuvar

Araştırmamın evrenini 2020-2021 öğretim yılında ülke genelindeki okullarda görev yapmakta olan Fen Bilimleri dersi öğretmenleri oluşturmaktadır. Türkiye’de yaklaşık olarak 40.000 Fen Bilimleri öğretmeni vardır ve bunların tamamına ulaşmak maddi açıdan mümkün olmadığı için; evreni temsil edecek olan ve hakkında bilgi toplanacak örneklemi seçtim. Araştırmamın örneklemini Ankara ili içerisinde olan okullardaki 381 Fen Bilimleri öğretmeni olarak belirledim.

Örnekleme Yöntemi

Araştırmada örnekleme yöntemi olarak seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden olan amaçlı örnekleme yönteminin içinde yer alan aykırı durum örnekleme ve tabakalı amaçsal örnekleme kullandım. Aykırı durum örnekleme yöntemini seçme sebebim araştırmanın yapılacağı sırada başarı oranı yüksek olan okullardaki öğretmenlerden ve başarı düzeyi daha alt seviyelerde olan okullardan öğretmenler kıyaslanacak olmasıdır. Tabakalı amaçsal örneklemeyi seçme sebebim ise laboratuvar dersleri alan ve almayan öğretmenlerin karşılaştırılacak olmasıdır.

Örneklem Büyüklüğü

40.000 kişilik evren içinden, örneklem büyüklüğü 381 kişi olarak belirledim. Bunu bulurken Çıngı’dan (1994,25) uyarlanan tahmini örneklem büyüklüğü tablosundan yararlandım. Bu tabloda α=0.05’tir. Eğitimde ve sosyal bilimlerde sapma miktarı da 0.05 alınmaktadır. Bu yüzden evren sayısına göre sapma miktarını 0.05 alarak örneklem büyüklüğü buldum.

Veriler ve Ölçek Türleri

Söz konusu kişinin bilgi düzeyine ve sınıfa hakimiyetine ait verileri kapalı uçlu sorular yardımıyla topladım. Ölçek türü olarak da likert tipi ölçeği seçtim. Bu ölçeği uygularken madde sayısının en az 3-4 katı olan örnek kitleye pilot araştırma yaptım. Ölçekteki ifadelere 5 derece olmak üzere seçenek ekledim. Bu dereceleri 1’den başlayarak 5’e kadar puanladım. Daha sonra bireylere göre işaretlenen seçeneklerin puanları toplamını bireyin tutum puanı olarak kabul ettim ve bunun üzerinden süreci devam ettirdim.

Veri Toplama Aracı

Araştırmayı yaparken veri toplama aracı olarak anket yapmayı seçtim. Çünkü, diğer veri toplama araçlarıyla kıyaslandığında anketin yapılması maddi açıdan ve pratiklik açısından oldukça kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda bu yöntemle büyük örneklemlerden veri toplanabilir. Araştırmayı yapan kişi olarak anketi dolduran kişiyi etkileme oranım daha düşüktür, cevaplar objektif olarak verilir.

Veri toplama aracı olarak gözlem veya görüşme yöntemi seçilmiş olsaydı örneklem sayısının daha az olması gerekirdi. Örneklemimde olduğu gibi 381 kişiyle gözlem ve görüşme yapmak oldukça zorlayıcı ve zaman alıcı olacaktı.

Ders içerikleri ve öğrenme konusunda oluşan sorunları mutlaka uzman inekle.com öğretmenleriyle iletişim kurarark değerlendirmelisiniz.

Leave a Comment