Görsel ve İşitsel Zekânın Öğrenmeye Katkısı

Merhaba sevgili İnekle Blog okuru, bugün sizlerle görsel ve işitsel zekanın öğrenmeye katkısı hakkında konuşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere günümüzde sosyal medyadan ve günümüz dünyasında yaşananlardan dolayı bazen odaklanmakta zorluklar çekebiliyoruz.

Bu yüzden öğrencilerin dikkatini çekmek için farklı şeylere başvurup onlara yardımcı olmak için neler yapabiliriz diye düşünmemiz lazım. Bu noktada görsel zekâ ve işitsel zekâdan yardım alabiliriz. Peki görsel zekâ ve işitsel zekâ derken neyi kastediyorum? Hemen açıklık getirelim. Görsel zekâsı gelişmiş insanlar gördükleri simgeleri, yazıları ve şekilleri hemen algılayıp sonrasında gözlerinde canlandırabiliyorlar.

İşitsel zekâsı gelişmiş insanlar ise duydukları şeyleri kolay kolay unutmuyorlar ve duydukları bir şeyi sonrasında hatırlamaya çalıştıklarında diğer insanlara göre daha çabuk akıllarına getirebiliyorlar.

Bazı insanların görsel zekâsı, bazı insanların işitsel zekâsı, bazılarınınsa her ikisi birden oldukça gelişmiş oluyor. Öğrencilerin derslerde de görsel ve işitsel materyaller ile öğrenme hızını arttırıp başta da bahsettiğim odaklanma sorunu çeken öğrencinin dikkatini derse çekebiliriz. Kendi öğrencilerimle de yaptığım derslere dayanarak bunun kanıtını kendim de deneyimlemiş oldum. Özellikle görsel materyaller ile birlikte ders işleme öğrencinin derse olan ilgisini arttırıyor.

Peki, kendimiz derslere çalışırken görsel ve işitsel zekâdan nasıl yararlanabiliriz? Bazı önemli tarihi olayları veya kısaltmaları tekerleme hâline getirerek akılda kalıcılığını arttırabiliriz. Bir konuya çalışırken animasyonlardan yararlanarak çalışabiliriz. Bu yöntemler benim oldukça işime yarayan yöntemler. Umarım sizin için de açıklayıcı ve faydalı olmuştur.

Sıla Ülküseven

25.10.2023

Leave a Comment