İlkokul 2 ve 3’e geçen öğrencilere tavsiyeler
inekle.com‘un kullanıcıları her ne kadar ağırlıklı olarak ortaokul ve lise öğrencileri olsa da, derslerine inekle ile çalışan ilkokul öğrencilerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Haliyle ilkokul öğrencilerine ve velilerine bu yazıyla birlikte ileriki dönemde rehberlik etmek adına daha çok yer vereceğimizi bilmenizi isteriz.
2. ve 3. sınıfa geçen öğrencileri ve velilerini ilgilendiren bu yazı, okulların açılmasına yaklaşık 40 gün kala bu süreyi iyi değerlendirerek önümüzdeki yıl gidecekleri sınıflara daha sağlam bir başlangıç yapmaları konusunda yol gösterme niteliğindedir.
1. sınıfı bitirip 2. sınıfa geçen öğrenciler
Bu yılın başında sizler için yepyeni bir hayat başladı. Veliler için ayrı öğrenciler için ayrı heyecandı. İkinci sınıfa başlayacak bu öğrencilerimize önümüzdeki zaman diliminde bol bol hikaye okuması yaparak okuma pratiklerini güçlendirmelerini tavsiye ediyorum. Velilerin, öğrencilerin yanlarında durarak okutmasında bir zarar yoktur. Ancak, okudukları yazıları takip etmenizi ve sürekli hata yapıp yapmadıklarını gözlemlemenizi tavsiye ederim. Çocuklar okumayı artık öğrendim dediklerinde tıpkı artık araba sürmeyi biliyorum diyen bir yetişkin misali aceleci ve özensiz olmaya başlarlar. Bir nevi refleksif okuma tekniği geliştirirler. Örneğin kelime sonlarını okumadan tahmin ederler. Bu nedenle, her hatasını düzeltmek yerine yanlış okuduğu bölümü tekrar okumasını isteyebilirsiniz.
Matematiğe yeni giriş yapan bu çocuklarımıza toplama ve çıkarma egzersizlerini bol bol yaptırmanızı öneririm. Bir diğer tavsiyem ise onlara gündelik hayattan, sözel sorular sorun ve hangi işlemin yapılacağını sorun. İşlemi yapsa da yapamasa da hangi işlemin olacağını bilmesi gerekir. Mesela; “100 liram var 42 lirasına kazak alırsam kaç liram kalır?” Öğrenci bu problemi çözemese bile işlemin toplama mı yoksa çıkarma mı olacağını bilmelidir.
2. sınıfı bitirip 3. sınıfa geçen öğrenciler
Bu öğrenciler bu sene ağır bir sene geçirdiler. Çünkü, geçen sene sadece okuma yazma ve basit işlemler çalışırken, bu sene hem toplama ve çıkarmanın ileri boyutlarıyla hem de çarpma ve bölmeyle tanıştılar. Bu yüzden, her gün bütün dört işlemlerden 5’er tane bir kağıda yazıp çözdürmenizi öneririm. Ayrıca, onlara güncel hayattan problemler yazdırarak çözdürün. Örneğin, “Bir apartmanda her katta 4 daire vardır. Bu apartman 13 katlı ise toplam kaç daire vardır?” Benim sorduğum soru tarzında çok sayıda soru üretebilirsiniz veya hazır kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Önemli olan nokta şu ki, önümüzdeki sene bu seneki problemlerin daha ağırlarıyla karşılaşacaklar. Birçok öğrenci bu geçişte eski bilgiler yerine oturmadığı için kopuşlar yaşayabilir. Bu nedenle, görüşüm önümüzdeki 40 günlük dönemde amacınızın ilk iki yılda edinilen bilgilerin sağlamlaşması olması yönünde. Hayat bilgisi dersi için ise çocuğunuzun yanında sosyal ve kültürel konuları konuşmanızı, bilgi paylaşımında bulunarak sohbet etmenizi tavsiye ederim. (Komşu ülkeler, akarsular, bölgeler, dağlar, ovalar vs.)
Yazılarım devam edecek. Sorularınızı yorum olarak bırakırsanız daha sonraki yazılarda konu olarak ele alabilirim.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı
2 thoughts on “İlkokul 2 ve 3’e geçen öğrencilere tavsiyeler”
Bu 40 gün için bir Üni öğrencisi ablaya ihtiyacımız var.
Oğlumuz 3. Sınıfa geçti.
Irtibata geçerseniz memnun olurum.
Tskr
Gülay Hanım merhaba. Size gönderdiğimiz email malesef geri döndü. Aşağıda mailimizin içeriğini bulabilirsiniz. Bize her zaman yazabilir ya da 0216 911 85 55‘ten arayabilirsiniz. inekle’nin faydasını görmeniz dileğiyle, iyi günler dileriz.
inekle.com‘da ders verenle üniversite öğrencileridir. Öğrenci inekle’de bir hesap oluşturup, dakika yükledikten sonra kendi seçtiği üniversiteliden canlı ve birebir yardım alabilir. Konu anlatımı isteyebilir ya da sorularını sorabilir. Dakikalarını tek seferde kullanması gerekmez. Bir ders ne kadar sürerse sadece o kadar dakikası eksilir hesabından.
Sisteme giriş yaptıktan sonra sınıf ve ders seçerek öğretmen arayabilirsiniz. Çevrimiçi öğretmenlerden istediğinize anında ders talebi gönderip, derse girebilirsiniz. Çevrimdışı öğretmenlere ise profilinden mesaj ya da SMS göndererek ulaşabilir, randevulaşabilirsiniz.
Öğrenci soru çözümü için ders almak istiyorsa, dersten önce sorularını inekle üzerinde hazırlayabilir, ders esnasında zaman kaybetmeden tahtaya yükleyebilir.
Soru hazırlamak için (inekle’ye giriş yaptıktan sonra): http://inekle.com/ogrenci/soru-hazirla
Canlı dersin yanısıra isterse sorularını hazırlayıp, tüm öğretmenlerin ulaşabildiği havuza da gönderebilir. İsteyen öğretmen soruyu üzerine alır ve cevabı öğrenciye metin / görsel oalrak inekle üzerinden gönderir.