inekle Kariyer Yolu-Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği

Merhaba inekle Blog Okuyucuları! Bu ayki Kariyer Yolu yazısında Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümü hakkında bilmeniz gerekenlerden mezun olduğunuzda ne yapabileceğinize dair kısa bilgilerden bahsedeceğim.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümü isminden de anlaşılacağı üzere gemi inşaatı, gemi yapım teknikleri, gemi makinaları, gemi dizaynı, teknik çizimler ve birçok alanda yapılabilecek hesaplamalar üzerine dersler alınan bir bölümdür.

Sayısal puan türünde öğrenci kabul eden bu bölüm çok yoğun şekilde fizik ve matematik bilgisi içerir. Matematiksel formüllerin çokluğu ve fiziksel kabuller ile yapılacak yüzlerce hesaplama zamanla sevmeye başlayacağınız bir hal alacaktır. Eğer ki gemilere karşı bir ilginiz varsa sınıf atladıkça heyecanınız artacağını görecek ve hissedeceksiniz.  Bölüm şu anda 8 üniversitede bulunuyor. 4 yıllık eğitimi başarılı şekilde tamamlamanız durumunda gemi inşaat mühendisi olmaya hak kazanıyorsunuz.

Multidisipliner bir bölüm olması sebebiyle fizik ve matematiğin yanı sıra kimya, biyoloji hatta sosyoloji alanında bile içerikler bulunmakta. Tüm bunlara ek olarak birçok mühendislik uygulamasını da kullanıyor ve kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Örneklere baktığınızda bu çeşitlilik, bölümden mezun olduğunuzda farklı alanlara ve sektörlere yönelmenizi sağlayabiliyor. Yani gemi inşaat mühendisleri yalnızca kendi sektörlerinde kalmak zorunda olmuyorlar.

Çalışma alanlarına bakacak olursak kendi sektöründe çalışmak isteyen bir gemi inşaat mühendisi, tersanelerde bakım-onarım ya da yeni inşaat alanında üretim, donatım, kalite kontrol kısımlarında çalışabilir. Gemi hesaplamaları üzerine çalışan şirketlerde, ofislerde çalışabilirler. Yine gemi yapım şirketlerinde satın alma, pazarlama gibi departmanlarda çalışabilirler. Çizim ve dizayn şirketlerinde yer alabilirler. Gemi inşaat yan sanayi parçaları ya da makinası üreten veya satan şirketlerde çalışabilirler. Tüm bunlara bakıldığında aslında çalışma alan yelpazesi oldukça geniş olan bir bölümdür.

Unutmayın ki eğer gerçekten seviyorsanız her bölüm güzeldir. Tercihlerinizde mutlaka ilgi duyduğunuz alanlara önem verin. İyi çalışmalar diliyorum.

Enes Demir

27.03.2024

Leave a Comment