inekle Kariyer Yolu-Genetik ve Biyomühendislik

Merhaba sevgili inekle Blog Okuru! Bugün sizlerle İnekle Kariyer Yolu serimizden kendi bölümüm olan Genetik ve Biyomühendislik ile beraberim. 2. Sınıf öğrencisiyim. Sizlerle Genetik ve Biyomühendislik nedir, Moleküler Biyoloji ve Genetik ile arasındaki fark nedir, nasıl bir eğitim sürecinden geçilir ve mezun olduktan sonrasında neler yapabileceğimiz hakkında konuşacağım.

Genetik ve Biyomühendislik bölümü tıp ve mühendislik alanlarını birleştirerek temel bir eğitim vermeyi amaçlar. Genetik ve biyoteknoloji alanlarında yeterli temel bilgiye ve teknik bilgiye sahip kişiler yetiştirilir.

Peki, Moleküler Biyoloji ve Genetik arasındaki farkların neler olduğuna bakalım. Moleküler Biyoloji ve Genetik yani MBG lisansı ile arasındaki fark temel mühendislik dersleri ve bilgisidir. Genetik ve Biyomühendislik lisansından mezun olan kişiler, mühendislik konusunda temel bir bilgiye sahip olur. MBG lisansından mezun olan kişiler ise daha çok temel bilimler hakkında bilgi sahibi olurlar.

Genetik ve Biyomühendislik eğitimi de diğer mühendislik alanlarında ve MBG lisansında da olduğu gibi 4 yıllık bir eğitim programıdır. İlk sene diğer mühendislik bölümleri ile ortak olan havuz dersler alınır ve 2. Sınıftan itibaren bölüm dersleri alınır, eğitim şekillenmeye başlar. 3 ve 4. yıllarda zorunlu yaz stajı yapılması gerekir. Derslerin bir kısmını laboratuvar dersleri oluşturmaktadır ve bu süreçte deneyler nasıl yapılır, laboratuvar güvenlik kuralları nelerdir, laboratuvar elemanları nasıl kullanılır, ekip çalışması nasıl olmalıdır ve deney raporlarının nasıl yazılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olunur.

Mezun olduktan sonrasında ise bazı çeşitli çalışma imkânlarımız bulunmaktadır. Eğer Akademi alanında ilerlemek tercih ediliyorsa lisans programı sonrasında yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlamamız gerekmektedir. Akademi alanında ilerlemek istenmezse de özel sektörlerde laboratuvarda çalışılabilir.

Bu bölüm her üniversitede bulunmuyor maalesef. Bazı üniversitelerde Genetik ve Biyomühendislik bulunurken bazı üniversitelerde MBG bulunuyor.

Umarım bu yazım faydalı olmuştur ve size Genetik ve Biyomühendislik bölümü hakkında bir fikir sunabilmiştir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. 😊

Sıla Ülküseven

11.12.2023

Leave a Comment