inekle Kariyer Yolu: Sosyolog

Merhaba inekle Blog Okuyucuları! Bu ayki Kariyer Yolu yazısında Sosyoloji bölümü hakkında bilmeniz gerekenlerden mezun olduğunuzda ne yapabileceğinize dair kısa bilgilerden bahsedeceğim. 

Sosyoloji veya diğer adıyla toplumbilimi adından da anlaşılacağı üzere toplumu inceler. İnsanların bir arada nasıl ve neden yaşadığı soruları üzerinde dururken, toplum hakkında önemli gözlemler yapmasıyla tarihte önemli bir alan olarak karşımıza çıkar. 

Birliğin, grubun veya kurumun üyelerinin etkileşimini inceler. Bu alanda çalışan kişilere ise sosyolog denir. Türkiye’de dört yıllık bir lisans programını bitirmiş kişiler sosyolog unvanını hak ederler. Sosyoloji bölümü Türkiye’de toplamda 106 üniversitede bulunmaktadır. Eşit ağırlık puan türündedir.

Sosyoloji kelimesi Yunanca “bilim” olan “logy”’den ve Latince’de insan, arkadaş anlamına gelen “sosyo” köklerinden gelmektedir. Sosyoloji kelimesini ilk kez kullanan kişi ise Auguste Comte’dur. 

Dört yıllık lisans programı Sosyoloji’de istatistik, siyaset bilimi, psikoloji, toplumsal değişme, sosyal antropoloji, çağdaş sosyoloji kuramları gibi dersler alınmaktadır. İnterdisipliner bir alan olduğu için tarih gibi farklı alanlardan dersler görülmektedir. 

Sosyoloji lisansını bitirenler akademik bir kariyer seçerek yüksek lisans ile devam edebilir araştırma merkezlerinde, sivil toplum kuruluşlarında veya formasyon alarak MEB’e bağlı okullarda Felsefe Grubu Öğretmeni olarak çalışabilirler. Pedagojik formasyon normal eğitim programından ayrı bir ders programına sahiptir ve ücretlidir. 

Aynı şekilde bakanlıklarda, istatistik kurumlarında ve sosyal hizmetler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma imkânına sahiptirler. Özel sektördeyse araştırma geliştirme başta olmak üzere insan kaynakları ve halkla ilişkiler birimlerinde görev alabilirler. Gazetecilik, medya ve yazarlık alanlarında kendilerini geliştirebilirlerse bu alanda da çalışma gösterebilirler. 

Ayrıca kreşler, aile mahkemeleri, çocuk yurtları, aile danışma merkezleri, yerel yönetimler, araştırma geliştirme ile halkla ilişkiler departmanlarında da görev alabilirler.

Berkay Şerbetci

22.04.2023

Leave a Comment