İngilizce Konuşma Becerisini Geliştirme Yolları

Merhaba sevgili inekle öğrencileri, öğretmenleri ve velileri! Hazır sınavlar bitmişken ve yaz tatilindeyken İngilizce konuşmamızı geliştirmeye ne dersiniz? Bu yazımızda sizlere İngilizce konuşma becerisini geliştirmek için bazı ipuçları vermeye çalışacağım. Let’s start! 😊

Free apartman, aygıt, bağ içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Konuşma konusunda iyi olmak için 4 temel becerimizi de aynı anda geliştirmeliyiz. Yani speaking (konuşma), writing (yazma), listening (dinleme) ve reading (okuma) becerileri birbirinden ayrılmaz parçalardır ve bu parçaları bir arada kullanmalıyız. Şu bir gerçek ki bir dili öğrenmenin en etkili yolu o dilin konuşulduğu ülkeye gitmek ve ana dili olan insanlarla sohbet etmektir. Ama bizim böyle bir imkanımız yoksa neler yapabileceğimize bakalım. Artık birçok teknolojik imkana sahibiz ve bu yüzden işimiz nispeten daha kolay. Hadi hep beraber teknolojiyi kullanarak bu 4 becerimizi, özelliklede de konuşmamızı geliştirmeye başlayalım ve neler yapabileceğimizi sıralayalım.

Free açıklamak, analiz, bela içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo
  • Öncelikle aile bireylerimizi ya da arkadaşlarımızı günlük 10-15 dakika bile olsa İngilizce konuşmak için ikna etmeye çalışabiliriz. “En sevdiğin yazarı ya da oyuncuyu anlat” gibi bir konu bulup bu konuda karşılıklı pratik yapmayı deneyin.
  • Eğer konuşma pratiği yapabileceğimiz kimse yoksa kendi kendimize de pratik yapabiliriz, ama nasıl? Yine basit bir konu bulup bu konuda kendi kendimize konuşabiliriz. Yani kendimizle tartışacağız, hatta yeri geldiğinde kendi söylediğimizi eleştirip düzeltmeye çalışacağız. Aslında ayna karşısına geçip konuşursak karşımızda gerçekten biri varmış gibi hissedebiliriz. Mesela ayna karşısına geçerek kendinize bir anınızı İngilizce anlatmayı deneyin, denemekten zarar gelmez.
  • Ama ben illa ki biriyle konuşmak istiyorum derseniz de inekle platformunda bu konuda ders veren hocalarla İngilizce konuşma pratiği yapabilirsiniz.
  • Sesli bir şekilde İngilizce makale, gazete ya da kitap okuyabiliriz. Bu sayede görerek okusak bile İngilizce konuşmuş olacağız ve telafuzumuzu düzelteceğiz. Bu arada İngilizce telafuzunu merak ettiğiniz kelimeler için de Oxford English Dictionary’nin web sayfasını mutlaka ziyaret edin.
  • İzlediğimiz filmlerin veya dizilerin dili ne olursa olsun İngilizce altyazı açarak izlemeyi deneyebiliriz. Hatta bir süre sonra İngilizce konuşulan ya da İngilizce dublajlı filmleri ve dizileri altyazısız izlemeye başlayabiliriz. En başta bütün diyalogları anlamak zorunda değilsiniz ama zamanla ben her şeyi anlıyorum diyeceksiniz.
  • Yatmadan hemen önce İngilizce podcastler dinleyebiliriz. Bu sayede rüyalarınızı bile İngilizce görmeye başlayacaksınız. Hazır olun rüyalarımızda bile İngilizce konuşacağız.
  • İngilizce günlük tutmaya başlayabiliriz. Bu sayede günlüğümüz hem en yakın arkadaşımız olacak hem de onunla İngilizce konuşmuş olacağız.
  • İngilizce dinlediğimiz şarkılara eşlik etmeye çalışabiliriz. Bunun için şarkıları dinlerken eş zamanlı olarak şarkı sözlerini de okuyabiliriz.
  • Telefon ve bilgisayarınızın dilini İngilizce yapmayı deneyin. Bu sayede baktığımız her yerde İngilizce kelimeler görebiliriz.
  • En eğlencesini sona bıraktım. Son olarak arkadaşlarımızla beraber İngilizce oyunlar oynayabiliriz. Örneğin bir ünlüyü, eşyayı ya da hayvanı İngilizce konuşarak karşı tarafa anlatabiliriz.
Free bağ, beraber, bilgisayar içeren Ücretsiz stok fotoğraf Stock Photo

Unutmayın bütün bunları düzenli olarak yapmak çok önemli. Bunları da kendimizi sıkmadan ve eğlenerek yapmaya çalışmalıyız. İngilizceyi hayatımıza dahil etmek ve sürekli olarak bu dile maruz kalmak gerekiyor. Bahsettiğim bu ipuçlarını sırayla veya aynı anda yapmak zorunda değilsiniz. Her kişinin kendine uygun bir çalışma stratejisi vardır. Bu yüzden zamanla kendinize en verimli gelen öğrenme stilini anlayacaksınız. Günlük hayatta kimse sizden hatasız bir şekilde konuşmanızı bekleyemez. Bu yüzden gramer ya da telafuz hataları yapmaktan asla çekinmeyin. Siz yeter ki konuşmaya başlayın, gerisi zaten gelir. Hepinize güzel günler diliyorum. Have a nice day! 😊

Burçin Aksoy

06.07.2022

2 thoughts on “İngilizce Konuşma Becerisini Geliştirme Yolları”
  1. Harika ötesi bir yazı olmuş. İp uçları için çook teşekkürler, hepsini deneyeceğim!

  2. Gerçekten mükemmel tavsiyeler! Bu maddeleri düzenli uygulayan birinin kısa süre içinde kendini çok geliştirebileceğine inanıyorum, çok güzel bir yazı olmuş.

Leave a Comment